Meclis'te 'Yimpaş' gerginliği

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Kasım 2006 17:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, vatandaşları mağdur ederek yurtdışında para toplayan holdinglerin, hiçbir Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ile ilişkisi olmadığını söyledi.

TBMM Genel Kurulunda, CHP İstanbul Milletvekili Bihlun Tamaylıgil, yurtdışında para toplayan holdingler konusunda gündemdışı söz aldı.

Tamaylıgil, kendilerini holding olarak gösteren bazı kişilerin, yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarından kutsal mekanlarda para topladıklarını hatırlatarak, bütün bu işlemlerin, Sermaye Piyasası Kanununa aykırı olarak gerçekleştirildiğini belirtti.

Konunun, TBMM'de kurulan bir araştırma komisyonunda ele alındığını ve sorunun çözümü için önerilerin de yer aldığı bir rapor hazırlandığını ifade eden Tamaylıgil, aradan geçen 8 ayda hiçbir şey yapılmadığını savundu.

Adalet Bakanı Cemil Çiçek ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun'un, 2003 yılında vatandaşlardan para toplayan holdingin açılışında bulunduklarını iddia eden Tamaylıgil, "Adalet Bakanı, bu şirket hakkında yapılan suç duyuruları ve açılan davaları biliyordu herhalde" dedi.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığının da konuya ilgi göstermediğini iddia eden Tamaylıgil, "Maliye Bakanlığı suç duyurusunda bulunuyor. Maliye Bakanı o şirketlere hesap uzmanlarını yolluyor mu? Acaba bunda, Avustralya'da para gönderilen kişi ile kendisinin ve Başbakanın bir portresinin bulunması mı etkili oldu?" diye konuştu.

Yabancı ülkelerin bile bu konuda soruşturma açtıklarını ve Türkiye'ye dosya gönderdiklerini iddia eden Tamaylıgil, gelen dosyaların 1 yıl tercüme ettirilmediğini savundu. Bakanlardan birisinin de geçmişte o holdinglerde çalıştığını ileri süren Tamaylıgil, "Kul hakkı yiyenlerden hesap sormanız gerekirken, burada nasıl oturuyorsunuz?" dedi.

CHP MİLLETVEKİLLERİNE TEPKİ

CHP milletvekillerinin sürekli laf atması ve cenaze namazında YİMPAŞ yöneticisi ile bakanları gösteren fotoğrafları açması, Genel Kurul'da gerginlik yaşanmasına yol açtı. AK Parti Grup Başkanvekili Faruk Çelik ayağa kalkarak, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut'un duruma müdahale etmesini istedi.

Başbakan Yardımcısı Şahin, AK Parti milletvekillerinden sakin olmalarını isteyerek, "Arkadaşlar bırakın bağırsınlar, laf atsınlar, burayı kahvehaneye çevirsinler... Vatandaşlar bizi izliyor. Bizim arkadaşlarımız, CHP milletvekili konuşurken müdahale etti mi? Hayır. Bu, kalite farkıdır, kalite..." diye konuştu.

"Biz çiğ süt emmedik ki karnımız ağrısın" diyen Şahin, "CHP'nin amacı, mağdur vatandaşlarımızın sorunlarını çözmek değil. AK Parti iktidarını bu yolla yıpratmaya çalışmak... Ne kadar laf atarsanız atın sizi dinlemiyorum. Laflarınız bir kulağımdan giriyor bir kulağımdan çıkıyor..." dedi.

BAŞBAKAN YARDIMCISI ŞAHİN

Tamaylıgil'in gündemdışı konuşmasını, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin cevapladı. Şahin, Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener Ankara dışına çıktığı için konuya kendisinin cevap vereceğini söyledi.

Kendilerine "holding" adı veren bazı şirketlerin yurtdışından usulsüz para topladıklarını ve bu paraların yasalara uygun toplanmadığını vurgulayan Şahin, paraların kendi hükümetleri döneminde toplanmadığını ifade etti.

Para toplama işleminin Sermaye Piyasası Kanununa aykırı olarak gerçekleştirildiğini kaydeden Şahin, "Bu holdinglerle bizim partimizin bir ilişkisi olmamıştır. Ne benim ne de Bakanlar Kurulu üyesi arkadaşlarımın ilişiği olmuştur" diye konuştu.

Bu şirketlerin, başlangıçta vatandaşlara yüksek karlar verdiklerini, sonradan açmaza düştüklerini anlatan Şahin, SPK'nın 78 şirket hakkında 137 suç duyurusunda bulunduğunu hatırlattı.

Cumhuriyet savcılarının ilgili kişilerle ilgili soruşturma yaptıklarını ve davalar açıldığını ifade eden Şahin, açılan davaların bir kısmının, geçmişte çıkarılan af kanunlarıyla da düştüğüne dikkati çekti.

Olayın bir özel hukuk ilişkisi olduğunun altını çizen Bakan Şahin, "Konunun ne Hükümetle ne devletle ilgisi var" dedi.

"TUTUKLAMAYI BAKANLAR, HÜKÜMETLER YAPMAZ"

Vatandaşların başlangıçta yüksek karlar aldığını yineleyen Şahin, "Acaba vatandaşlarımız, yüksek karlar almaya devam etselerdi sorun olacak mıydı?

Aldıkları karın bir kısmını devlete mi vereceklerdi?" diye sordu.

YİMPAŞ hakkında 17 dava bulunduğunu bildiren Şahin, bu davaların devam ettiğini söyledi. Bu şirketin yöneticinin neden hala tutuklanmadığı konusunda görüşler ileri sürüldüğünü hatırlatan Şahin, "Tutuklamayı, bakanlar, hükümetler yapmaz. Tutuklamayı, bağımsız Türk yargısı yapar" dedi.

CHP Kocaeli Milletvekili İzzet Çetin'in, Yozgat Milletvekili İlyas Arslan'ın cenaze namazında YİMPAŞ yöneticisi ile bakanları gösteren gazeteyi açması üzerine Şahin, "Orada ben de vardım... Cenaze namazında, safınızdaki kişiyi seçme özgürlüğünüz var mı?" diye konuştu.

Yargının gereğini yaptığını anlatan Şahin, "Vatandaşları mağdur ederek yurtdışından para toplayan holdinglerle, hiçbir Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin ilişkisi yoktur. Bu ilişkiyi kurmaya çalışanlar politika yapıyor" dedi.

Şahin, mağdur olan vatandaşların konuyu yargıya götürdüğünü kaydederek, sorunun yargıda çözüleceğini söyledi. Mağdurların zararının devlet tarafından karşılanamayacağını belirten Şahin, "Devlet bu konuda bir güvence vermemiştir" diye konuştu.

Gelecekte bu tür olayların yaşanmaması için yeni bir yasa tasarısı hazırlandığını bildiren Şahin, tasarının tamamlanmasının ardından TBMM'ye getirileceğini söyledi.

"YARGIÇLARA BÜHTAN..."

Şahin, Adalet Bakanının hiçbir savcı ve yargıca talimat vermediğini ve böyle bir hakkı da bulunmadığını belirterek, böylesine önemli bir makama "bühtanda bulunulmamasını" istedi. CHP milletvekillerinin laf atmayı sürdürmesi üzerine Şahin, "Türkiye Cumhuriyetinin yargıç ve savcıları hiç kimseden talimat almaz.

Onlara bühtanda bulunmayın" diye konuştu.

Olayın partileriyle ilişkilendirilmeye çalışıldığını ifade eden Şahin, "Bunun gerçeklerle bir ilgisi yoktur. Reddederiz. TBMM'nin saygınlığına gölge düşürmeye hiçbir milletvekilinin hakkı yoktur" dedi.

CHP milletvekillerinin, cenaze namazında çekilen fotoğrafı göstermeye devam etmeleri üzerine, AK Parti Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, yerinden ayağa kalkarak, Genel Kurulda pankart açılmasının suç olduğunu söyledi. Geçmişte bazı kişilerin bundan ceza aldığını hatırlatan Kapusuz, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut'un olaya müdahale etmesini istedi.

TBMM Başkanvekili Yakut, gazetede yar alan fotoğrafın büyütülmüş halini açan milletvekiline gerekli uyarıyı yaptığını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber