'Türkiye'nin ihracat kaybı şu anda yüzde 8,6'

ABD'nin ihracat kaybı yüzde 15'lerde. 2015'in on ayında Almanya'nın ihracat kaybı yüzde 14,7. Bazı ülkeler var ki ihracat kayıpları yüzde 20'lerin üzerinde. Türkiye'nin ihracat kaybı şu anda yüzde 8,6. Bu da miktar bazında değil, daha çok pariteden kaynaklanan bir azalmadır.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Şubat 2016 21:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Türkiye'nin ihracat kaybı şu anda yüzde 8,6'

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, AR-GE Reform Paketi'nden sonra Üretim Reform Paketi'ni, patent yasa tasarısını, TÜBİTAK'ın yeniden yapılandırılması konusunu da Meclis gündemine getirmek istediklerini söyledi.

TBMM Genel Kurulunda, AR-GE'nin yanı sıra tasarımı da teşvik kapsamına alan Araştırma Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun Tasarısı'nın birinci bölümü üzerinde milletvekillerinin soruları yanıtlayan Işık, aralık ayı sanayi üretiminin yüzde 4,5 arttığını ve son çeyrekteki sanayi üretiminin de arındırılmamış rakamlarda yüzde 7,6 olduğunu kaydetti.

Bunun dünyadaki en yüksek rakamlardan biri olduğunu belirten Işık, Türkiye'nin, dünyada yüzde 4'lük büyümeyi yakalayan kendi ölçeğindeki birkaç ülkeden biri olduğunu ifade etti.

İhracatın şu anda pariteden dolayı tüm dünyada azaldığını dile getiren Işık, şunları kaydetti:

"ABD'nin ihracat kaybı yüzde 15'lerde. 2015'in on ayında Almanya'nın ihracat kaybı yüzde 14,7. Bazı ülkeler var ki ihracat kayıpları yüzde 20'lerin üzerinde. Türkiye'nin ihracat kaybı şu anda yüzde 8,6. Bu da miktar bazında değil, daha çok pariteden kaynaklanan bir azalmadır. Şu anda bütün dünya doların değer kazanmasından dolayı aynı sıkıntıyı yaşıyor ama şimdilik miktar bazında Türkiye'nin bir ihracat kaybı yok ama değer bazında bir ihracat kaybı var. Bu sadece Türkiye'nin sorunu değil, tüm Avrupa'nın ve genelde bütün gelişmekte olan ülkelerin ortak sorunu. Bu açıdan, olaya sadece dolar bazında ihracata odaklanarak yaklaşmamak daha doğru, miktar bazına odaklanmak daha doğru. Bugün zaten görüştüğümüz kanun tasarısı, Türkiye'de özellikle katma değeri yüksek ürüne odaklanmak için çıkarmayı arzu ettiğimiz bir kanun. AR-GE Reform Paketi'nden sonra Üretim Reform Paketi'ni, patent yasasını, TÜBİTAK'ın yeniden yapılandırılması konusunu Meclis gündemine getirmek istiyoruz."

Işık, demir çelik üretiminde cevher hurda kullanımını ilk etapta eşitlemek, sonrasında da dünyanın yakaladığı cevherde yüzde 70, hurdada yüzde 30 seviyesine gelme amacında olduklarını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber