KOBİ'den mobilyada tasarım devrimi

KOBİ'lerin başı çektiği Türk mobilya sektörü tasarım ve patent başvurularında Avrupa'da ilk 5'e girmeyi başardı. İtalya'ya mobilya satan sektör, 10 milyar dolarlık ihracat hedefliyor

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 09 Şubat 2016 06:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
KOBİ'den mobilyada tasarım devrimi

Türk mobilya sektörü gerek üretim gerek ihracat rakamlarıyla son yıllarda ciddi bir ivme kazandı. 2.4 milyar dolarlık ihracat ve 800 bin dolarlık ithalatıyla dış ticaret fazlası veren ender sektörlerden biri konumuna çıktı. Bölgemizdeki tüm olumsuz gelişmelere rağmen büyük bir başarı gösteren mobilya sektörü ihracat rakamlarına göre Avrupa'da 5, dünyada da 13'üncü sırada yer alıyor. Hedef 2023'te 10 milyar dolar ihracatı yakalamak ve gelecek 5 yıl içerisinde Avrupa'da 3, dünyada ise ilk 10 ihracatçı ülke içinde yer almak. Sektörün son dönemde öne çıkan bir başka gücü ise tasarım oldu. Son verilere göre büyük çoğunluğu KOBİ'lerden oluşan mobilya sektörü tasarım ve patent başvurularında Avrupa'nın ilk 5 ülkesi arasına girmeyi başardı. Sektör bu alanda en fazla başvuruda bulunan İtalya'ya bile mobilya satmayı başardı.

İNŞAAT İTİCİ GÜÇ

Türk mobilya sektörünün hızlı bir değişim süreci yaşadığına işaret eden Mobilya Sanayi İş Adamları Derneği Başkan Yardımcısı ve Loda Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Davut Karaçak, konut sektöründeki hareketliliğin önemli bir itici gücü olduğunu söyledi.


SEKTÖRÜN 2016 BÜYÜME HEDEFİ YÜZDE 15.5 OLDU

Karaçak , küresel hedeflere ilişkin ise şunları kaydetti: "Mobilya sektörü, geçtiğimiz yıl yüzde 12.6 büyüdü. 2016'da yüzde 15.5 büyüme bekleniyor. Sektör olarak ihracatta ilk 3 sırayı alan ülkeler Irak, Libya ve Almanya. Onları Azerbaycan ve Fransa takip ediyor. ABD ve diğer Avrupa ülkeleri ve başta olmak üzere Ortadoğu'nun tamamı, Orta Asya ve Suudi Arabistan sektörümüzün hedef pazarı durumunda."


- İNOVASYON TURU -

Kaleseramik dijital mağazacılık başlattı

Kaleseramik, teknolojik uygulamalar içeren dijital mağazacılık devrini başlattığını duyurdu. Kaleseramik'in, Avrupa'da ilk 3, dünyada ise ilk 12 dev firmadan biri olduğunu vurgulayan Kale Yapı Ürünleri Grubu Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Derya Ercan, "Tüketiciyi tasarım oluşumunun içine katan ve herkesin kendi yaşam alanlarını kurgulamalarını sağlayan bir teknoloji geliştirdik" dedi.

Dünya metal sanayisi İstanbul'da buluşuyor

WIN EURASIA Metalworking, 11-14 Şubat 2016 tarihleri arasında İstanbul TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde kapılarını açıyor. 21. kez düzenlenen fuar, Metalworking ve Surface Treatment başlıkları altındaki 2 ayrı uluslararası ticaret fuarını tek bir çatı altında birleştiriyor. Yerli ve yabancı imalat sanayisinin liderlerini ağırlayan fuar, sac levha işleme ve yüzey işlem teknoloji zincirinin tamamına odaklanıyor.

Vodafone'un '4bucakG' TIR'ı yola çıktı

Vodafone , 1 Nisan'da hizmete girecek 4.5G teknolojisi öncesinde kullanıcılara bu teknolojiyi yakından tanıtmak ve bire bir deneyimletmek amacıyla Türkiye'yi dolaşacak. Vodafone Türkiye CEO'su Gökhan Öğüt, "Bu teknolojiyle 3G'nin en az 10 katı hızlara ulaşacağız" diye konuştu.

METİN CAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber