Suriye'de ateşkes aldatmacası

ABD-Rusya arasındaki Münih görüşmesinden ateşkes değil, diplomatik manevra çıktı. Rusya bombalamaya devam etti, ABD-Rusya desteğindeki PYD Azez'in kapısına dayandı.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 13 Şubat 2016 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Suriye'de ateşkes aldatmacası

Cenevre'de 3 Şubat'ta ara verilen görüşmeleri tekrar başlatmak amacıyla ABD ve Rusya öncülüğünde Münih'te yapılan "Uluslararası Suriye Destek Grubu" toplantısında, kuşatma altındaki noktalara insani yardımların bu hafta ulaştırılması ile ülke genelinde çatışmaların bir hafta içinde durdurulması kararı alındı.

Görüşmeler devam ettiği sırada, Cenevre müzakerelerinde olduğu gibi Rusya, sivilleri bombaladı. Rus jetlerinin Humus'un Ganto beldesine düzenlediği hava saldırısında 16 kişi hayatını kaybetti. Şam'da 6 sivil öldü. Dera'da gerçekleşen saldırıda aralarında çocukların da bulunduğu siviller hedef alındı. Rusya halihazırda bir yandan Halep merkezin bağlantısını kesmek için Anadan ilçesi ve çevresini bombalarken, diğer yandan da PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD, ABD'nin gönderdiği ağır silahlarla Azez merkezine 500 metre yaklaştı.

PYD'Yİ PÜSKÜRTTÜK

Akşam saatlerinde ise PYD mensupları ile Özgür Suriye Ordusu (ÖSÖ) birlikleri arasındaki çatışmalar yoğunlaştı. ÖSO'ya bağlı Cephetül Şamiye'nin Komutanı Zekeriya Karslı "Rusya'nın hava desteğiyle Azez'i kuşatmak isteyen PYD güçlerini 2 kilometre geri püskürttük" dedi. Cenevre'de 29 Ocak'ta başlayan rejim ile muhalifler arasındaki dolaylı görüşmeler, Rusya ve Esad rejiminin saldırılarını artırarak sürdürmesi nedeniyle çökmüştü. Münih'de de Rusya'nın hava saldırılarının durdurulmasına ilişkin güvence alınamadı. BM Güvenlik Konseyi'nin 18 Aralık 2015 tarihli, sivillere saldırıların durması, insani yardımların ulaşmasını içeren tasarının uygulanması konusunda uzlaşıldığı açıklandı.

SALDIRILAR SÜRECEK

Sahada bu anlamda bir gelişme olmadığı gibi rejim ve Rus saldırları ile insani kriz gelişti. Bunun ötesinde hava desteğiyle Esad'ı güçlendiren Rusya 'terör örgütlerine' saldırıları sürdüreceği mesajı verdi. BM, ABD ve Rusya'nın örtülü işbirliği ile muhalifler güç kaybederken, Esad etki alanını artırdı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber