Milli projelere bor desteği

Türkiye, dünya rezervlerinin yüzde 73'üne sahip olduğu "bor" madeni konusunda stratejik bir adım daha atıyor. Savunmadaki milli projelerde ve ARGE çalışmalarında bordan yararlanılacak.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 14 Şubat 2016 10:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Milli projelere bor desteği

Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı (TSKGV) ile Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü (BOREN) ortak çalışma kararı aldı. Bu kapsamda; TSKGV'ye bağlı ortaklar olan ASELSAN'dan TUSAŞ'a, ROKETSAN'dan HAVELSAN'a kadar dev savunma şirketleri, zırh yapımından füze başlığına çeşitli ürünlerin yapımında borun etkisini inceleyerek, üretime katacak. Kara, hava, deniz ve uzay araçlarının üretim ve parça imalatında borun stratejik öneminin artması bekleniyor.

STRATEJİK ÖNEMİ ARTACAK

Savunma, havacılık ve enerji sektörlerinde kritik kullanım alanları olan bor madeninin, daha güçlü ve stratejik üretimlere imkan sağlaması hedefleniyor. Özellikle zırh yapımı, füze yakıtı, füze başlığı, kompozit, yarı iletken malzemeler gibi pek çok kullanım alanı olan borun, ileri teknolojik ürünler için hayati önem taşıyan "süper iletken malzeme"nin yapımında da kilit rol oynadığı ifade ediliyor.

Katma değerli ürüne öncelik

TSK Güçlendirme Vakfı Genel Müdürü Orhan Akbaş, "Bizleri bulunduğumuz bu noktadan daha ileriye taşıyacak tek şey AR-GE ve yenilik faaliyetleridir. Bu kapsamda, dünya rezervlerinin yüzde 73'ünün ülkemizde bulunduğu bor için yaptığımız anlaşmayı, bağlı şirketlerimiz ile birlikte çok ciddiye alıyoruz. Umudum bu anlaşmanın, katma değeri yüksek ürünlerin geliştirilmesinin önünü açmasıdır" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber