TBMM Adalet Komisyonu'nda 2 madde kabul edildi

Tasarının iki maddesi kabul edildi - CHP'li üyelerin, AB'nin kişisel verilerin korunmasıyla ilgili taslak çalışmasını incelemek için süre istemesi üzerine toplantı yarına ertelendi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Şubat 2016 18:42, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
TBMM Adalet Komisyonu'nda 2 madde kabul edildi

TBMM Adalet Komisyonunda, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Tasarısı'nın iki maddesi kabul edildi.

TBMM Adalet Komisyonu, AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya başkanlığında toplandı. Komisyonda, Kişisel Verilerin Korunması Hakkında Yasa Tasarısı ele alındı.

CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, tasarının maddelerinin görüşülmesinden önce usul hakkında söz alarak bireyin kişisel verileri ile istismarı arasında önemli bir denge oluşması gerektiğini söyledi. Kişisel verilerinin korunmasının bir an önce yasalaşmasını kendilerinin de istediğini anlatan Aldan, elden ele dolaşan kişisel verilerin sisteme kavuşmasında yarar olduğunu kaydetti.

AB'nin, Aralık ayında, 1995 yılında kabul ettiği kişisel verilerle ilgili kriterlerin değiştirilmesi yönünde karar aldığını anımsatan Aldan, bunun mart ayında Avrupa Parlamentosu'nda yasalaşmasının hedeflendiğini anlattı. Önemli düzenlemeler içeren AB'nin taslak metninin de uluslararası hukuk kuruluşlarına iletildiğine işaret eden Aldan, kişiye kişisel verilerin isteğe bağlı silinme hakkı verildiğini, rıza haricinde kişisel verileri alınan kişiye mutlaka haber verilmesi kuralı getirildiğini, 16 yaşından küçük çocukların sosyal medyada sayfa edinmesinin de engellendiğini anlattı.

Aldan, taslak hakkında bilgi edinmeleri gerektiğini belirterek, komisyon üyelerine konuyla ilgili bilgi verilmemesini kınadı. Tasarıyla ilgili kaygıları olduğunu ifade eden Aldan, toplantının ertelenip taslağın Türkçeye çevrilerek üyelere verilmesi, inceledikten sonra da tasarının görüşülmesini istedi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, çalışmaları sırasında AB'nin taslağının da incelendiğini belirterek, henüz kabul edilmiş bir metin olmadığını söyledi. "Hazırlanmış, mutabakata varılmış bir taslak var. Önümüzdeki günlerde muhtemelen görülüp kabul edilecek" diyen Bozdağ, tasarının çalışmalarında AB metninin de dikkate alındığını kaydetti.

Bozdağ, "Brüksel'de de uzmanlarla düzenleme hakkında görüş alışverişinde bulunuldu. Onların tavsiyelerinden istifade ettik, çok da faydalı oldu. Metnin Türkçesi bizde var. Arkadaşlara verebiliriz, incelesinler. Komisyon, görüşmelere devam etsin. Genel Kurul aşamasına kadar da değişiklikleri pekala yapabiliriz" dedi.

Türkiye'nin, mart ayı içinde AB süreciyle ilgili bazı taahhütleri bulunduğunu, birinin de kişisel verilerin korunması olduğunu vurgulayan Bozdağ, 1989'dan beri üzerinde çalışılan düzenlemede varsa eksiklikleri gidermeye, yanlışları düzeltmeye hazır olduklarını söyledi. Bozdağ, "Kamuoyu tartışacağı için Genel Kurula kadar yeni öneriler gelecektir, gerçekten yanlış yapıyorsa onları hep beraber düzeltiriz. Biz hükümet olarak her türlü öneriye, eleştiriye, değişikliğe hazırız" diye konuştu.

Komisyon Başkanı İyimaya, Türkiye'nin emsal alması gereken değil, emsal alınması gereken ülke olması gerektiğini belirterek, "AB normları hedef değil, bana göre alt normlardır. Şu anda vize muafiyeti bakımından bir aciliyet var. Bu alanda kişilik haklarının korunması önemlidir. AB'de henüz taslak halinde olan, demeçlerle deklare edilen ama norma dönüşmemiş bir çalışma için beklemek rasyonel olmaz. Çalışma, Genel Kurula kadar yapılır" şeklinde konuştu.

CHP'li diğer üyeler de AB metnini incelemek üzere üyelere zaman tanınmasını istedi.

Yeniden söz alan Aldan, "Madem kendi kendimize bir şeyler yapıyorsak, AB'ye gireceğiz diye niye onun hukuk sistemini iktibas etmeye çalışıyoruz? Bir ay bekleyelim anlayışında değiliz ama inceleyecek ve iki taslak arasında farkı inceleyecek kadar süre istiyoruz" demesi üzerine yapılan oylamada, komisyonun çalışmalarına devam etmesi kabul edildi.

Komisyon, tasarıyı alt komisyon metni üzerinden görüşmeye başladı. Tasarının iki maddesi kabul edildi.

Adalet Bakanı Bozdağ, tanımları içeren 3. madde görüşülürken alt komisyonun açık rızanın yazılı olarak verilmesine ilişkin değişiklik yaptığına işaret ederek, bunun uygulamada sorun çıkarabileceğini söyledi. Bozdağ, "Ekonomik hayatı felç edecek sorun çıkarabilir. Belki komisyon 1-2 ay sonra bunu ele almak durumunda kalabilir" dedi.

AB'in kişisel verilerin korunmasıyla ilgili taslak metninin komisyon üyelerine dağıtılmasının ardından söz alan CHP'li milletvekilleri, metni incelemek için süre istedi. Komisyon Başkanı İyimaya, toplantıyı yarına erteledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber