Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara: Sığınmacıların da başkanıyım

Türkiye'ye "Kapıyı açın" tavsiyesinde bulunan Batılı ülkelere tepki gösteren Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara, "Suriyelileri kabul eden ülkelere kendi imkanlarımızla sığınmacıları götürmeye hazırım

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 12 Şubat 2016 06:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara: Sığınmacıların da başkanıyım

Ahmet YUKUŞ / Nurcan İNAL / GAZETE HABERTÜRK

Türkiye ile Suriye sınır hattının sıfır noktasında bulunan 90 bin 400 nüfusa sahip Kilis'te, 125 bin 700 kayıtlı Suriye'den gelen savaş mağduru yaşıyor. Nüfusundan çok sığınmacı barındıran Kilis, Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterildi. Bomba seslerinin yankılandığı sınır hattında Nobel heyecanı yaşanırken; dünyada eşi benzeri olmayan bir misafirperverlik gösterdiklerini belirten Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara, HABERTÜRK'e konuştu.

Kara, "Kilis'in yaşadığı olay, dünya kurulduğundan beri hiçbir dönem, hiçbir şekilde yaşanmamıştır. Birçok dönemde savaşlarla, doğal afetlerle, farklı sebeplerle göçler olmuş; insanlar bir yerlerden bir yerlere gitmişlerdir. Fakat ilk defa dünya tarihinde Kilis'e kendi nüfusundan fazla misafir geldi. 5 yıldan beri ev sahipliği yapıyoruz. Dil sorunu, farklı örf ve adetlere rağmen toplumsal olaylar hiç yaşanmadı. Asayiş olayları Türkiye ve dünya ortalamasının çok altındadır. Sorunsuz huzurlu yaşamın sırrı fedakarlık ve insanlıktır. Savaş mağdurları ile empati kurarak, evimizi, caddemizi, sokağımızı, suyumuzu ve havamızı paylaşma durumunda hissettik" dedi.

'SIĞINMACILARIN DA BAŞKANIYIM'

Kilis'in yanı başında insanlık dramı yaşandığını ifade eden Kara, kentle ilgili şu bilgileri verdi: "Nüfusumuzun yüzde 60'ını Suriyeliler oluşturuyor. Bir Suriyeli aile Kilisli ailenin 3 katı su tüketiyor, 3 katı çöp çıkarıyor. Kilis'te olağanüstü bir çabayla insanlara temiz çevre ve temiz su sağlamaya çalışıyoruz. Ben aynı zamanda binlerce misafirin de başkanıyım. Belediye bütçemiz 90 bin kişilik ama biz üst bir çabayla 125 bin Suriyeliye de hizmet veriyoruz."

'BÜTÜN KAPILARI AÇALIM!'

Belediye Başkanı Hasan Kara, Türkiye'ye "Halep'ten kaçanlara sınır kapınızı açın" diyen Batılı devletlereyse tepki gösterdi. Kara şöyle konuştu: "Dünyanın hiçbir yerinde olmayan sayıda sığınmacı şu anda Kilis'te yaşıyor. Tüm Avrupa ülkelerinde 139 bin civarında sığınmacı bulunurken, Kilis'te 125 binin üstünde sığınmacıyı 5 yıldır misafir ediyoruz. Avrupa kadar sığınmacıyı sadece biz misafir ediyoruz. Buna rağmen Avrupa'nın 'Kapılarınızı açın' demesi tek kelimeyle aymazlıktır. Kapılarımızı açalım, sadece Öncüpınar Sınır Kapısı'nı açmayalım, bütün kapılarımızı açalım. Edirne Kapıkule'yi de açalım, diğer kapılarımızın tamamını açalım ve bu sığınmacılar nereye gitmek istiyorsa oraya gitsinler. Kilis Belediyesi olarak her türlü masraflarını karşılayalım, Avrupa'ya gitmek isteyeni Avrupa'ya gönderelim. Avrupalılar sığınmacı kabul etsin, kendi elimle götürürüm."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber