Türkiye'nin şefkat eli

Türkiye, uzattığı yardım eli sayesinde mültecilerin en güvenli limanı oldu. 2 milyon 541 bini Suriyeli olmak üzere yaklaşık 3 milyon mülteciye kucak açan Türkiye, adeta tüm dünyaya insanlık dersi veriyor. Suriyelilere insani yardım için bugüne kadar 8 milyar dolar harcayan Türkiye'ye sığınmacılar için gönderilen uluslararası yardım miktarı ise 455 milyon dolarda kaldı.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 09 Şubat 2016 08:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türkiye'nin şefkat eli

Dünyada en fazla sığınmacının yaşadığı Türkiye, devletin ve hayırseverlerin uzattığı yardım eli sayesinde mülteciler için en güvenli liman olma konumunu sürdürüyor. 2 milyon 541 bini Suriyeli olmak üzere yaklaşık 3 milyon mülteciye kucak açan Türkiye, adeta tüm dünyaya insanlık dersi veriyor. Suriye'de yaşanan savaş sonrası ülkelerinden kaçanlar için açık kapı politikası uygulayarak geri göndermeyen ve geçici koruma statüsü veren Türkiye'de biyometrik kayıt sistemine göre 2 milyon 541 bin Suriyeli yaşıyor. Arap, Türkmen, Ezidi ve Kürt fark etmeksizin mazlumlara kucak açan Türkiye, bu yardımlarıyla adeta tüm dünyaya insanlık dersi verdi. İç savaştan kaçan Suriyeliler için tüm imkanlarını seferber ederek dünya kamuoyunun takdirini kazanan Türkiye, şimdilerde ise Rus bombardımanlarından canlarını kurtararak Türkiye sınırına gelen Türkmen ve Araplara şefkat elini uzatıyor. Din, dil, ırk, mezhep ayrımı yapmaksızın sığınmacılara kucak açan Türkiye, sınır ötesindeki drama sessiz kalmıyor. Türkiye, sınır ötesinde yardım kuruluşları aracılığıyla açılan 8 kampa yenilerini eklemeye çalışıyor. Türkiye'nin devlet kurumları ve hayır kuruluşları yoluyla mülteciler için yaptığı yardımlardan bazıları şöyle:

AFAD 10 ilde 25 geçici barınma merkezi kurdu.

273 bin Suriyeli bu merkezlerde yaşıyor.

Yaklaşık 2 milyon 300 bin Suriyeli ise bu merkezlerin dışında farklı illerde yaşıyor.

Barınma merkezlerinde Suriyeliler için meslek kursları veriliyor.

Geçici barınma merkezlerinde 15 sahra hastanesi bulunuyor

Suriyelilere bugüne kadar kamp içi ve dışında yaklaşık

10 milyon 30 bin 313 poliklinik hizmeti sunuldu.

419 bin 529 yatan hastaya hizmet verildi.

294 bin 271 cerrahi müdahale yapıldı.

Toplam 67 bin 690 doğum gerçekleştirildi.

Kreş, ilköğretim ve lise düzeyinde yaklaşık

78 bin 707 çocuk ve gence eğitim verildi.

Eğitimleri 389'u Türk, 2 bin 831'i Arap olmak üzere 3 bin 220 öğretmen verdi.

Suriyelileri iş gücüne kazandırmak için çalışma izni verildi.

Suriyeliler için bugüne kadar 8 milyar dolarinsani yardım harcaması yapıldı.

Türkiye'ye Suriyeliler için gönderilen uluslararası yardım miktarı ise 455 milyon dolarda kaldı. Hatay'daki 6 barınma merkezinde 16 bin 736 kişi yaşıyor. Yayladağı ilçesindeki YİBO ve 5 gün önce açılan Güveççi kampında Bayırbucak Türkmenleri misafir ediliyor.

Rusya'nın 30 Eylül'den itibaren düzenlediği saldırılar nedeniyle Bayırbucak ve Cebel Ekrad bölgelerinden yaklaşık 9 bin kişi Türkiye'ye geldi Gelenlerin 7 bini son 10 gün içerisinde yurda alındı. Türkmenlerin 2 bini yeni açılan Güveççi kampına, 2 bini de Şanlıurfa Suruç kampına yerleştirildi.

Bombalardan kaçış sürüyor

Rusya'nın Halep ve çevresine yönelik bombardımandan kaçan yaklaşık 30 bin kişi, Türkiye sınırına doğru zorlu yolculuklarını sürdürüyor. Soğuk kış günlerinde yollara düşmek zorunda kalan Suriyelilerden bazıları, Kilis Öncüpınar Sınır Kapısı'nın karşısındaki Esselame Sınır Kapısına ulaştı. Burada İHH tarafından kurulan bin 500 kişilik çadırlara yerleştirilen Suriyeliler, tek umutlarının yine Türkiye olduğunu dile getiriyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber