Bakanlık'tan 'hamile bıraktı' haberine yalanlama

Sağlık Bakanlığı, "Sağlık Bakanlığı erkekleri hamile bıraktı, doğumdaki ölümleri azalttı" iddiasına yanıt verdi. Bakanlık, yanıltıcı böyle bir iddiayı ileri sürenleri kamuoyunun takdirine bıraktı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Şubat 2016 15:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bakanlık'tan 'hamile bıraktı' haberine yalanlama

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, medyada "Bakanlığın, Sağlık İstatistikleri Yıllığı'nda, gebelik, doğum ve lohusalık dönemine ilişkin verdiği ölüm oranlarına erkekleri de katarak azalttığı" yönündeki iddialara ilişkin kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla açıklama yapılmasına gerek görüldüğü belirtildi.

Söz konusu bilgilerin, "Sağlık İstatistikleri Yıllığı 2014" yayınının 23. sayfası 2.1 tablosunda Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayınlanan "Ölüm Nedeni" istatistiklerini gösterdiğine işaret edilen açıklamada, "Ana Tanı Gruplarına Göre Ölüm Nedenlerinin Yüzde Dağılımı" başlığı altında yayınlanan tabloda, ana tanı gruplarının tüm ölümler içerisindeki yüzde dağılımının verildiği kaydedildi. Yine söz konusu tabloda her bir ölüm sebeplerinin cinsiyete göre oranlarının yer aldığı belirtildi.

Açıklamada, tabloda yer alan tanı grubunun, "Gebelik, doğum ve lohusalık" bölümü olduğu vurgulanarak, "Erkeklerin gebeliği söz konusu olmayacağı için tabloda ilgili alanda veri bulunmamakta, kadınlar hanesinde veri yer almaktadır. TÜİK'in yayınladığı istatistik tablosunda 2012 yılında 'gebelik, doğum ve lohusalık' sebebiyle ölen kadın oranının toplam kadın ölümleri ve tüm ölümler içindeki oranı yer almaktadır. Yukarıdan aşağıya doğru yüzde dağılımı toplandığında da bu durum açık olarak görülmektedir. Sadece kadınlarda görülebilen bir ölüm sebebinin, kadın ölümleri içindeki oranının toplam nüfusa oranladığınızda, ülkemizde kadın-erkek nüfusunun eşite yakın olmasından dolayı yarısı kadar olması gayet normal ve açık bir durumdur. Tüm bilgilerin anlaşılabilir ve açık olmasına, Sayın Bakanımızın Plan ve Bütçe Komisyonunda bu yanılgıyı işaret edip açıklamasına rağmen yanıltıcı böyle bir iddiayı ileri sürenleri kamuoyunun takdirine bırakıyoruz" ifadelerine yer verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber