Vize simsarlarına inanmayın

Türkiye'de her yıl birçok insanın eğitim, yeni bir hayat kurma ya da yatırım yapma hayali, vize simsarlarına kazanç sağlıyor. Vize başvurusu yapmak isteyenler, internetteki "Beklemeden vize" ilanlarına inanarak basit bir işlem için simsarlara binlerce lira kaptırıyor

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 13 Şubat 2016 07:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Vize simsarlarına inanmayın

Tuba BALÇIKLI / GAZETE HABERTÜRK

Türkiye'de son yıllarda vize mağdurlarının sayısının artmasıyla harekete geçen Londra merkezli uluslararası hukuk firması Garth Coates Solicitors, vize başvurusunda bulunmak isteyen Türk vatandaşlarını bilgilendirmek amacıyla 20 Şubat'ta Şişli'deki Marriott Otel'de bir konferans düzenleyecek.

'KONSOLOSLUKTA ADAMIM VAR' YALANINA DIKKAT

Firmanın göçmenlik ve çifte vatandaşlık uzmanları ile Birleşik Krallık Ticaret ve Yatırım Ajansı'ndan bir yetkilinin yapacağı konuşmada; katılımcılara vize sistemi, kalıcı oturum, çifte vatandaşlık ve sadece Türk vatandaşlarına yönelik özel yerleşim vizesi olan Ankara Anlaşması vizesi gibi konularda bilgi verilecek.

Vize başvurusunda bulunanları "Konsoloslukta adamım var" diyerek kandıran simsarlar, aslında normal bir başvuru süreci neyse onu izliyor. Garth Coates Solicitors uzmanlarının aktardığına göre, normal başvuruların yüzde 50'si zaten kabul ediliyor. Bu durumda simsarlar, işi yüzde 50 şansa bırakarak insanlardan yüklü miktarda para talep ediyor.

"Ücretin yüzde 25'ini şimdi verin, kalanını vize çıktığında verirsiniz" gibi bir yaklaşımla insanlara güven aşılamaya çalışan simsarlar, başvuru olumsuz sonuçlansa bile bu insanlar üzerinden yılda milyonlarca liralık vurgun yapmış oluyor. Başvurunun olumlu sonuçlanması durumundaysa başvuruyu yapan bireylerin cebinden 20 bin sterline (yaklaşık 90 bin TL) varan meblağlarda para çıkıyor.

ULAY: VİZE GARANTİ EDİLEMEZ

İngiltere vize ve göçmenlik hukuku uzmanı Tamer Ulay ise hiçbir aracı kurumun konsoloslukta adamının olamayacağını, bu vaatlerle gelen şahıs veya kurumlara asla inanılmaması gerektiğini söyledi. İstanbul'da gerçekleşecek konferansa da katılacak olan Ulay, vize başvurusunda bulunacak adaylara şu tavsiyelerde bulundu: "Vize başvurusu yapacak kişiler önce konsoloslukların internet sitelerinden bilgi almalı. Adaylar; konsoloslukların civarında bulunan aracı kurumlara, turizm acentelerine ve gidilmek istenen ülkedeki büyük hukuk şirketlerinde çalışan avukatlara da başvurabilir. Ancak burada önemli bir nokta var. Vize başvuruları için binlerce lira isteyen, tanıdığı olduğunu söyleyen ya da yüzde 100 vize çıkarma vaadinde bulunan kişi ve kurumlara asla inanmayın. Kimse size vize çıkarabileceğini garanti edemez. Ayrıca vize bedeli olarak ödenen tutar 300-500 TL civarında. Bu rakamın çok üstünde fiyat söyleyenlere de güvenmeyin."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber