Bakan Yıldırım 4.5G için tarih verdi

Bakan Yıldırım, 48 milyonun yüzde 90'ının 3G abonesi olduğunu dile getirerek, "4,5 G ile ilgili çalışmaları da nisan ayında başlatacağız. İnternetteki hız bugün olduğunun 10 katından daha fazla olacak. Daha kısa sürede daha fazla bilgiye erişilecek. Kalite daha iyileşecek ve hayatımız daha da kolaylaşacak" diye konuştu.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Şubat 2016 18:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bakan Yıldırım 4.5G için tarih verdi

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, dünyanın terör tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu belirterek, "Terör tehlikesi sadece Türkiye'nin değil bütün dünyanın şu an meşgul olduğu can yakan önemli bir konu. Bu durumda siber ortamın önemi çok artıyor. İnternet üzerinden birtakım suçların işlenmesine asla ve asla izin vermememiz lazım" dedi.

Bakan Yıldırım, İstanbul'da, "Güvenli İnternet Günü" dolayısıyla Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) desteğiyle düzenlenen toplantıya Ankara'dan video konferansla katıldı.

Yıldırım, dünya genelinde 13'üncüsü kutlanan Güvenli İnternet Günü temasının "daha iyi bir internet için el ele" olduğunu vurguladı.

Bu temanın seçilmesinin aslında internetin halihazırda kusursuz olmadığını gösterdiğine işaret eden Yıldırım, ayrıca bu temanın, mevcut durumun daha iyiye götürülmesi için her kesime düşen ödevler olduğunu da söylediğini kaydetti.

Yıldırım, güvenli internet konusunda kamuya, özel sektöre, sivil toplum kuruluşlarına, bireylere ve ebeveynlere farklı görevler düştüğünü dile getirerek, internetin çağın en önemli iletişim aracı olduğunu söyledi.

İletişim altyapısı doğru kullanıldığında kalkınmadan yenilikçi buluşlara, üretimde verimliliğin artmasına kadar birçok alanda daha başarılı sonuçlar alındığını vurgulayan Yıldırım, şöyle konuştu:

"Bugün hepimizin elinde cep telefonu, tablet ve bilgisayarlar var. Bunlar olmasa işlerimizi ne kadar zor yapabileceğimizi biliyoruz. Devletle olan işlerimiz artık internetten yapılabiliyor. Eğitim, Fatih Projesi'nde olduğu gibi internet ağları kullanılarak yapılıyor. İnternetten alışveriş de yapabiliyoruz. Sağlık hizmetleri alabiliyoruz, hatta birçok interaktif işlemi de yine internet kanalıyla gerçekleştirebiliyoruz. Bu nedenle internet dünyada çok hızlı bir şekilde yaygınlaşıyor. Son 10 yıla baktığımızda internet kullanımındaki artış yüzde 800'ün üzerinde büyüme gerçekleştirmiş. Dünyadaki kullanıcı sayısı 3,5 milyara yaklaştı.Neredeyse dünya nüfusunun yarısına denk geliyor. Bazı gelişmiş ülkelerde nüfusun yüzde 90'ı interneti günlük hayatında kullanmaya devam ediyor. Artık internet sadece insanlar arasındaki iletişimi yapan bir araç olmaktan da çıktı. Aynı zamanda internet ile nesnelerde birbiriyle iletişim kuruyor. Makinadan makinaya iletişim internet üzerinden yapılabiliyor. İnternete bağlı nesne sayısı 10 milyarı buldu. Önümüzde 15 yıl içinde 50 milyara ulaşacağı hesap ediliyor. Bilgi ve iletişim teknolojilerine yapacağımız her yatırım geleceğimize yapılmış önemli bir yatırım olacaktır."

Türkiye'nin geniş bant kullanımında çok büyük bir yol kat ettiğine işaret eden Yıldırım, 2008'de 6 milyonu bulan abone sayısının bugün 48 milyonu aştığını söyledi.

-"4,5 G ile ilgili çalışmaları da nisan ayında başlatacağız"

Bakan Yıldırım, 48 milyonun yüzde 90'ının 3G abonesi olduğunu dile getirerek, "4,5 G ile ilgili çalışmaları da nisan ayında başlatacağız. İnternetteki hız bugün olduğunun 10 katından daha fazla olacak. Daha kısa sürede daha fazla bilgiye erişilecek. Kalite daha iyileşecek ve hayatımız daha da kolaylaşacak" diye konuştu.

İnternetin güvenli bir şekilde kullanılmasının büyük önem taşıdığını aktaran Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti:

"İnternet faydalı işlerde kullanılmalı. Bugün dünya büyük bir tehlike ile karşı karşıya. Bu tehlikenin adı terördür. Terör tehlikesi sadece Türkiye'nin değil bütün dünyanın şu an meşgul olduğu can yakan önemli bir konu. Bu durumda siber ortamın önemi çok artıyor. Yani internet üzerinden birtakım suçların işlenmesine asla ve asla izin vermememiz lazım. Özellikle içerik sağlayıcı kuruluşların bu bakımdan çok dikkatli olması gerekiyor. Geçenlerde Twitter'ın çocuk, genç ve toplumu terörizme karşı korumak için açıkladığı 125 terör teşviki yapan hesabı kapattırdığını duyurması önemli bir adımdır. Ancak bütün terör örgütleri bu işin içine dahil edilmeli ve farklı bir standart uygulanmamalıdır. Ülkemizin de bu günlerde terörle ilgili ciddi sorunları var. Bu sorunlarla mücadelede paydaşlarımızı daha sorumlu ve daha dikkatli olmaya davet ediyoruz."

Yıldırım, internetin güvenli kullanılması için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile bir program başlattıklarını belirterek, bu programın çocuk ve gençleri interneti doğru kullanma konusunda bilinçlendirmek için hayata geçirildiğini dile getirdi.

Güvenli internet hizmeti verecek kullanıcıların bu program çerçevesinde altyapılarının gözden geçirildiğini ifade eden Yıldırım, şu ifadeleri kullandı:

"Kullanıcıların tercihine bağlı olarak ücrete tabi olmadan iki profil seçebilme imkanı verildi. Bugüne kadar 10 milyon kullanıcı güvenli internet tercih ederek olası tehlikelere karşı hem çocukların korunması hem de zararlı içeriklerden uzak durulmasını sağladı. Bununla kalmadık, BTK internetin bilinçli ve etkin kullanımı adı altında çeşitli çalışmalar yürütmeye devam etti. 38 ilimizde öğrenci, öğretmen ve ailelerine yönelik 300 seminer düzenlendi. Bu seminerlere 40 bin kişi katıldı. MEB ile BTK arasında imzalanan protokol çerçevesinde Fatih Projesi ve internetin güvenli kullanımı semineri gerçekleştirildi. Bu kapsamda 400 öğretmen, 160 eğitim yöneticisine eğitimler verildi. 80 öğretmene de internetin güvenli kullanılması adına uzaktan eğitim verildi. Kitapçık ve broşür çeşitli bilgilendirme dokümanlarıyla 5 milyon gencimize ulaşılarak, internetin faydalı ve güvenli kullanımı anlatıldı. Gelecek gençlerimizin, gelecek sizin. Geleceğimizin çok daha iyi olması, gençlerin geleceğe güvenli adımlarla ilerlemesi için faydalı bilgilerle donatılması lazım. Biz de bu anlamda görevimizi yapma gayretindeyiz."

Toplantıya katılan gençlere seslenen Yıldırım, "İnternetin her türlü nimetinden faydalanın, teknolojinin getirdiği fırsatları asla kaçırmayın, başkalarını rahatsız edecek davranışlardan uzak durun, pişman olacağınız şeyleri paylaşmayın. İnternette kibar bir dil kullanmaya özen gösterin. İnternette sadece sörf yapmayın, işin kaynağına ulaşmaya çalışın. Doğruluğundan emin olmadığınız bilgiyi kimseyle paylaşmayın. Kişisel bilgilerinizin korunmasına dikkat edin. Daha sonra bu bilgiler aleyhinize kullanılabilir. İnternet bir ilaç gibidir, kararında kullanırsanız bir ilacı şifa bulursunuz, fazla alırsanız bir zehre dönüşebilir. İnternetle meşgul olurken sosyal hayatı, arkadaşları ve ailenizi ihmal etmeyin. Gerçek hayatta ne suç ise sanal hayatta da o suçtur. Başınızı ağrıtacak işlem içinde olmayın" değerlendirmesinde bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber