Zorunlu olmadıkça sınır açılmayacak

Türkiye 'güvenli bölge' önerisini tekrar gündeme taşıyor.

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 11 Şubat 2016 06:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Zorunlu olmadıkça sınır açılmayacak

Sınır zorunlu olmadıkça açılmayacak

Türkiye, Halep'e yönelik saldırılar nedeniyle binlerce insanın sınırına doğru harekete geçmesi üzerine, Suriye konusunu bir kez daha dünya kamuoyu gündemine taşıyacak. Sığınmacıların Suriye tarafında oluşturulacak güvenli bölgede tutulması önerisi bir kez daha anlatılacak. Türkiye, son noktaya kadar sığınmacıları Suriye tarafında tutmaya çalışacak. Ancak sınıra gelen Suriyelilere yönelik saldırı gibi olağanüstü bir durum olursa kapıların açılması düşünülüyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında toplanan son Bakanlar Kurulu'nda ana gündem maddeleri, bölgede devam eden operasyonlar, geçen hafta sonu açıklanan 10 maddelik terörle mücadele eylem planı ile Türkiye sınırına doğru gelen Suriyeli sığınmacılar oldu. Toplantıda, 10 maddelik eylem planı kapsamında bakanlıkların yapacakları işler detaylı şekilde konuşuldu. Halep'e yönelik saldırılardan kaçan Suriyelilerin Türkiye sınırına doğru harekete geçmesi ele alındı. Sınıra yığılacak binlerce insan konusunda Türkiye'nin ne yapacağı üzerinde duruldu. Toplantıda, Türkiye'nin sığınmacı konusunu tek başına çözmesinin mümkün olmadığı, uluslararası kamuoyunun da taşın altına elini koyması gerektiği belirtildi. Bu kapsamda Türkiye, sınıra gelecek sığınmacılar için özellikle batılı ülkeleri harekete geçirmeye çalışacak. Türkiye, sığınmacıların, sınırın Suriye tarafında oluşturulacak güvenli bölgeye yerleştirilmesi önerisini bir kez daha gündeme getirip muhataplarını ikna etmeye çalışacak. Toplantıda, "Türkiye'nin, sınır kapılarını hemen açmaması, gelen sığınmacıları Suriye tarafında tutup ihtiyaçlarını burada karşılamasının" daha doğru olacağı görüşü ağırlık bastı. Sınırın açılmasının Suriyelilerin can güvenliklerinin tehlikeye girmesi durumunda gündeme gelmesinin daha doğru olaca��ı belirtildi.

Arabistan ve Türkiye müdahaleyi mi tartışıyor?

FInancIal Times, Suudi Arabistan ve Türkiye'nin, Suriye'de bir askeri müdahale gerçekleştirmeyi değerlendirdiğini yazdı. Haberde, Suudi Arabistan'ın, Suriye'de muhaliflere destek için, ülkenin kuzeyinde bir güvenli bölge oluşturma hedefiyle, Türkiye'nin de içinde yer aldığı ülkelerle, bu alana kara gücü göndermeyi tartıştığı belirtiliyor. Gazeteye konuşan ve ismi açıklanmayan Başbakanlık yetkilisi, Türkiye'nin kara operasyonu için hazırlandığı iddialarını reddetti. Haberin sonunda güvenli bölge kurulmaması halinde Türkiye'nin Batı'yı, mültecilerin Avrupa'ya gitmesine izin vermekle tehdit edebileceği yazıyor.

Independent: Suriye'de uçuşa yasak bölge kurulmalı

Rus bombardımanı ve Esad ordusunun Halep kuşatması, ardından onbinlerce kişinin tekrar yollara düşmesi Avrupa'da da alarm zilleri çalmasına neden oldu. Independent gazetesinde yayımlanan ve gazetenin editoryal görüşlerini aktaran yazıda, ABD'ye, Suriye'de muhaliflere destek olma ve sivillerin korunması için bir uçuşa yasak bölge kurma çağrısı yapıldı. Yazıda, son askeri ve diplomatik gelişmeler sonucu Suriyeli muhalif grupların sahada güçsüzleştiği; ABD'nin bu gruplara destek vermesi, körfez ülkelerinin kara operasyonu önerisini ciddiye alması ve siviller için uçuşa yasak bölge kurması gerektiği belirtiliyor.

PYD, Moskova'da temsilcilik açtı


Rusya'nınbaşkenti Moskova'da, terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin bir ofisi açıldı. "Batı Kürdistan Temsilciliği" adıyla tanıtılan ofisin, Suriye'nin kuzeyinde Türkiye'ye sınır olan ve PYD tarafından "Cezire", "Kobani" ve "Afrin" "kantonları" olarak adlandırılan bölgeleri temsil ettiği açıklandı. Açılışa, HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca da katıldı. Açılışta yapılan konuşmalar Türkiye aleyhinde propagandaya dönüştü. Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner günlük basın toplantısında yaptığı açıklamada Türkiye'nin PKK'dan kaynaklanan kaygılarını anladıklarını, PYD'nin silahlı kanadı YPG konusunda ise aynı görüşü paylaşmadıklarını söyledi.

ZÜBEYDE YALÇIN -ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber