Çavuşoğlu: Türkiye 2-3 milyon daha mülteciyi ağırlayamaz

Çavuşoğlu, 52. Münih Güvenlik Konferansı'nda, "Açıkçası Türkiye 2-3 milyon daha mülteciyi ağırlayamaz, bunu kimse yapamaz"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Şubat 2016 22:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Çavuşoğlu: Türkiye 2-3 milyon daha mülteciyi ağırlayamaz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye'de bir hafta içinde şiddetin durdurulması ve kuşatma altındaki bölgelere hemen insani yardımların ulaştırılması konularında varılan anlaşmaya rağmen Rusya'nın sivilleri bombalamaya devam ettiğini belirterek, "Bu sabah en az 16 sivili öldürdüler" dedi.

Çavuşoğlu, 52. Münih Güvenlik Konferansı'nda, "Sığınmacı geri mi çevrilmeli? AB ve sığınmacı krizi" konulu panelde bir konuşma yaptı.

Münih'te dün yapılan "Uluslararası Suriye Destek Grubu" toplantısının yaklaşık 9 saat sürdüğü hatırlatan Çavuşoğlu, toplantı sonrası alınan kararların uygulanması gerektiğini söyledi.

Suriye'de akan kanın bir an evvel durdurulması gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, "Dün yapmış olduğumuz anlaşmaya rağmen Rusya sivilleri bombalamaya devam etti, bu sabah en az 16 sivili öldürdüler. Okulları ve hastahaneleri de bombaladılar. İnsanlar bu sebeplerden dolayı Rus bombardımanlarından kaçıyorlar" diye konuştu.

- NATO'nun desteği önemli

Çavuşoğlu, yasa dışı göçün de durdurulması gerektiğini belirterek, NATO'nun bu konuda desteğinin önemli olduğuna işaret etti.

"NATO özellikle Ege Denizi'nde bize yardımcı olacak" ifadesini kullanan Çavuşoğlu, NATO'nun Ege Denizi'ndeki faaliyetlerinin, Almanya, Yunanistan ve Türkiye tarafından koordine edileceğini dile getirdi.

Çavuşoğlu, NATO'nun Ege Denizi'ndeki görevine ilişkin yanlış anlaşılmaların da olduğunu aktararak, sığınmacıların Türk karasularında yakalanması durumda Türk makamlarının, Yunan karasularında yakalanması durumunda ise Yunan makamlarının NATO tarafından bilgilendirileceğini belirtti.

- "Türkiye açık kapı politikasına devam edecek"

Türkiye'nin yaklaşık 2,5 milyon Suriyeli ve 200 bin Iraklının yanı sıra son günlerde 10 bin kişiyi daha kabul ettiğini aktaran Çavuşoğlu, "Türkiye açık kapı politikasına devam edecek" dedi.

Sığınmacılar için Türkiye'nin şu zamana kadar yaklaşık 10 milyar dolar harcadığına işaret eden Çavuşoğlu, AB'nin sığınmacılar için Türkiye'ye sadece 3 milyar avro göndereceğini hatırlattı. Çavuşoğlu, "Son zamanlarda bu paranın Türkiye'ye veya Türkiye bütçesine gideceğine ilişkin haberler görüyorum. Hayır. Bu para direkt Türkiye'de yaşayan Suriyelilerin ihtiyaçları için kullanılacak" dedi.

Türkiye'nin mülteciler için güvenli bir ülke olup olmadığı konusunda Avrupa'da yapılan tartışmalarla ilgili bir soru üzerine Çavuşoğlu, Türkiye'nin mültecileri son derece insani koşullarda ağırladığını kaydetti.

Çavuşoğlu, ancak mülteci krizinin çözümü için AB'nin de yükü paylaşması gerektiğini belirterek, "Açıkçası, Türkiye 2-3 milyon daha mülteciyi ağırlayamaz, bunu kimse yapamaz" dedi.

Emin Avundukluoğlu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber