AK Parti'nin Anayasa'da fireyi önleme taktiği: Açık oy

Oyunun rengini belli etmeyen vekiller, doğrudan 'fire' olarak algılanacak. Kulislerde, AK Parti'nin fire ihtimalini Meclis'te 'açık oylama' formülüyle aşmaya çalışabileceği belirtiliyor

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 13 Şubat 2016 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
AK Parti'nin Anayasa'da fireyi önleme taktiği: Açık oy

Saliha ÇOLAK / GAZETE HABERTÜRK

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, çalışmalarını sürdürüyor. AK Parti kulislerinde ise masadan sonuç çıkmazsa uygulamaya konulacak senaryolar konuşuluyor. Muhalefet partilerinin başkanlık sistemine uzak durması nedeniyle Anayasa Uzlaşma Komisyonu'ndan anlaşma çıkmaması halinde, AK Parti'nin kendi Anayasa paketini Meclis'e sunmasına kesin gözüyle bakılıyor. Bu durumda Anayasa paketinin referanduma sunulabilmesi için Meclis'teki oylamada en az 330 oy gerektiğinden, Meclis Başkanı İsmail Kahraman hariç 316 oyu bulunan AK Parti'nin 14 oya daha ihtiyacı olacak. Bunun için diğer partilerden milletvekilleriyle pazarlıkların gündeme gelebileceği belirtiliyor.

FİRE BEKLENTİSİ

Ancak AK Parti'nin kendi Anayasa paketini sunması durumunda, Meclis'teki oylamada kendi içinden fire vermesi de ihtimal dahilinde. AK Parti'nin önde gelen isimleri, 10 ile 20 oy arasında fire verilebileceğine işaret ediyor. Bu durumda diğer partilerden 14 oy gelse bile, parti içindeki fireler Anayasa paketinin halka sunulmasını engelleyebilecek. Anayasa değişikliklerinde normalde gizli oylama yapılıyor. Oy kullanan milletvekillerine beyaz (Evet), yeşil (Çekimser) ve kırmızı (Hayır) olmak üzere 3 pusula veriliyor. Vekiller oy kullanırken beyaz pusulayı zarfa koyduğunu gösterebildiği gibi, oy kulübesinden çıktıktan sonra, zarfa atmadığı kırmızı ve yeşil pusulaları parti yetkililerine göstermek suretiyle de "Evet" oyu kullandığını kanıtlayabiliyor. Milletvekillerinden bu şekilde oy kullanmaları istenirse, zarfa atmadıkları pusulaları göstermeyen, yani oyunun rengini belli etmeyen vekiller, doğrudan 'fire' olarak algılanacak. Kulislerde, AK Parti'nin fire ihtimalini Meclis'te 'açık oylama' formülüyle aşmaya çalışabileceği belirtiliyor. AK Parti'de daha önce de Anayasa oylamalarının 'açık' yapılması gerektiği yolunda görüşler dile getirilmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber