Erdoğan SPK Başkanı hakkında soruşturma izni verdi, Danıştay kaldırdı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Kasım 2006 18:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SPK Başkanına soruşturma izni yok

A.A

Danıştay 1. Dairesi, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Doğan Cansızlar hakkında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 7 Eylül 2006 tarihli ?soruşturma izni verilmesine? ilişkin kararını kaldırdı.

Doğan Cansızlar hakkında ?Mali mevzuat hükümlerine aykırı olarak adına harcırah tahakkuk ettirmek? ve ?SPK Özel Kalem Müdürü Sevinç Öztürk'ü yüksek lisans yaptığı İstanbul'da sık sık geçici süreyle görevlendirmek suretiyle kamuyu zarara uğratmak? iddiaları nedeniyle soruşturma izni istendi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 7 Eylül 2006 tarihinde Cansızlar hakkında soruşturma izni verdi. Cansızlar, Başbakan'ın soruşturma izni vermesine ilişkin kararına itiraz etti.

Alınan bilgiye göre, Danıştay 1. Dairesi, Cansızlar'ın itirazını, usül yönünden kabul ederek kararı kaldırdı.

Daire'nin kararında, 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun'da memurların görevleri ve sıfatları nedeniyle soruşturma ve kovuşturmalarına ilişkin hükümlerin yer aldığı anımsatıldı.

2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nda, Kurulun Başbakan tarafından görevlendirilen devlet bakanlığı ile ilgilendirildiği belirtilen kararda, kanunun ?Sır saklama ve Kurul'un para, evrak ve malları hakkında işlenen suçlar? başlıklı 25. maddesinin (b) bendinde, Kurulun para, evrak ve her çeşit mallarının devlet malı hükmünde olduğu kaydedildi.

Kararda, bunlara karşı suç işleyen görevini kötüye kullanan veya ihmal eden kurul başkan ve üyeleri ile personelinin devlet memurları gibi cezalandırılacağı ve bu konudaki kovuşturmaların da genel hükümlere göre yürütüleceğinin hükme bağlandığı da belirtildi. Dairenin kararında, şöyle denildi:

?Kanunlarımızda görev ve unvanları belirtilen yöneticiler, kurul başkan ve üyeleri ile yönetim kurulu üyeleri hakkında bunların Türk Ceza Kanunu (TCK) uygulaması bakımından devlet memuru sayılacağı ya da devlet memurları gibi cezalandırılacakları şeklinde yer alan hükümler, sadece TCK hükümlerinin uygulanmasına ilişkin bir gönderme olup, bu hükümlerden hareketle anılan kişilerin 4483 sayılı yasa hükümlerine tabi oldukları sonucu çıkarılması hukuken mümkün değildir.

Kurulun devlet malı hükmünde olan para, evrak ve her çeşit mallarına karşı suç işleyen, görevini kötüye kullanan veya ihmal eden kurul başkanı ve üyelerinin genel hükümlere göre kovuşturulacağına ilişkin hükümden, kurul başkanı ve üyeleri hakkında soruşturma yapılabilmesi için 4483 sayılı Yasa'da öngörülen yetkili merci iznine gerek olmadığı, bu nedenle de ceza yargılaması usulü açısından genel hükümlerin uygulanmasının gerekli olduğu sonucuna varılmıştır.?

Bu durumda, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Ceza Yargılaması Kanunu (CMK) çerçevesinde, Doğan Cansızlar hakkındaki iddiaları soruşturacak. Başsavcılık, soruşturma sonucunda dava açabileceği gibi takipsizlik kararı da verebilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber