Öğretmenlerin okullara dönüş takvimi belirsizliğini koruyor

Haber Giriş : 09 Şubat 2016 11:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Öğretmenlerin okullara dönüş takvimi belirsizliğini koruyor

İDİLLİ ÖĞRETMENE 'İKİ DİL BİR BAVUL' FİLMİYLE EĞİTİM

Okulların açıldığı ilk gün Şırnak'ın İdil İlçesi'ndeki bin 200 öğretmen de seminere alındı. İstanbul'daki seminere Cizre, Silopi, Sur ve Dargeçit'ten gelen öğretmenler de katıldı. Semineri, güvenlik nedeniyle sivil polisler de izledi. Öğretmenlere, Kürtçe bilmeyen bir öğretmenin öğrencileriyle yaşadıklarının anlatıldığı, 'İki Dil Bir Bavul' filmi izlettirildi. Öğretmenlerin, 'Okulumuza ne zaman döneceğiz?' sorusu cevapsız kaldı.

MEB çatışmalar nedeniyle Cizre'deki bin 298 ve Silopi'deki bin 701 öğretmenden sonra şimdi de İdil'deki bin 200 öğretmeni İstanbul-Ataşehir'deki Zübeyde Hanım Hizmetiçi Eğitim Enstitüsü'nde eğitime aldı. Okulların açıldığı gün öğrencilerinden uzakta 5 gün sürecek seminere alınan öğretmenlere, 'değerler eğitimi, stres yönetimi, stresle başetme yolları, iletişimde beden dili, öğretmenlik meslek etiği, alternatif ölçme değerlendirme yöntemleri, eğitim stratejisi' gibi konularda eğitim verilmeye başladı.

Göçebe kuşlara döndük

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız seminere katılarak, İdil başta olmak üzere Cizre, Silopi, Sur ve Dargeçit'den gelen öğretmenlere bir sunum yaptı. Sivil polislerin de görev aldığı seminer de Müdür Yıldız, çatışma bölgesinden gelen öğretmenlerin sorularını cevapladı. Öğretmenlerin, 'Okulumuza ne zaman döneceğiz?' sorusuna Yıldız " Sorunun tam muhattabı ben olmamakla birlikte konuyla ilgili bir takvim veremem. Konunun asayiş boyutu var" diyebildi. Öğretmenler, 'Göçebe kuşlara döndük hocam' diye sitem etti.

'Bunun telafisi yok'

Fen Bilgisi Öğretmeni İ.O, 'Okulumuza tekrar dönüp dönmeyeceğimizi kimse bilmiyor. Cizre'deki öğrencilerim 2 aydır eğitimden uzak. Sınavlara hazırlanamıyorlar ve bunun telafisi yok. Bakanlık bize mesaj atmadan önce ikamet adreslerimizi aldı, hizmetiçi eğitim yerleri bu ikametlere göre belirlendi. Ben zaten İstanbul'dan Cizre'ye atanmıştım. Ancak 3 günlük hizmetiçi eğitim diye çıktık hala görev yerlerimize dönmedik. 2,5 yıldır Cizre'de görev yapıyorum geçen yıl hiçbir sıkıntı yoktu" dedi.

'Okullar açılmayacak'

Bölgede 2 yıldır görev yapan Biyoloji Öğretmeni N.H ise yaz dönemi için evlilik nedeniyle özür grubu ataması isteyeceğini söyledi. Cizre'yle bağlantısının sürdüğünü anlatan N.H, "Okullar açılacak gibi değil. Baharın gelmesiyle çatışmaların daha da artacağı söyleniyor. Okulların bu yıl açılacağına inanmıyorum. Çatışmalar nedeniyle birçok arkadaşımız evlilik süreçlerini hızlandırıp, eş durumundan tayin istemeye başladı" dedi.

Öğrencilerin psikolojisi bozuldu

Seminere katılan Rehber Öğretmen M.Ç ise çatışma ortama nedeniyle öğrencilerinin psikolojisinin bozulduğunu belirterek, "Rehber öğretmenim. 1 yıldır bölgede görev yapıyorum. Derslerin işleyişi branş öğretmenini ilgilendiriyor. Ancak okula döndüğümüzde benim görevim öğrencilerin yaşadıkları tramvayı atlatmalarını sağlamak. Çok zor olacak" diye konuştu. Seminer, 5 gün sürecek. Ancak öğretmenlerin ne zaman görev yerlerine dönecekleri belirsizliğini koruyor.

İki Dil Bir Bavul

Orhan Eksiköy ve Özgün Doğan'ın yönetmen ve yapımcılığını üstlendiği İki Dil Bir Bavul, bir Türk öğretmenin Şanlıurfa'nın Sivirek ilçesine bağlı Demirci köyüne atanmasıyla başlıyor. Filmde, Kürtçe bilmeyen sınıf öğretmeni Emre Aydın ile Türkçe bilmeyen öğrencilerin 1 yıl boyunca okul derste yaşadıkları sıkıntılar anlatılıyor. Film Adana Altın Koza Film Festivali'inde "En İyi Film" ve "Büyük Jüri Özel Ödülü", Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "En İyi İlk Film Ödülü" ve Abu Dabi Uluslararası Ortadoğu Film Festivali'nde "En İyi Ortadoğu Belgeseli" ödülüne layık görüldü.

Eğitimi eleştiren 2 Bollywood filmi

2009'da vizyona giren Bollywood yapımı olan 3 idiots, Hindistan'ın en iyi mühendislik okulundaki 3 arkadaşın hayatın ve dostluklarını ele alırken eğitim sistemini de eleştiriyor. Yine bir Bollywood yapımı olan Yerdeki Yıldızlar resim öğretmeni ile hayatı değişen Ishaan'ın hayat hikayesini anlatıyor. 2007'de izleyici ile buluşan film harfleri ve sayıları algılımı problemi yaşayan Ishaan'ın resim öğretmeni sayesinde değişen hayatını ele alıyor.

SELVİ ÇELİK/YENİ YÜZYIL GAZETESİ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber