Suriye'den Türkiye'ye yeni göç dalgası

RUSYA'nın hava desteğiyle Halep'teki muhalifleri kuşatma altına alan Suriye'de rejim birliklerinde kaçan 100 binlerce kişi göç etmeye başladı. Türkiye sınırına doğru başlayan göç dalgasında, Türkiye ilk etapta bu kişilere kapıları açmak yerine, Suriye tarafındaki kamplarda yerleştirme yoluna gitti.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 09 Şubat 2016 10:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Suriye'den Türkiye'ye yeni göç dalgası

Türkiye'nin insani yardım yaptığı, tüm ihtiyacını karşıladığı Öncüpınar'ın Suriye tarafında kalan 8 kampa 3 günde 59 bin kişi yerleştirilirken, bu kişilerin ihtiyaçları da Türkiye tarafından karşılandı. AFAD, büyük bir göç dalgasına karşı da hazırlıklarını tamamlarken, AFAD'ın kontrolündeki 26 barınma merkezinde ise 100 bine yakın kişiyi barındırabilecek kapasite oluşturuldu.

TÜRKİYE SINIRI KAPATTI

Türkiye, yeni göç dalgasıyla sınıra gelen Suriyelilere sınır kapısını açmak yerine bölgede tutma kararı aldı. Bu karar doğrultusunda ilk etapta Kilis Öncüpınar sınır kapısına dayanan 59 bin kişi, Türkiye'ye alınmadı. 59 bin kişi Türkiye'nin kurduğu, barınma, gıda gibi insani ihtiyaçlarını karşıladığı Öncüpınar'ın karşı tarafı olan Suriye topraklarında kurulu bulunan 8 kampa yerleştirildi. Daha önce 15 bin kişinin kaldığı 8 kampın nüfusu 3 günde 70 bine dayandı. Türkiye ilk etapta sınıra akın eden Suriyelilere sınır kapısını açmak yerine, AFAD öncülüğünde Türk Kızılay ile insani yardım dernekleri aracılığıyla sınırın Suriye tarafında bu kişilere yardım yapıyor.

100 BİN BOŞ KAPASİTE

Türkiye'ye doğru yeni göç dalgasının ardından sınırda "kırmızı alarm" verildi. AFAD, göç dalgasından sonra Nüfus Hareketi Yönetim Sistemi hazır hale getirildi. Olası tüm senaryolara masaya yatıran AFAD, sistemin uygulamaya hazır tutulması için koordinasyonundaki kurumlara "mesaj emri" gönderdi. Daha önce Kobani'den 3 günde gelen 200 bin kişinin sorunsuz şekilde Türkiye'ye kabul edilmesini sağlayan sistem, uygulamaya hazır hale getirildi. Uluslararası prosedürlere göre silahtan arındırma, acil su ve gıda yardımı, detaylı arama, sağlık taraması, biyometrik kayıt ve barınma alanlarına transferi içeren süreç için hazırlıklar tamamladı. Olası ihtiyaç için AFAD Barınma Merkezleri'nde ise boş kapasite oluşturuldu. AFAD yönetiminde Türkiye içerisinde kurulan ve 300 bine yakın Suriyelinin kaldığı 26 barınma merkezinde ilk etapta 100 bine yakın kişiyi alabilecek boş kapasite olduğu kaydedildi.

RİSK ANALİZİ YAPILDI, KAMPLAR GENİŞLEMEYE UYGUN

Halep ve Azez bölgesinin düşme ihtimaline ve 1 milyona yakın yeni göç dalgasına karşında Türkiye hazırlık yapıyor. AFAD yetkilileri, Türkiye içerisinde bulunan 26 barınma merkezlerini kurduklarında risk analizleri yaptıklarını belirterek, "Bu kampların arazi yapısı genişletmeye müsait. Altyapısı ona göre hazırlandı. Söz konusu büyük bir göç dalgası olduğunda 1-2 günde bu kamplar genişletilerek, binlerce kişiyi alabilecek kapasiteye çıkartılabilir" denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber