Uludağ Türkiye'nin Davos'u olacak

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Uludağ Milli Parkı'nın Türkiye'nin Davos'u olacağını söyledi. Bu kapsamda 75 orman köşkünün tamamlandığını aktaran Eroğlu, 3 milyar 500 milyon fidanı toprakla buluşturduklarını kaydetti.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 13 Şubat 2016 08:13, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Uludağ Türkiye'nin Davos'u olacak

Mithat Yurdakul

Eroğlu, çevrecilerin tepkisine neden olan hidroelektrik santrallar (HES) için de "HES'ler elektriğin Türkiye'de sigortasıdır, çevrecidir, yenilenebilirdir. Dünya da teşvik ediyor. Hatta bizde sular boşa akarken, Finlandiya yüzde 100 HES potansiyelini kullanmış. Ürettiğimiz hidroelektrik enerji ile doğalgaz ithalatından yılda 11 milyar lira tasarruf edilmiştir" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bakanlığının 2016 bütçesine ilişkin sunumunda, 3.5 milyar fidanı toprakla buluşturduklarını, 2016-2019 arasında da 1 milyar fidan daha ekeceklerini söyleyen Eroğlu, "Sakarya'da, Sapanca Gölü'nün civarında bir fidan borsası kurduk. Böylece özel sektörün fidancılığını destekliyoruz" diye konuştu.

Finlandiya örneği

Geçen yıl milli park sayısının 40, tabiat parkının ise 204'e yükseldiğini anlatan Eroğlu, Uludağ Milli Parkı'nın Türkiye'nin Davos'u olacağını söyledi. Bu kapsamda 75 orman köşkünün tamamlandığını aktaran Eroğlu, şunu söyledi:

"81 kentin tabiat turizmi master planlarını tamamladık. Ülke genelinde 355 adet tabiat turizmine uygun alan tespit ettik. Milli parklar ve tabiat parklarına yapılan yatırımlar neticesinde ziyaretçi sayısı geçen yıl 12.5 milyona ulaştı."

Ankara'ya su temini için geliştirilen Gerede sistemi hakkında bilgi veren Eroğlu, "31.592 metre uzunluktaki Türkiye'nin en uzun içmesuyu maksatlı tüneli ile Ankara'nın 2050'ye kadar olan içme ve kullanma suyu ihtiyacı karşılanacaktır" diye konuştu. Eroğlu HES'ler hakkında da şunları söyledi:

"Türkiye'nin yıllık hidroelektrik enerji potansiyeli 180 milyar kilowatt saat. Ürettiğimiz hidroelektrik enerji ile doğalgaz ithalatından yılda 11 milyar lira tasarruf edilmiştir. 2019'a kadar 180 milyar kilovatsaat olan değerlendirilebilir hidroelektrik potansiyelimizin 127 milyar kilovatsaatini devreye alacağız. Son 13 yılda özel sektör tarafından 422 HES işletmeye alınmıştır. Bu tesislerle yılda 40 milyar kilovatsaat enerji üretim kapasitesine ulaşılmıştır. HES'ler elektriğin Türkiye'de sigortasıdır, çevrecidir, yenilenebilirdir. Bizde sular boşa akarken, Finlandiya yüzde 100 HES potansiyelini kullanmış, aynı şekilde ABD ve Avrupa."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber