9.2 milyon Türk dışarıda 5.6 milyar harcadı

2015'te yurtdışına çıkan Türkiye vatandaşlarının sayısı 9.2 milyonu aştı. Gezi, eğlence, sportif ve kültürel amaçlı giden 3-3.5 milyon kişi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Yurtdışında tatile gitmeyin" çağrısı kapsamına giriyor

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 13 Şubat 2016 06:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
9.2 milyon Türk dışarıda 5.6 milyar harcadı

Aykut YILMAZ / GAZETE HABERTÜRK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Yurtdışında tatil yapmayın" çağrısının ardından gözler Türkiye vatandaşlarının yurtdışı seyahatlerine çevrildi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2015 yılında yurtdışına çıkan Türkiye vatandaşlarının sayısı 9.2 milyon kişiyi aştı. Söz konusu 9.2 milyon kişinin yurtdışında yaptığı harcama tutarı ise 5.6 milyar dolar düzeyinde. Ancak tabii ki bu rakamlar sadece 'tatil'i kapsamıyor. 9.2 milyon kişinin 3-3.5 milyonu için yurtdışına çıkış nedeni olarak "gezi, eğlence, sportif ve kültürel faaliyetler" sıralıyor. Yaklaşık 2 milyon kişi ise iş amaçlı olarak yurtdışına çıktığını ifade ediyor. Yani Erdoğan'ın "Tatile gitmeyin" çağrısı yaklaşık olarak 3-3.5 milyon kişiyi ilgilendiriyor.

KOMŞU BİZİMLE AYAKTA DURUYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Yurtdışına tatile gitmeyin" çağrısı bu sene Rusya'nın etkisi ile yurtdışı pazarında oldukça zorlanan turizm sektörünü de oldukça mutlu etmiş durumda. Belek Turizm Yatırımcıları Birliği (BETUYAB) Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Uğurlu, Türkiye'den çok sayıda kişinin Avrupa'da tatil yaptığını belirterek, "Bizimkiler anormal şekilde yurtdışına gidiyor. Yunanistan ve Avrupa'nın birçok yeri bizimle ayakta duruyor. Bu sene için yurtdışına gitmeyi kısıtlamak bence çok iyi olur. Cumhurbaşkanı'nın söyledikleri turizm için faydalı olur. Sadece tavsiye olarak değil, biraz daha bu konuda tedbir almak lazım" diyor. Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık da yurtiçinde tatil yapmanın özendirilebileceğini belirterek, şunları söylüyor: "İç pazarda birtakım tedbirlerin alınıp insanların yurtiçinde tatil yapmalarını özendirmek adına alınacak tedbirlerle ilgili çağrımız oldu. Cumhurbaşkanı da bunu tekrarlamış oldu."

KAMUYA TATİL PRİMİ YERLİ TURİSTE KREDİ

Yerli turistin yurtiçinde tatil yapmaya teşvik edilmesi için sektörün beklentileri şöyle:

-Bankaların yerli turiste daha ucuz ya da sıfır faizli kredi vermesi.

-Kamunun çalışanlarının yaz tatilini Türkiye'deki otellerde geçirmesi konusunda teşvik verilmeli.

-Kamu çalışanlarının tatil bedelinin bir bölümünün devlet tarafından tatil primi olarak karşılanması.

-Emeklilere yönelik özel kampanyaların yapılması.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber