Kriz tellalı Deutsche ipten döndü

Türkiye'ye 2001 krizinde 'batacak' diyen Deutsche Bank, uçurumun kenarından döndü. Borcunu ödeyemeyeceği endişesiyle hisseleri yüzde 40 eriyen banka, bono geri alım planı ile 'şimdilik' krizi dondurdu

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 11 Şubat 2016 06:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kriz tellalı Deutsche ipten döndü

2001 krizinin baş aktörlerinden olan, 2009'da 'Türkiye batacak' raporu yayımlayıp doları zıplatan, geçen yıl da Borsa İstanbul'da seçim öncesi yaşanan yükseliş hareketinin sadece düzeltme olduğunu ileri sürerek piyasaları karıştıran Alman Deutsche Bank, Avrupa'da son bir haftada yaşanan depremin merkez üssü haline geldi. Geçen yıl 6.8 milyar euro ile rekor zarara imza atan ve 10 ülkede toplam 9 bin kişinin işine son veren Deutsche Bank'ın tahvil ödemelerinde zorlanacağına ilişkin endişeler, bankayı açıklama yapmak zorunda bıraktı.


PİYASA DİZ ÇÖKERTTİ

Hisse senetleri son bir ayda yüzde 21 değer kaybeden, 5 yıllık CDS'leri de tarihi zirveyi zorlayan banka, piyasadaki gerilimin artması üzerine, 'tahvillerimizi geri alacak gücümüz var' açıklaması yaparak tansiyonu düşürmeye çalıştı. Deutsche Bank, dört sene sonra ilk kez yatırımcıları ve çalışanları borçlarını ödemeye yetecek kadar parası olduğuna ikna etmek zorunda kalan en büyük banka oldu. Bu açıklama ile birlikte bankanın hisseleri son 4 yılın en hızlı çıkışını yaparak yüzde 10 yükseldi.

İKNA ÇABALARI SÜRÜYOR

Tahvillerinin bir kısmını satın almayı planlayan banka, piyasayı tedirgin eden ve "CoCo Bonds (contingent convertible bonds)" olarak tanımlanan riskli tahvillerini ise satın almayı planlamıyor. Bankanın CEO'su John Cryan, hisse senetlerinde pazartesi günü yaşanan sert düşüşün ardından yatırımcıları bankanın 'sağlam' olduğu konusunda ikna etme çabalarını sürdürmesine rağmen, Deutsche Bank'ın tahvillerinin temerrüte karşı sigorta maliyeti (CDS) bu yıl ikiye katlandı. Bankanın hisse senetleri ise şirketin tasfiye değerinin yaklaşık üçte bir seviyesinde seyrediyor. Analistler, çabalara rağmen olumsuzlukların orta vadede devam etmesini ve hisse senedi çarpanlarının 2016'da 0.30 olmasını öngörüyor.


YENİ RİSK COCO TAHVİLİ

Türevürünlerde Avrupa'nın en büyüğü olan Deutsche Bank'ın CoCo tahvilleri, bankacılık sisteminin geneli için risk oluşturuyor. Hisse senedine dönüştürülebilir özelliği taşıyan bu tahvil, 2014 yılında 5 milyar euro büyüklükle ihraç edildi. İlk ihraçta yüzde 6-7.5 olan kupon faizi ise son dönemde yüzde 11.5'e kadar çıktı. Piyasa bankanın kupon faizlerini ödeyemeyeceği ve dolayısıyla tahvillerin banka sermayesine ortak olabileceğinden hareketle satışa yöneliyor. Banka ise CoCo tahvillerinin nisan ayındaki ödemesi için 1 milyar euro, gelecek yıl için de 4.3 milyar euro kaynak ayırdığını açıkladı.

AVRUPA BANKALARI ERİYOR

DeutscheBank'ın liderliğini üstlendiği son bir haftadaki kriz, Avrupa bankacılık sistemi için de büyük risk oluşturuyor. Bir taraftan Avrupa Merkez Bankası'nın tüm çabalarına rağmen önlenemeyen durgunluk, diğer yandan Basel kriterleri ve libor manipülasyonu için ödenen cezalar Avrupa'da bankacılık hisselerinde sert satışlara neden oluyor. Deutsche Bank'ın geçen yılın nisan ayında 45 milyar euro olan piyasa değeri son dönemde 20 milyar euroya indi. Aynı dönemde UniCredit'in değeri 39 milyar eurodan 17.5 milyar euroya düştü.

OKTAY ÖZDABAKOĞLU

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber