'Anayasa'nın yüzde 75'i değişti'

Mustafa Şentop, Anayasada şu ana kadar 17 değişiklik yapıldığını ve yüzde 75'inin değişti.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Şubat 2016 17:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Anayasa'nın yüzde 75'i değişti'

İnsanlık tarihinde devrimlerin çok olduğuna değinen TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Şentop, tarım dönemi, sanayi devri, bilgi çağı, elektronik çağı gibi birçok çağların yaşandığını, küreselleşme çağının da olduğunu söyledi. Dünyada çok büyük bir değişim olduğunu ve bunun bütün toplumları etkilediğini ifade eden Şentop, "Türkiye de yeniden şekilleniyor, yeni anayasayla birlikte bölgeyi, dünyayı da yeniden şekillendirecek" şeklinde konuştu.

"ANAYASA'NIN YÜZDE 75'İ DEĞİŞTİ"

Anayasada şu ana kadar 17 değişiklik yapıldığını ve yüzde 75'inin değiştiğini belirten Mustafa Şentop, "Çok önemli değişikliklere rağmen netice alınamadı. Anayasanın bir sözü bir de ruhu var. 17 değişiklik anayasanın sözünde yapıldı" dedi.

"İKTİDAR DEVŞİRME ZİHNİYEİ AK PARTİ İLE BERTARAF EDİLDİ"

Anayasa üzerinden iktidar elde etme, iktidar devşirme zihniyetinin millet tarafından AK Parti iktidarı döneminde bertaraf edildiğini dile getiren Şentop, "Bu anayasa üzerine oturduğu zemini kaybetti. Bu siyasetin inisiyatif almasıyla oldu. Siyasetin alanını genişletmesiyle oldu. Daha önce darbelerden sonra siyasetçiler Türkiye'de korktular, korkmalarını anlayabileceğimiz bir ortam vardı" diye konuştu.

"YENİ ANAYASANIN TEMEL FİKRİ MİLLETİN DEVLETİ OLUR İLKESİ"

Türkiye'de sadece anayasa değişikliğini değil, zihniyet değişikliğini de gerçekleştireceklerini söyleyen TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Anayasa devleti sınırlamak için yapılmıştır. Bizde de milleti sınırlamak, devleti korumak için yapılmış. İlk defa millet temsilcileri aracılığıyla gerçek manada anayasacılığın da anlamına uygun olarak devleti sınırlayacak bir metni ilk defa millet yapabiliyor ve yapabilecek hale geldi. Milletin devleti olur, devletin milleti olmaz. Yeni Anayasanın temel fikri de budur."

"ENİNDE SONUNDA BU MİLLET YENİ ANAYASAYI YAPACAK"

Milletin anayasasını yapacağını vurgulayan Şentop, bu duruma en çok yaklaşılan günlerde olunduğunu söyledi. Mustafa Şentop, "1 Kasım'dan sonra oluşan mecliste millet yeniden yeni anayasaya vurgu yaptı. Bu anayasayı yapacak bir meclis kadrosu oluşturdu. Bunu söylüyorum. Bugün bir başkası Twitter'dan yorumlamış kendince, 'Seçimle ilgili falan erken seçimi söyledi'. Öyle değil, söylediğim şey şu; eninde sonunda bu millet yeni anayasayı yapacak. Bu meclisle bu kadroyla olabilir, denenebilir. Eğer bu meclisten bu dönem yeni anayasa çıkmazsa, millet 2019'daki seçimde tek başına anayasayı yapacak bir meclis çoğunluğunu AK Parti'de oluşturacaktır. Bundan hiç tereddüdümüz yok. Onun için diyoruz ki hep beraber yapalım, ha yapamazsanız biraz gecikebilir ama yeni anayasayı bu millet yapacak. O zaman tek başına yapacak çoğunlukta mecliste bunun oluşturacak milletimiz. Bunun zamanı gelmiştir" dedi.

"BAŞKANLIK SİSTEMİ TÜRKİYE'YE İSTİKRAR KAZANDIRACAK"

Parlamenterler sisteminde krallık sisteminin olabildiğini ve darbeci anlayışa zemin hazırladığını belirten Şentop, "Başkanlık sistemi Türkiye'ye hem istikrar kazandıracak hem hızlı karar alınması, işlenmesi bakımından hem kuvvetler ayrılığını ve daha iyi bir demokrasiyi Türkiye'ye getirecek bir sistem. Türkiye'nin bu parlamenter sistemle yoluna devam edebilmesi hele hele o haliyle mümkün değil" dedi.

"BAŞKANLIK SİSTEMİNDE CHP, MHP VE HDP'NİN İKTİDAR İHTİMALİ KALMIYOR"

Türkiye'de başkanlık sisteminin olması halinde CHP'nin, MHP'nin, HDP'nin hükümet olma ihtimali kalmadığını ifade eden TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Türkiye'nin menfaatini düşündükleri için mi karşı çıkıyorlar, hayır sadece kendi menfaatlerini düşünüyorlar. Eğer başkanlık sistemi olursa CHP'den birisi başkan seçilebilir mi, hükümet olabilir mi Türkiye'de, olamaz. Yüzde 50'yi geçmesi lazım. MHP'den biri olamaz, HDP'den olamaz. İkisi, üçü bir araya gelse, denediler biliyorsunuz Ekmeleddin İhsanoğlu'nda. 24 tane parti bir araya geldi, desteklediler aldıkları ortada. Demek ki başkanlık sistemi olursa Türkiye'de CHP'nin, MHP'nin, HDP'nin hükümet olma ihtimali kalmıyor, bu kafayla giderlerse. Parlamenter sistemde olursa hükümet olabilirler mi, olabilirler. 7 Haziran'da işte üçü bir araya gelseydi hükümet de olabilirdi. Koalisyon olurdu, dört parti, beş, üç parti hükümet olabilirler ama başkanlık olursa böyle parçalı hükümet yok. Yüzde 52'yi kim geçerse başkan odur. Bunların karşı çıkma sebepleri kendilerinin hükümet olma ihtimalinin bu sistemde bulunmamasından kaynaklanıyor, onlar sisteme karşı çıkacaklarını kendi kafalarını değiştirsinler. Milletin gönlünü yapsınlar, oyunu alsınlar yüzde 52 oyu alsınlar, başkan olsunlar, hükümet olsunlar."

ADEM AKALAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber