Yeni anayasa için ikinci raunt

Yeni anayasa için oluşturulan Anayasa Komisyonu, ikinci toplantısına hazırlanıyor. Çarşamba günü toplanacak olan komisyon, çalışma yönergeleri, usul ve esaslarını masaya yatıracak.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 08 Şubat 2016 09:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yeni anayasa için ikinci raunt

Doruk ÇAKAR

TBMM'de temsil edilen 4 partinin eşit üyeli katılımıyla oluşturulan Anayasa Mutabakat Komisyonu, perşembe günü ilk toplantısını yapmıştı. TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın başkanlığında bir araya gelen komisyonun ortak görüşü, Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğu yönünde.

Oylama usulü

AK Parti, çalışmaların 6 ay gibi bir sürede tamamlanması gerektiğini vurguluyor. Kararların "oy birliği" yerine "oyçokluğu"yla alınmasının süreci hızlandıracağının altı çiziliyor. Toplantıların daha sık gerçekleştirilmesi de hassasiyet konularından biri. Ana muhalefet partisi CHP, darbe anayasasını ortadan kaldırılacak yeni anayasaya destek verirken, başkanlık sistemini tartışmamaktan yana. Parlamenter sistemin güçlendirilmesi görüşünü taşıyan CHP'li üyeler, çalışmalarını bu doğrultuda yürütmeyi planlıyor.

MHP'den itiraz

MHP ise komisyonun ilk toplantısında "kararların oy birliği ile alınması" gerektiğine vurgu yaptı. HDP de, özellikle vatandaşlık tanımından yönetim modeline kadar çeşitli konulardaki çizgilerini komisyona taşımayı planlıyor.

Meclis'te AR-GE gündemi

TBMM Genel Kurulu'nda, bu hafta tasarımı da teşvik kapsamına alan, Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun ile Bazı KHK'lerde Değişiklik Yapıvlmasına Dair

Kanun Tasarısı görüşülecek. Tasarıya göre, Türkiye'nin Ar-Ge ve yenilik ekosistemini güçlendirmek için, istihdama etkisi önemli olan yabancılara süresiz çalışma izni verilebilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber