Akciğer kanseri erkekleri tehdit ediyor!

Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanlığı'nın verilerine göre, erkeklerde en sık; kadınlarda ise beşinci sıklıkta görülen akciğer kanserinde, her yıl yaklaşık 30.000 yeni kanser tanısı konuyor.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 08 Şubat 2016 09:04, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Akciğer kanseri erkekleri tehdit ediyor!

Türk Akciğer Kanseri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Rıza Çetingöz, "Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) akciğer kanserinin 2012 yılında toplam 1.8 milyon yeni olguyla tüm kanserlerin yüzde 12.9'unu meydana getirdiğini bildirmiştir. Akciğer kanseri dünyada, tüm kanserler içinde yüzde 16.7 oranıyla erkeklerde en sık rastlanan kanser olma özelliği taşımaktadır. Kadınlarda ise tüm kanserler içinde yüzde 8 oranında görülür" dedi.

GENETİK FAKTÖRLER

Pasif sigara içicilerinin akciğer kanseri riski erkeklerde yüzde 37, kadınlarda yüzde 22 artış göstermektedir. Ailesinde akciğer kanseri olan kişilerde risk 2 kat fazladır. Birinci derece yakınlarında akciğer kanseri bulunan hiç sigara içmemiş kişilerde, akciğer kanseri gelişme riski 2.7 kat fazladır.

NEDENİ TÜTÜN ÜRÜNLERİ

Sigara ve diğer tütün ürünleri akciğer kanserinin en önemli nedenlerinden biridir. Akciğer kanserli hastaların yüzde 10'dan azı hiç sigara içmemiştir. Küresel Yetişkin Tütün Araştırması (KYTA) sonuçlarına göre, tütün kullanımında 2008 (16 milyon) ila 2012 (14.8 milyon) yılları arasında anlamlı azalma olmuştur.

YENİ TEDAVİLER UMUT VERİYOR

Prof. Dr. Rıza Çetingöz, "Küçük hücreli dışı akciğer kanseri (KHDAK) tedavisi hastalığın evresine göre değişim göstermektedir. Evre I ve Evre II'de ana tedavi yöntemi cerrahidir.

Cerrahi yöntem

Evre III hastalarda tedaviye cerrahi eklenebilir. Evre IV vakalarda sistemik tedaviyle birlikte gerektiğinde palyatif amaçlı da olsa radyoterapi ya da cerrahi tedavi uygulanabilir" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber