Tüfenkci: AB ile vizeleri kaldıracağız

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci: Eğer Allah nasip ederse, görüşmeler olumlu yönde seyrederse bu yıl sonunda da Avrupa Birliği ile de vizeleri kaldırmış olacağız. Bu da bizim ticaretimizin önündeki bir engeli daha kaldırma noktasında önemli bir avantaj olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Şubat 2016 17:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Tüfenkci: AB ile vizeleri kaldıracağız

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türkiye ekonomisinin koşullara göre yön değiştiren, belirsizliklerle dolu bir ekonomi olmadığını belirterek, "Türkiye'nin uzun vadeli plan yapabilen bir ekonomisi var. Türkiye'yi dünyaya entegre hale getirdik, getirmeye de devam edeceğiz" dedi.

Ticaret ve sanayi odalarının sorunları ile çözüm önerilerinin tartışıldığı Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey Toplantısı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İkiz Kuleler'de gerçekleştirildi.

Burada konuşan Tüfenkci, 1 Kasım seçimlerinin ardından ülkenin siyasi istikrarı yakaladığını ifade ederek, "1 Kasım'dan sonra hızlı bir süreç içinde 64. Hükümet kuruldu ve eylem planlarını oluşturdu. Ayrıca, reformların uygulanmasını takip ve koordine edecek bir yapı oluşturuldu. Seçimler bittikten sonra ekonomik anlamda deyim yerindeyse seferberlik başlatmış durumdayız" diye konuştu.

Özellikle reel sektörü ilgilendiren üretim teknolojilerinde dönüşümü esas alan "mikro reformları" da çok önemsediklerine dikkati çeken Tüfenkci, şöyle devam etti:

"Reformların uygulanmasını biz de yakından takip edeceğiz. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da hep birlikte çalışarak hedeflerimize ulaşacağız. Bunu yapacak kararlılığa sahibiz. Türkiye ekonomisi artık koşullara göre yön değiştiren, belirsizliklerle dolu bir ekonomi değildir. Türkiye'nin uzun vadeli plan yapabilen bir ekonomisi var. Türkiye'yi dünyaya entegre hale getirdik, getirmeye de devam edeceğiz."

- "AB ile vizeleri kaldıracağız"

Dinamik ve girişimci iş adamlarının Türkiye'nin en önemli değerlerinden olduğunu vurgulayan Tüfenkci, "Biz 14 yıldır hükümet olarak yanınızda olduk, bundan sonra da olmaya devam edeceğiz. Ticaretin önündeki en önemli engellerden olan vizeleri birer birer kaldırdık. Eğer Allah nasip ederse, görüşmeler olumlu yönde seyrederse bu yıl sonunda da Avrupa Birliği ile de vizeleri kaldırmış olacağız. Bu da bizim ticaretimizin önündeki bir engeli daha kaldırma noktasında önemli bir avantaj olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Gümrük işlemlerini hızlandırmayı amaçladıklarını ifade eden Tüfenkci, bu çerçevede bürokratik işlemleri azaltarak ticaretin daha kolay ve hızlı yapılması yönünde gayret gösterdiklerini dile getirdi.

Bakanlığın gümrük işlemlerinin yanı sıra ticari hayatın etkin bir şekilde işleyebilmesi için çeşitli politikalar belirlediğine değinen Tüfenkci, bu politikaları geliştirirken de paydaşlarla istişare ettiklerini söyledi.

- Ekonomi Bakanı Elitaş

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş da Türkiye'nin bulunduğu coğrafyanın adeta "enerji deposu" olduğunu ancak bu coğrafyada büyük sıkıntılar yaşandığına dikkati çekti.

Yaşanan çeşitli sorunlar nedeniyle bu bölgeye yapılan ihracatın da azalabileceğine işaret eden Elitaş, "Coğrafyada ortaya çıkan sıkıntıları aşmamız için gayret göstermemiz lazım. Keşfedilecek yeni bölgeler var" şeklinde konuştu.

Elitaş, "ABD Merkez Bankası artık istikrarlı bir dolar fiyatının, faiz oranının olması konusunda dünyaya yardımcı olur diye düşünüyorum. Dünyanın en büyük tüketici ekonomilerinden biri olan ABD'de ortaya çıkan istikrar, tüm dünyayı istikrarlı hale getirecek" dedi.

Bundan önceki dönemlerde Türkiye ekonomisinin konjonktürel krizlerle karşı kaşıya kaldığını hatırlatan Elitaş, "Türkiye 2008 yılındaki küresel krizi, Sayın Cumhurbaşkanı'nın dediği gibi 'teğet geçirerek' belirli bir noktaya geldi. 24 çeyrektir Türkiye ekonomisi büyüyor. büyümeye de devam edecek" ifadelerini kullandı.

- TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da 2016'da kendilerini yoğun bir çalışma ortamı beklediğini belirterek, küresel ekonomide çalkantının devam ettiğini kaydetti.

Terör olaylarının bölgedeki iş dünyasını derinden etkilediğine dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin büyük ve her sorunu aşacak güçte bir ülke olduğunu vurguladı.

Hükümetin reel sektörün ihtiyaçlarına duyarlı şekilde yaklaştığını anlatan Hisarcıklıoğlu, "Hükümetin son dönemdeki performansı bize umut vermektedir. Kamu ve özel sektör birlikte çalışarak yeniden yüksek büyüme rakamlarını kazandırmalıyız" değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmaların ardından toplantı, basına kapalı devam etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber