Yalovalı kivi ile Norveçli levrek darbesi!

Havaların nispeten düzelmesi ve hasat zamanının etkisiyle meyve ve sebze fiyatları düşüşe geçti. Mersinli muz ve Yalovalı kivi pazarın gözdesi. Balıkta ucuzluk ise Norveç'ten geldi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 09 Şubat 2016 08:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yalovalı kivi ile Norveçli levrek darbesi!

DUYGU ERDOĞAN

Yılbaşından bu yana yüksek seyrini koruyan meyve - sebze fiyatları bu hafta düşüşe geçti. Mevsim normallerinde giden hava sıcaklıkları ve hasat zamanının etkisi tezgahlara yansıdı.

Sebzede fiyat düşüşü 1 - 2 lira arasında seyrederken, meyvede ise yerli ürün coşkusu yaşanıyor. Yerli muz ve kivi, ithal ürünlerin tahtını devirdi.

Pek çok tezgah 6 - 7 liralık ithal muz yerine kilosu 3.5 liraya satılan yerli muz ve 4 liraya satılan kiviyle dolup taşıyor. Pazarda neredeyse tek ithal ürün ise balık! Hamsi ve istavrit denizden, alabalık yetiştirme çiftliklerinden, palamuttan çipuraya ve levreğe kadar diğer tüm balıklar ise Norveç'ten geliyor.

İthal muz silindi

İstanbul Kağıthane civarındaki pazarlarda meyve bolluğu göze çarpıyor. Portakal ve elma kilosu 1.5 liradan, son hasat mandalinalar 2 liradan, ayva, armut ve nar 2.5 liradan satılıyor.

Tezgahlar Yalova ve Rize kivisiyle dolu. Kivinin kilosu 4 lira. İthal muz ise yok denecek kadar az. Onun yerine kilosu 3.5 liraya kadar düşen yerli muz tercih ediliyor. Çilek ise Şanlıurfa'nın bereketli topraklarından tezgahlara gelmiş, kilo fiyatı 10 lira... Alışveriş yapan Nurhan Kale, artık yerli muzun tadının ithalle yarıştığını belirterek, fark olmadığı için uzun zamandır yerli muz aldıklarını söylüyor.

Çinekoplar kayıp

Pazardaki balık tezgahları da capcanlı... Bol balığı ve uygun fiyatları görünce şaşırıyoruz ancak çok geçmeden 'Norveç' ibareli koliler gözümüze çarpıyor.

Dondurulmuş balıklar Norveç'ten ithal ediliyor. Balık tezgahlarındaki yerliler hamsi, istavrit ve sardalya... Alabalık ise yetiştirme. Hamsinin kilosu 8, istavritin 10 ve sardalyanın 10 lira. İthal palamudun tanesi 2.5 lira. İthal çipura ve levreğin kilosu ise 20 lira. Çinekop balık çarşılarında olmadığı gibi pazarda da yok. Esnaf Ali Osman Kuran, "Nerde var ki, bizde olsun" diyerek bu yıl pek çinekop gözükmediğine dikkat çekiyor.

Ayvalar nerede?

Pazarcı Musa Kılıç'a, halkın da merak ettiği soruyu soruyoruz: Uzun zamandır ortada görünmeyen ayva nerede? Kılıç, bu yıl ayvanın aylarca depolarda tutulduğunu belirterek, "Hani stok mu diyorsunuz, adam alıyor, tutuyor ki fiyatı artacak mı diye... O da artmadı, ellerinde kaldı. Şu sıralar 2.5 - 3 liraya satılıyor" diyor.

Soğan göz yaşartıyor

Verimi azalan ve özellikle üretim alanı olan Amasya ve Eskişehir'de yarı yarıya düşen hasatla fiyatı artan soğan, bir de hastalıkla mücadele ediyor. Soğanın içinin çürümesine neden olan bu hastalık ve verim düşüklüğü pazarda fiyatı 3.5 - 4 liraya kadar çıkarmış. Halde soğan bulunmadığını söyleyen esnaf, "10 çuval istiyoruz, 5 çuval ancak geliyor" diye konuşuyor.

'Maksat satış olsun'

Pazarcılara göre fiyatların düşmesinin bir sebebi de hem halcinin, hem pazarcının 'maksat satış olsun' diye fiyatları makul tutmaları... HASAN Yeşilköylü, "Haldeki iş yapamıyor, mecbur daha uygun fiyata satıyor. Biz iş yapamıyoruz, üstüne bazen kar koymadığımız oluyor. Ama inanır mısınız, yine de insanlar alamıyor. Alım gücü artık çok düştü" diyor.

Don olayları nedeniyle fiyatı 5 liraya çıkan pırasa şimdi 3 liraya kadar inmiş. Kabak ve patlıcan 2 lira, 7 liradan aşağı düşmeyen biberler ise 4 - 5 liraya kadar satılıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber