'Akaryakıt kaçakçılığı ÖTV üzerinden yapılıyor'

Bakan Tüfenkci, sınır kapılarında yapılan akaryakıt kaçakçılığının önlenmesi için çalışma yapılmasını isteyen üyelere, "Bununla ilgili ciddi mücadele ediyoruz. Yakalama oranları ve kaçak akaryakıtın satış oranlarının düşmesi de bunun bir göstergesi ama kaçakçılık oranı sınırlardan çok ÖTV, evrak üzerinden yapılıyor. Sınırlardaki kaçakçılık ile ilgili önlemleri hayata geçireceğiz ama asıl kaçakçılık ÖTV üzerinden yapılıyor" dedi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Şubat 2016 20:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Akaryakıt kaçakçılığı ÖTV üzerinden yapılıyor'

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Halkalı Gümrük Müdürlüğünü kısa zamanda taşıyoruz. Erenköy Gümrük Müdürlüğünü taşıma çalışmalarımızı hızlandırdık. Yeni bir projemiz var. Kısa zamanda Halkalı'nın da yetmeyeceğini düşünerek Avrupa Yakası'nda yeni bir yer bakıyoruz. Onu da hayata geçirdiğimizde iş ve işlemleri daha hızlı yapacağız" dedi.

İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) şubat ayı meclis toplantısına katılan Tüfenkci, meclis üyelerine bakanlık olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Konuşmasında Türkiye'nin geldiği noktada neleri başardığına vurgu yapan, bunlardan birinin de bankacılık sektöründe yaşanan gelişmeler olduğuna işaret eden Tüfenkci, "Bankacılık sektörümüzün hakkını teslim etmekle beraber, özellikle faizlerin Türkiye için yüksek olduğunun altını çizmek gerekir. Bu faizlerle yatırım yapmak isteyen sanayicilerimizin ya da tüccarlarımızın iki kere düşündüğünü biliyoruz. Faizleri düşürme noktasında hükümet olarak yeni tedbirler alacağız" ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz ay İTO Başkanı İbrahim Çağlar ile beraberindeki heyetin kendisine yaptığı ziyareti hatırlatan Tüfenkci, orada sektör temsilcileri tarafından kendisine aktarılan sorunlara değindi.

Gelen talep ve sorunları incelediğinde, daha önce kendisinin de düşündüğü sorunlarla karşılaştığını aktaran ve bunu sevindirici bulan Tüfenkci, uygulanabilir sorunların çözümü için değişmesi gereken mevzuatsa mevzuatı, mantaliteyse mantaliteyi değiştireceklerini aktardı.

Bakan Tüfenkci, iş dünyasının ve ticaretin önünü açmak, ticareti daha güvenli ve kolay hale getirebilmek için otomasyona geçilmesi gerektiğini, bununla ilgili gerekli talimatları verdiklerini belirterek,"Bakanlık olarak rekabet gücünüzü artırmak ve yeni pazarlara girişinizi sağlamak için gümrük işlemlerinin kolaylaştırılması ve maliyetlerin azaltılması gerektiğini biliyoruz" dedi.

Açılış konuşmasının sonunda Tüfenkci, geçtiğimiz günlerde kalp krizi geçirip hayatını kaybeden Mustafa Koç'u anarak kendisine rahmet, ailesi ve sevdiklerine başsağlığı diledi.

-"Türkiye'nin lojistik üs olması için gerekli adımları atıyoruz"

Konuşmasının ardından meclis üyelerinin sorularını yanıtlayan Tüfenkci, üyelerin "Her köşede market var. Bununla ilgili marketler arasında mesafe sınırlaması getirilmesi gibi önlemler istiyoruz" şeklindeki talebe, "Etki analizi yapılması gereken bir konu bu. Hassas bir konu. Ticaretin bütününe bakmak lazım. İnceleyip ne yapılabileceğini konuşalım" yanıtını verdi.

Tüfenkci, Türkiye'nin 3. ülkeler için lojistik üs olması ile ilgili ne düşündüğünün sorulması üzerine, bu çerçevede Türkiye'nin sahip olduğunu avantajın kullanılması gerektiğine işaret ederek, transiti destekleyen ve kolaylaştıran önlemleri alacaklarını, ülkenin lojistik üs olması, 3. ülkelere giden transitin kolaylaşması için adımları attıklarını söyledi.

Konuşmasında bahsettiği gümrüklerde ve sınır kapılarında yaşanan bekleme sürelerine ilişkin gelen soruya ilişkin de Tüfenkci, çaba ve gayretlerinin bekleme sürelerini azaltmak yönünde olduğunu, beklemeler kapsamında diğer bakanlıklar ile ilgili konuları da çözmek üzere yakın zamanda bütün bakanlıkları tek havuzda toplayıp bekleme sürelerini azaltacaklarını anlattı.

-"Asıl akaryakıt kaçakçılığı ÖTV üzerinden yapılıyor"

Bakan Tüfenkci, sınır kapılarında yapılan akaryakıt kaçakçılığının önlenmesi için çalışma yapılmasını isteyen üyelere, "Bununla ilgili ciddi mücadele ediyoruz. Yakalama oranları ve kaçak akaryakıtın satış oranlarının düşmesi de bunun bir göstergesi ama kaçakçılık oranı sınırlardan çok ÖTV, evrak üzerinden yapılıyor. Sınırlardaki kaçakçılık ile ilgili önlemleri hayata geçireceğiz ama asıl kaçakçılık ÖTV üzerinden yapılıyor" dedi.

Emlak müşavirleri, ticaret borsalarının aldığı harçlar, saat ve gözlük sektörlerinin mevzuat ve uygulamada yaşadığı sıkıntılar ve buna benzer talepleri dinleyen ve gerekli notları alan Tüfenkci, bu konuları inceleyip neler yapılabileceğine bakacaklarını söyledi.

-"Yeni bir çek yasası üzerinde çalışıyoruz"

Bakan Tüfenkci, üyelerin muzdarip olduğu çek ve tahsilat konusunda da değerlendirmelerde bulundu. "Yeni bir yasası ile ilgili arkadaşlarımız çalışıyor. Disipline etmemiz lazım" diyen Tüfenkci, bu konuda yapılan çalışmaları ve sonuçlarını önümüzdeki dönemde açıklayacaklarını kaydetti.

Yerli malına destek isteyen meclis üyelerine konu ile ilgili yeni bir çalışmanın bulunduğu bilgisini aktaran Tüfenkci, yerli malını destekleyecek yeni düzenlemelerin kısa zamanda hayata geçirileceğini iletti.

Tüfenkci, gümrüklerdeki yoğunluktan dolayı yaşanan aksaklıkları hatırlatan üyelere, "Biliyorsunuz Halkalı Gümrük Müdürlüğünü kısa zamanda taşıyoruz. Erenköy Gümrük Müdürlüğünü taşıma çalışmalarımızı hızlandırdık, yeni bir projemiz var. Kısa zamanda Halkalı'nın da yetmeyeceğini düşünerek Avrupa Yakası'nda yeni bir yer bakıyoruz, onu da hayata geçirdiğimizde iş ve işlemlerin daha hızlı yapacağız" yanıtını verdi.

Şu an sorunlara cevap vermekte yetersiz kalan "Hal Yasası"nın da yeniden çalışılacağını bildiren Tüfenkci, meclis üyelerinden gelen diğer sektörel sorunları da dinleyerek yapılabilecek ne varsa incelendikten sonra yapılacağını söyledi.

Konuşmasının ardından İTO Başkanı İbrahim Çağlar, Tüfenkci'ye üzerinde Arapça Elif harfinin bulunduğu ebru tablosu hediye etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber