'Soğuk hava kan bağışını olumsuz etkiliyor'

Türk Kızılayı Batı Akdeniz Bölge Kan Merkezi Müdürü Uyanık, "Soğuk hava, kan bağışını olumsuz etkiliyor. Kısmi de olsa hastanelerin bir kısmına cevap vermekte zorlandık" dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Şubat 2016 23:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Soğuk hava kan bağışını olumsuz etkiliyor'

OKTAY ÖZDEN

Türk Kızılayı Batı Akdeniz Bölge Kan Merkezi Müdürü Haluk Uyanık, soğuk havaların kan bağışını olumsuz etkilediğini belirterek, "Stokumuzda yaklaşık 800 ünite kan var, şubat ayında kan bağışının daha iyi olacağını düşünüyorum" dedi.

Uyanık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkez olarak Antalya, Isparta ve Burdur illerine hizmet verdiklerini anlattı.

Uyanık, 2015'te Türk Kızılayı'nın diğer bölgelerinden 17 bin 968 ünite kan takviyesi yapmak zorunda kaldıklarına dikkati çekerek, buna rağmen 107 bin 498 ünite kana ulaşarak bölgedeki 64 hastanenin ihtiyacına cevap vermeye çalıştıklarını söyledi.

Antalya'nın turizm kenti olmasının bu ihtiyacı daha da artırdığına işaret eden Uyanık, her yıl genellikle ocak ve şubat aylarında kan alımında zorlandıklarını anlattı.

"Diğer bölgeler de zorlandı"

"Soğuk hava, kan bağışını olumsuz etkiliyor" diyen Uyanık, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Antalya'da bu yıl hiç olmadığı kadar soğuk oldu. Zorlu bir ocak ayı geçirdik. Kısmi de olsa hastanelerin bir kısmına cevap vermekte zorlandık bazı hastalarına, ameliyatlar ertelendi, acillere yetişmeye çalıştık. Talasemi hastalarına ihtiyaç duydukları taze kanı sağlamakta da ocak ayında güçlük çektik. Stokumuzda yaklaşık 800 ünite kan var, şubat ayında kan bağışının daha iyi olacağını düşünüyorum. Antalya'nın soğuk olması demek diğer bölgelerin çok daha soğuk olması demek. Diğer bölgelerde az bağış aldıkları için bize kan gönderirken zorlandılar. Stokumuzda yaklaşık 800 ünite kan kaldı. Şubat ayında kan bağışının daha iyi olacağını düşünüyorum."

"Çok soğuk ve sıcak havalarda bağıştan kaçınıyorlar"

Uyanık, vatandaşları kan bağışına teşvik etmek için ellerinden geleni yaptıklarını ve düzenli bağışçılara ihtiyaçları olduğunu anlatarak, bölgelerini bağışta yeterli seviyeye getirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Benzer durumu temmuz ve ağustos aylarında da yaşadıklarına dikkati çeken Uyanık, "Çok sıcak ve çok soğuk havalarda vatandaşlarımız kan bağışından kaçınıyor" ifadesini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber