Gram gram altın

Altın fiyatlarının rekor kırmasıyla satışlar bıçak gibi kesildi. Vatandaş düğünde, sünnette doğumda, yarı çeyrek altın ve gram altından sonra yarım gram altın takmaya başladı.

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 13 Şubat 2016 08:21, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Gram gram altın

Küresel piyasalardaki dalgalanma, yeniden 'güvenli liman' olarak görülen altına olan talebi artırdı. Yüksek taleple birlikte uluslararası piyasalarda altının onsu 1.229 dolarla 18 Mayıs 2015'ten bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Altının gram fiyatı 116 lirayla tarihi zirvesine çıkarken, çeyrek altın 200 liraya dayandı. Nişan, düğün, sünnet ve doğum gibi önemli günlerin vazgeçilmez takısı altın fiyatlarının uçması, vatandaşı kara kara düşündürmeye başladı.

İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Turgay Baransel, altın fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle takı kültürünün zarar gördüğünü, bu nedenle kuyumcu esnafının iş hacminde gerileme yaşandığını belirtti. Geçmişte en ucuz takı olarak bilinen çeyrek altına, fiyatın 100 liranın üzerine çıkması sonrası talebin gerilediğini bunun üzerine esnafın talebiyle Darphane'nin yarı çeyrek altın bastığını, artışın devam etmesiyle gram altın devrinin başladığını anlattı. Fiyat artışının devam etmesiyle esnafın takı pazarını kaybetmemek için yarım gram altın talebinde bulunduğunu dile getiren Baransel, "Fiyatlardaki artışa rağmen vatandaşlar, düğün, sünnet ve doğumlarda altın takma geleneğinden vazgeçmiyor. Bir yandan her bütçeye uygun takı ürünü sunabilmek bir yandan da sürekli yükselen altın fiyatlarıyla mücadele edebilmek için gramajı azaltıyoruz. Akrabası, yakınları ve sevdiklerini kutlamak isteyen vatandaşımızı geri çevirmemiş oluyoruz" diye konuştu.

Çeyrek gram altına doğru

Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda kuyumculuk yapan Ersel Baysal da altın fiyatlarının yükselmesinden dolayı tüketicinin altın alım gücünün azaldığını kaydetti. Altın almak isteyen vatandaşın önce çeyrek altından gram altına yöneldiğini aktaran Baysal, "Şu an gram altın 110 lira. Bunun fiyatı da yüksek gelmeye başlayınca 55 lira olan yarım gram altın tercih edilmeye başlandı" ifadelerini kullandı.

Son dönemde düğünlerde ya da doğumlarda en fazla yarım gram altının tercih edilir hale geldiğine değinen Baysal, "İnşallah burada biter ve daha da küçülmez. Çeyrek gram altın falan çıkmasını istemeyiz. İnsanların alım gücü olsun ve biz de satış yapabilelim" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber