TTK'dan Atatürk'e sansür

Haber Giriş : 01 Kasım 2006 08:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Atatürk'ün din ve batılılaşma üzerine görüşlerinin kendi kurduğu Türk Tarih Kurumu tarafından basılan ?Medeni Bilgiler ve Atatürk'ün El Yazıları' adlı kitapta sansürlendi.

TÜRK Tarih Kurumu'nun 1969 ve 1988 yılında iki kez bastığı ?Medeni Bilgiler ve Mustafa Kemal Atatürk'ün El Yazıları' kitaptan Atatürk'ün din ve batılılaşma konusundaki görüşlerini sansürlediği ortaya çıktı.

Atatürk'ün görüşlerini kendi el yazısıyla içeren kitap 1931'de, Atatürk'ün manevi evlatlarından Afet İnan tarafından hazırlandı. Türk Tarih Kurumu ise 1969 ve 1988'de iki kez bastığı kitapta, dinle ilgili bölümleri çıkardı. Bu baskılarda Atatürk'ün dinle ilgili görüşleri şöyle yer aldı:

Beyni sulanmış hafızlar

... Türkler Araplar'ın dinini kabul etmeden evvel de büyük bir millet idi. Araplar'ın dinini kabul ettikten sonra bu din Araplar'ın (...) Türkler'le birleşip bir millet teşkil etmelerine hiçbir tesir etmedi. Bilakis Türk milletinin milli rabıtalarını gevşetti: Milli hislerini, milli heyecanını uyuşturdu... Türk milleti birçok asırlar, ... bir kelimesinin manasını bilmediği halde Kuran'ı ezberlemekten beyni sulanmış hafızlara döndü... Türk milletini Allah için, peygamber için topraklarını, menfaatlerini, benliğini unutturacak, Allah'la mütevvekkil kılıacak derin bir gaflet ve yorgunluk beşiğinde uyuttular..

Sansür, Örgün Yayınevi'nin kitabı basmak istemesiyle ortaya çıktı. Yayınevi ortaklarından Nurer Uğurlu, sansürlü bölümleri orjinal metniyle bastıklarını söyledi ve TTK hakkında yasal işlem isteyeceklerini açıkladı. TTK yetkilileri ise sansürden haberleri olmadığını, bugün O yöneticilerin görevde olmadığını kaydettiler.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber