Dar gelirli yanlıştan nemalandı

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 01 Kasım 2006 08:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ziraat Bankası'nın yanlışlıkla 214 bin 479 emekliye fazladan 20 milyon YTL nema ödemesi yaptığı ortaya çıktı

Ziraat Bankası'nın emeklilere fazladan 20 milyon 589 bin 989 YTL nema ödemesi yaptığı belirlendi. Ziraat Bankası'nın, teknik aksaklıklar nedeniyle emeklilerden tahsil edilemeyen fazladan ödemeyi "zarar" hanesine yazdığı, ancak Hazine'nin, ödemeyi görev zararı kapsamına alıp faturayı bütçeye yükleyecek bir yasa tasarısı taslağı hazırladı öğrenildi.

214 BİN ŞANSLI EMEKLİ

Hazine Müsteşarlığı, çalışanları zorunlu tasarrufa teşvik fonunda biriken paraları hak sahiplerine ödenmesi için Ziraat Bankası'nı görevlendirdi. Ziraat, 2004 yılından başlayıp 2006 yılı mart ayına kadar uzanan ve toplam 10 takside yayılan ödemeleri gerçekleştirdi. Ödemeler tamamlanıp Hazine ile Ziraat arasındaki hesaplar kapatılırken emeklilere fazladan 20.5 milyon YTL (20.5 trilyon lira) nema ödemesi yapıldığı anlaşıldı. İnceleme sonucunda emekli başına fazla ödenen tutarının yaklaşık 96 YTL'yi, emekli sayısının da 214 bin 479'u bulduğu belirlendi.

TAHSİLAT ZOR

Edinilen bilgilere göre, Ziraat Bankası söz konusu fazla ödemeyi emeklilerden geri tahsil etmek için girişim başlattı. Ancak, tahsilinin çok zor olduğu anlaşılınca 20.5 milyon YTL'lik tutar bilançonun tahsili gecikmiş alacaklar kalemine yazıldı. Ayrıca yasa gereği, bu tutar için bilançoda karşılık ayrıldı.

GÖREV ZARARI

Ziraat'in başını ağrıtan nema sorunu, önce Hazine Müsteşarlığı'na ardından da hatanın görev zararı kabul edilmesi talebiyle Hazine'den sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan'a iletildi. Bakan Babacan, 20.5 milyon YTL'nin görev zararı kabul edilebileceği görüşüyle gerekli yasa tasarısı taslağının hazırlanması talimatını verdi. Hazırlıkları devam eden taslağa göre, Ziraat Bankası'nın emekliye fazladan ödediği nema tutarını Hazine üstlenecek. Hazine, bütçe kaynaklarından Ziraat Bankası'na ödeme yaparak açık kapatılacak.

BDDK ACELECİ BULDU

Fazladan ödemenin görev zararı kapsamına alınacağını öğrenen Ziraat Bankası yönetimi, henüz taslak halindeki düzenlemeyi, "yasa" gibi değerlendirip bilanço düzeltmesine yöneldi. Bu çerçevede söz konusu alacak ve bu alacak için ayrılan karşılık bilançodan çıkarıldı. Ziraat Bankası'nın 2005 yılı bilançosunu inceleyen Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), henüz taslak halindeki düzenlemeye dayanılarak işlem yapılamayacağını banka yönetimine bildirdi. Bu uyarı üzerine Ziraat, fazladan ödemeyi yeniden kendi zarar hanesine yazmak zorunda kaldı. Hazine'nin hazırladığı yasa taslağının ne zaman Meclis'e ulaşacağı ise henüz kesinlik kazanma

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber