Almanya'nın cebi Türkiye'ye delik

Avrupa Birliği ülkeleri mültecilere yardım için Türkiye'ye 3 milyar Euro vermeyi kararlaştırdı. Bu parayı da bin bir pazarlıkla veriyor ancak Almanya sadece bir eyaletindeki mülteciler için bu parayı ayırdı.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 09 Şubat 2016 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Almanya'nın cebi Türkiye'ye delik

EMRE ÖZTÜRK/Haber merkezi

Batılı basın kuruluşlarının haberleri Almanya'nın bu yıl sonuna kadar mültecilere yardım amaçlı yaklaşık 17 milyar dolar ayırdığını, yalnızca tek bir eyaletin (Kuzey Ren-Vestfalya) tek başına 3.3 milyar euroluk bir yardım bütçesi belirlediğini ortaya koyuyor. Almanya'da 1 milyona yakın mülteci bulunurken Türkiye'deki mülteci sayısı 2,5 milyona yaklaşmış durumda. Bu rakamlar Türkiye'nin istediği mülteci yardım miktarını eleştiren Avrupalı siyasetçilere de en iyi cevap niteliğinde.

VERİLEN RAKAM KOMİK

Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezi (HÜGO) Müdürü Doç. Dr. M. Murat Erdoğan AKŞAM'a yaptığı açıklamada, kendi edindiği özel bilgiler doğrultusunda 104 bin mülteci bulunan bir eyalete verilen yardımın 2 milyar Euro'luk yardım aldığını söyledi ve Türkiye'ye önerilen 3 milyar Euro yardım miktarını "komik" olarak niteledi. Murat Erdoğan "Türkiye'ye çok daha yüksek bir rakamın verilmesi gerekli" dedi.

Bütçe daha da artabilir

CNN International kanalının haberine göre Almanya'nın en büyük araştırma kuruluşu IFO'nun rakamlarına yer verilerek ülkenin yıl sonunda mülteciler için 21 milyar euro harcama yapmasının beklendiği ifade edildi. IFO'nun, Almanya'nın federal bütçesindeki fazlalığın mültecilere yardım için kullanılması gerektiği yönünde bir uyarı da bulunduğunun altı çiziliyor.

Acı son

Edremit Körfezi açıklarında mültecileri taşıyan tekne battı. İlk belirlemelere göre 11'i çocuk 24 kişi hayatını kaybetti. Yaralılar hastanelere sevk edildi.

Edremit Körfezleri açıklarında da göçmen teknesinin batması sonucu ilk belirlemelere göre 24 kişi hayatını kaybetti.

4 KİŞİ YARALI KURTARILDI

Olayda 4 kişi sağ olarak Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerince kurtarılırken 11'i çocuk 24 kaçak göçmenin cansız bedeni denizden alındı. Altınoluk Limanına çok sayıda ambulans ve cenaze aracı sevk edildi. Cenazeler, Edremit ilçesindeki çeşitli morglara kaldırılırken, yaralılar ise Edremit Devlet Hastanesine sevk edildi. Denizde Sahil Güvenlik Komutanlığına bağlı iki bot, balık adamlar ve bir helikopter arama çalışmalarına devam ediyor.

15 kaçakçı yakalandı

İzmir Dikili'de 3 koyda düzenlenen operasyonlarda yasa dışı geçiş yapmak isteyen yaklaşık 700 sığınmacı yakalandı. Ekipler, çoğunluğu Suriye, Afganistan, Irak uyruklu olan sığınmacı ve kaçak göçmenlerin geçişini organize ettiği öne sürülen 15 şüpheliyi gözaltına aldı.

Eyaletlere17 milyar euro

29 Aralık 2015 tarihinde France 24 kanalında yer alan haberde mültecilere ilişkin olarak yalnızca Almanya federal bütçesinden 2016 yılı için Eyaletlerin yaklaşık 17 milyar dolarlık harcama bütçesi belirledikleri ifade edilmekte. AFP kaynaklarına dayandırılan haberde bu harcamanın mültecilerin barınma, eğitim, gıda ve diğer masrafları için ayrıldığı ifade edilirken Alman Die Welt gazetesi de ülkedeki 16 Federal Eyaletin kendi bütçelerinden mülteciler için bu yıl toplam 16.5 milyar Euro ayırdıklarının altını çizmekte.

Suriyeli bebek açlıktan öldü

Suriye'nin Halep kentindeki iç savaştan kaçıp yürüyerek Hatay'a, oradan da İstanbul'a gitmek üzere Adana otogarında otobüs bekleyen 33 yaşındaki Nesrin Berdoş'un 1 yaşındaki bebeği Garam, besin yetersizliği ve soğuğa bağlı olarak yaşamını yitirdi. Bebeğinin yanında oturan ve gözyaşı döken anne Berdoş yaşadıklarını güçlükle anlatabildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber