'Kanal İstanbul yapılmamalı, ekolojik dengeyi bozabilir'

Kanal İstanbul Projesi'nin ekolojik sonuçları hakkında yeterli bilgi olmadığını savunan Paylan, "Kanal İstanbul yapılmamalı. Bütün ekolojik dengeyi bozabilir" dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Şubat 2016 21:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Kanal İstanbul yapılmamalı, ekolojik dengeyi bozabilir'

AK Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan "Hep 'Anadolu köprüdür' deriz. Mutlulukla görüyoruz ki özellikle ulaştırma türlerinin entegrasyonu bakımından bu coğrafi konumdan yararlanmaya başladık" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bütçesi üzerinde görüşmeler devam ediyor.

HDP Diyarbakır Milletvekili Nimetullah Erdoğmuş, bütçe üzerinde yaptığı konuşmada, komisyonda bulunan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın terörle mücadelenin yaşandığı bölgelere ilişkin açıklamaları olduğunu ileri sürerek, "Bölgede 'mahallekollar geliyor' diye bir açıklamanız oldu. Mahallekollar, sokakkollar binakollar... Gerçekten bunlarla şu anda içinde bulunduğumuz vahim durumun çözülebileceğine inanıyor musunuz?" diye sordu.

Güvenliğin sadece silahlı unsurlarla sağlanamayacağını belirten Erdoğmuş, "Köprünün misyonu iki yakayı birbirine bağlamaktır. İnsanlarımız arasındaki köprüler yıkılıyor" değerlendirmesinde bulundu.

CHP İstanbul Milletvekili Bihlun Tamaylıgil de otoyol ve köprü kullanımlarıyla ilgili ilginç bir tespitte bulunduğunu belirterek, yabancı plakalı araçlardan köprü ve otoyol kullanım ücretlerinin tahsil edilmediğini, çıkışlarda gerekli denetimlerin yapılmadığını söyledi.

-"Bölünmüş yollar, toplam yol ağının yüzde 37'sini oluşturuyor"

AK Parti Antalya Milletvekili İbrahim Aydın da iktidarın bölünmüş yollarla önemli bir hizmete imza attığına, bölünmüş yolların toplam yol ağının yüzde 37'sini oluşturduğuna işaret ederek, bu yolların, trafik kazalarının azalması, ticaretin ve turizmin gelişmesi gibi pek çok alanda yararları bulunduğunu anlattı.

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, İstanbul'un kuzey ormanlarının iktidar tarafından yarıldığını ve bölgede ciddi bir inşaat trafiği yaşandığını ileri sürdü. Büyük projelerin yapılacağı alanlarla ilgili bazı insanların önceden bilgi sahibi olduğunu ve o yerlerden haksız kazanç elde ettiklerini savunan Paylan, "Bu bilgi gizliliğini sağlamak, spekülasyonların önüne geçmek için ne yapmayı düşünüyorsunuz? Bilgi sızdıranlarla ilgili iç soruşturma yapıyor musunuz? Ya da birileri rant elde edecekse bunun vergisi olması gerekmiyor mu?" diye sordu.

Kanal İstanbul Projesi'nin ekolojik sonuçları hakkında yeterli bilgi olmadığını savunan Paylan, "Kanal İstanbul yapılmamalı. Bütün ekolojik dengeyi bozabilir" dedi.

Paylan, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ismine de karşı olduklarını belirterek, "Yavuz Sultan Selim, Alevileri katletmiştir. Kılıçtan geçirmiştir. Bu kadar, Alevilerin toplumsal hafızasında karanlık yer edinmiş bir kişinin ismini köprüye vermenizi hata olarak görüyorum. Bu isim verilmemeli. Bunu yeniden değerlendirmenizi özellikle rica ediyorum" dedi.

AK Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan da "Hep 'Anadolu köprüdür' deriz. Mutlulukla görüyoruz ki özellikle ulaştırma türlerinin entegrasyonu bakımından bu coğrafi konumdan yararlanmaya başladık" diye konuştu. Ulaştırmada her alanda dengeli bir gelişme izlenmesi gerektiğine işaret eden Arslan, bakanlığın bu yönde çalışmalar yaptığını kaydetti.

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu ise bakanlığın yatırım bütçesine dikkati çekerek, bu bütçenin hangi felsefe ile yapıldığının ve hangi mantık ile harcandığının ayrıntılı olarak anlatılmasını istedi.

AK Parti İzmir Milletvekili Hamza Dağ, iktidar milletvekillerinin, yapılan hizmetler konusunda saatlerce konuşabileceği önemli bir bakanlığın bütçesinin ele alındığını ifade etti.

Yüksek Hızlı Tren, havayolu ulaşımındaki gelişmeler, bölünmüş yollar gibi çok sayıda alanda gelişmeler yaşandığını belirten Dağ, Gezi Parkı olayları sırasında ve sonrasında belli çevrelerin, bakanlığın vatandaşa önemli faydalar getirecek dev projelerini eleştirdiklerini ve yapılmaması yönünde tavır sergilediklerini aktardı. Dağ, bakanlıkların bütçesi görüşülürken yolsuzluk, usulsüzlük kelimelerinin muhalefet tarafından kolayca sarf edildiğine işaret ederek, bu tabirler kullanılmadan, imalarda bulunulmadan önce kapsamlı araştırma yapılması gerektiğini söyledi.

-"Attığım tweet, söylediğim söz belli. Altındaki yorumlar ise bana ait değil"

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu'nun görüşmeler sürerken bakanlığın bütçe rakamlarına ilişkin attığı bir tweet mesajına ve altındaki yorumlara işaret eden Dağ, olumsuz imalarda bulunmanın, yanlış yönlendirmelerin yanlış sonuçlar doğurduğunu belirtti.

Erdoğdu da söz alarak "Attığım tweet, söylediğim söz belli. Altındaki yorumlar ise bana ait değil" ifadesini kullandı.

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, Ankara Garı'nda meydana gelen patlamada hayatını kaybeden Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı çalışanlarının adlarını sayarak ve onlara Allah'tan rahmet dileyerek sözlerine başladı. Patlamanın ardından geçen süreye dikkati çeken Çam, olayın henüz tam olarak aydınlatılamadığını belirtti.

Statların isimlerinin değiştirildiğini ifade eden Çam, "Atatürk'ün, İsmet İnönü'nün ismi olan statların ismi, arena olarak değiştiriliyor. Şimdi Yavuz Sultan Selim Köprüsü. Hizmetler yapmış olabilir ama bu ülkenin bir kısmı da iyi bakmıyor. Bakmayabilirler de. Haklılar. Canları yanmış. Göz göre göre, bu kadar insanın gözüne elini sokup 'İlla ben buraya Yavuz Sultan Selim adını vereceğim' demenin kimseye faydası yok" değerlendirmesinde bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber