İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

KPSS Soru Cevap Dosyası -1

Sitemize her gün, sadece KPSS'ye ilişkin olarak, 100'ü aşkın soru gelmektedir. Bu sorulara tek tek cevap verme imkanımız bulunmamaktadır. Bu nedenle seçtiğimiz bazı sorulara verdiğimiz cevapları yayımlıyoruz. Adaylardan da, soru göndermeden önce KPSS ana kategorisini incelemelerini ve Soru Cevap bölümündeki KPSS başlığına bakmalarını öneriyoruz. İşte seçtiğimiz sorular ve bunlara verdiğimiz yanıtlara ilişkin ilk dosyamız...

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 02 Kasım 2006 14:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

27 Ekim 2006 KPSS Tercih Dosyaları 1 ve 2

EŞ DURUMU NAKLİ

SORU: Devlet memurluğu için 2006 tercih klavuzunudoldurmaktayım, Ankara üniversitesinde memurluk ile Gümrük müsteşarlığındaki memurluk(Ankara) ve yine gümrük müsteşarlığındaki kontrol memurluğu(Ankara) kadrolarını yazacağım, eşim subay ileride tayin durumumuz söz konusu.Benim eş durumundan herhangi bir ile tayinim nasıl olur?
Acilen bilgilendirirseniz sevinirim.
Teşekkürler.

CEVAP: http://www.memurlar.net/haber/5765/ ve http://www.memurlar.net/haber/34240/ adresindeki yazılara bakınız.


LİSE MEZUNU OLARAK GİREN ÖNLİSANS'TAN MEZUN OLURSA

SORU: Merhabalar, 2006 eylül ayında yapılan kpss/2 sınavına ben de girdim, 81 puan alıp tercih yaptım. Bu sınava başvururken kendi orta öğretim mezunu olarak gösterdim. Şuan da rize üniversitesi rize meslek yüksek okulu 2. sınıf öğrencisiyim. Şöyle bir duyum aldım beni bu konuda bilgilendirirseniz sevinirim. 2007 haziran ayın da ben eğer mezun olursam ve de haziran ayından sonra bi yere atanırsam benim atamam geçersiz sayılacakmış, KPSS'ye ye girişte kendimi orta öğretim mezunu olarak gösterdiğim için.
KPSS'de ki hakkım yanıyormuş. Beni bu konu hakkında aydınlatırmısınız. teşekkürler...

CEVAP: Söylenenler yanlıştır. KPSS'ye başvuru tarihi itibariyle mezun olmamanız halinde hiç bir sorun oluşmaz.


HİZMETLİ TEKNİK SINIFA GİRMEK İÇİN KPSS'YE GİRMELİ Mİ?

SORU: iyi günler. Üniversitede hizmetli kadrosunda çalışmaktayım. Üniversite mezunuyum. İdari veya teknik kadroya geçiş yapabilmek için KPSS'ye girebilme imkanı var mıdır? teşekkürler.

CEVAP: Öğrenim durumunuza uygun kadroya geçebilmeniz için kurumunuz unvan değişikliği sınavı açmalıdır. ama genel olarak kamu kurumları unvan değişikliği sınavı açmamaktadır. http://www.memurlar.net/haber/14012/ adresinde yeterli açıklama vardır.

Diğer taraftan memur olanlar da KPSS'ye girebilmektedir. Ancak, KPSS ile bir kadroya yerleştiğinde o kadroya istifa ederek geçememektedir. Muvafakat alarak geçmektedir. http://www.memurlar.net/haber/44680/ adresinde yeterli bilgi vardır.


MEMUR OLARAK YERLEŞTİĞİNDE EĞİTİME DEVAM EDİLEBİLECEK Mİ?

SORU: merhaba ben sakarya üniversitesi mühendislik fakültesinde ikinci öğretim öğrencisiyim.kpss de 90 puan aldım eğer bir memurluğa yerleşirsem mesai saatleri okul saatlerine göre ayarlanır mı veya öğlenden sonra izinli sayılabilir miyiz? eğer böyle birşey mümkün ise maaş nasıl değişir. ilginize teşekkür ederim.

CEVAP: Aşağıdaki yazılara bakınız.

17 Eylül 2004 Memurlar, Öğrenim Durumundan Dolayı İzin Alabilir mi, Nakil Yaptırabilir mi?

20 Ağustos 2006 Adayların En Çok Sorduğu Soru: Atamamı Dondurabilir miyim?


SINAVA LİSEDEN GİRDİM, ŞİMDİ LİSANS MEZUNUYUM

SORU: Merhaba, Ben 2004 yılındaki KPSS'ye lise mezunu olarak girdim. Bu yıl 4 yıllık bir lisans programından yeni mezun oldum ama herhangi bir KPSS'ye girmedim. Acaba lise mezunu olarak girdiğim 2004 KPSS'yi kullanarak bu tercihlerde lisans mezunu alan kadrolara tercih yapabilir miyim? Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ediyorum. İyi çalışmalar...

CEVAP: Sınava hangi öğrenim düzeyinden girdiyseniz o düzeyden tercih yapmak zorundasınız. Bunun dışındaki tercihleri bilgisayar devre dışı bırakacaktır.


ÖZÜRLÜ, KPSS YERLEŞTİRMESİNE KATILABİLİR Mİ?

SORU: Öncelikle merhaba... ben kpss-2 2006 kurum ve kuruluşların özürlü kadrolarına tercih yapmak istiyorum. Fakat kılavuzda özürlü açığı sanırım belirtmiyor, bu durumda normal statüde mi tercih yapmalıyım. Yoksa özürlü kadrosu oluşacak mı

CEVAP: Kılavuzda özürlülerin tercih yapabileceği belirtilmektedir. Ancak bu çok yanlış bir açıklamadır. Zira kılavuzda özürlü olmayanlara yönelik kadrolar bulunmaktadır. özürlü adayların Devlet Personel başkanlığınca yılda üç kez yayımlanacak ilanlara başvurması gerekmektedir. Son ilan için tıklayınız.

Uygulamada bazı kamu kurumları, özürlü memurları işe başlatmamaktadır zaten.


BANKAYA PARA YATACAK MI?

SORU: kpss atama basvursu yapılırken bankaya para yatacak mi? Daha once bankaya para ytırılıp kod numarası alınıyor internetten o kod la giriş yapılıp tercih yapılıyordu bildigim kadarıyla...simdi nasıl...bankaya para yatacaksa nasıl yatacak...hangi bankalara yatacak...bilgi verirmisiniz..

CEVAP: Bankaya para yatmayacaktır. Ancak işlemler iki şekilde yapılabilmektedir. Birinci internet üzerinden, ikincisi ise ÖSYM sınav merkezi yöneticilikleri kanalıyla... Tercihlerini ÖSYM sınav merkezi yöneticilikleri kanalıyla internete girmek isterseniz 2 YTL ödemeniz gerekecektir.


KILAVUZDA YANINDA (S) YAZANLAR NE DEMEK

SORU: Merhaba Kpss2 Tercih Klavuzunun 15. Sayfasında Devlet Hava Meydanları Teknisyen Alımının Sınıf Kısmında Bir Bölümü Küçük s Harfi İle Gösterilmiş, bunun bir anlamı var mı? Yoksa topografi hatasımı? En kısa sürede yanıtlamanızı rica ediyorum,Saygılarımla;

CEVAP: http://www.memurlar.net/haber/56404/ adresine bakınız.


KPSS BRANŞ BAZINDA SIRALAMALAR

SORU: Sayfanızdaki KPSS Sıralamaları butonunda "şehir plancılarının" listesi var, 798 tane şehir plancısı var gözüküyor. Bu listede tam olarak nedir?

CEVAP: http://www.memurlar.net/ozelkategori/50/ adresinde yer alan sıralamalar 2006 KPSS'ye girenlerin puan durumuna göre, branş bazında, sıralanmasıdır.


ÖNLİSANSLILARIN BRANŞ BAZINDA SIRALAMASI VAR MI?

SORU: ben kpss 2006/2 den 89.967 puan aldım önlisans makina resim konstrüksiyon mezunuyum kılavuzda 44 kadro görünüyor fakat ben branş sıralamamı ve kaç kişi ile yarıştığımı bilmiyorum nereleri yazmalıyım sizce puanım iyimi yardım ve yorumlarınızı bekliyorum.
Şimdiden teşekkürler.

CEVAP: Önlisanslıların branş bazında sıralamaları elimizde bulunmamaktadır.


DHMİ'nin YAŞ ŞARTI

SORU: Bildiğiniz gibi 2006 KPSS tercih klavuznda yeralan DHMİ Hava Tarfik Kntrolorlüğü kadroları için yaş şartı "sanav tarihi itibariyle 26 yaşından gün almamış olmaké şeklinde yazılmıştır. Ve yine bilindiği üzre bu 2004 sınav sonuçlarıda hala geçerlidir. DHMİ yi telefonla arayıp yaş şartı hesaplamasında 2004 kpss mi yoksa 2006 kpss mi baz alınacağnı sorduğumda; tecihte hangi puanımız kullanılacaksa o puan baz alınacaktır dediler. Burada benim anlamadığım şu; ben 2004 kpss yede girmiştim. ozaman yaş şartı için bir sorunum yoktu (13.09.1979 doğımluyum). Ancak 2006 kpss yede girdim ve 2006 puanım daha yüksek yani bu yerleştirmede 2006 puanım kullanılacak ve DHMİ den aldığım cevaba göre yaş şartından dolayı atanamama gibi bir durumum var. Diyelim ki bu yerleştime sonucunda benimle aynı yaşta iki kişi bu kadroya yerleşti. yalnız birisi 2004 diğeri ise 2006 puanıyla yerleşti. bunlardan 2004 paunıyla yerleşeni atayacaklar fakat 2006 puanıyla yerleşeni söylediklerine göre atamayacakalr. iki kişede aynı yaşta olduğuna göre bu durum bir çelişki ve haksızlık içermiyormu? bunun hukuki boyutu nedir?

CEVAP: Bu kadrolar için 26 yaş aranmasında hizmet gereği ve kamu yararı olmalıdır. Sizin de bahsettiğiniz gibi burada bir adaletsizlik ve eşitlik var. Yerleştirme sonrasında tercih ettiğiniz kadroları tek tek kontrol edin. http://www.memurlar.net/kategori/28/ adresindeki bilgileri okuyarak dava açınız. Aava açmak için avukata gerek yoktur. http://www.memurlar.net/kategori/35/ adresinde yer alan "Hakkın Dava Yolu Aranması" başlıklı yazılar size yardımcı olacaktır.


ARŞİV MEMURU KADROSUNA İKTİSAT MEZUNU ARANIYOR DOĞRU MU?

SORU: Bizler kütüphanecilik,arşivcilik,dokümantasyon ve enformasyon,bilgi ve belge yönetimi mezunlarıyız.açılan kadrolarda sağlık bakanlığı matematik bölümü mezunu ve tapu kadastro genel müdürlüğü ise işletme mezunu (toplam 30)arşiv elemanı almaktadır.bizlerin meslek alanı olan bu kadrolara neden bizim dışımızdaki alanlardan eleman alınmaktadır.Bu uygulama ösym nin kodlama hatası olabilirmi.Bu konuda ne yapmamız gerektiği hususunda bizlere yardımcı olursanız seviniriz...Saygılar...

CEVAP: lisans kadroları arasında şu kadrolar yer almaktadır.

3958807 TAPU ARŞİV MEMURU (İSTANBUL - Taşra) GİH 9 10 4421.6003
3958809 TAPU ARŞİV MEMURU (İSTANBUL - Taşra) GİH 8 10 4421,6003
3958811 TAPU ARŞİV MEMURU (İSTANBUL - Taşra) GİH 7 6 4421,6003
3958813 TAPU ARŞİV MEMURU (İZMİR - Taşra) GİH 7 3 4421,6003
3958815 TAPU ARŞİV MEMURU (ŞANLIURFA - Taşra) GİH 7 1 4421,6003

Bu kadrolardaki 4421'e karşılık olarak kılavuzda şu nitelik yazılmıştır: Ekonomi, İktisat, İş idaresi ve iktisat, Işletme-Ekonomi, işletme-lktisat lisans programlarının birinden mezun olmak.

Kütüphanecilik, arşivcilik, dokümantasyon ve enformasyon, bilgi ve belge yönetimi mezunları varken bu niteliklerin yazılmasına hizmet gereği ve kamu yararı bulunmadığını düşünüyoruz. Bu nedenle kılavuzun bu hükmünün iptali istemiyle dava açılması gerekmektedir. Danıştay'da açacağınız bu yöndeki davayı kazabileceğinizi düşünüyoruz.


MEMUR OLARAK YERLEŞEN DAHA SONRA KPSS-A'YA GEÇEBİLİR Mİ?

SORU: Şuan mevcut olan kpss-b kadrolarından birini başvurup kazanır ve bu kadroya atanarak memurluğa devam ederken, açılacak olan kpss-a kadrolarına başvurabilir miyim? Kazanmam dahilinde ne gibi işlemler gereke bilir?
İlginiz için teşekkür ederim.

CEVAP: evet geçebilirsiniz. bu konuda bir engel yoktur. Bu konuya ilişkin mahkeme kararı KPSS ana kategorisinde yer almaktadır.


ÖNCE MEMUR OLARAK ATANSAM DAHA SONRA MÜHENDİS OLABİLİR MİYİM?

SORU: Öncelikle tüm hizmetleriniz için yürekten teşekkürlerimi sunuyorum.
Gerçekten birçok konuda o kadar aydınlatıcı ve yardımcı oluyorsunuz ki, iyi ki varsınız diyorum. Benim bir sorum olacaktı. Ben gıda mühendisiyim. Ama bu sene sadece 10 kişilik kadro açıldı. Ben yerleşemeyeceğimi düşünüyorum. Ama normal memur kadrolarını tercih etsem - yani sadece lisans mezunu olma şartı isteyenleri kastediyorum - ve diyelim ki kazansam, sonra da yıl içinde yine gıda mühendisi alımı yapılırsa başvurabilir miyim? Veya sonradan kurumlar arası geçiş falan yapabilir miyim? Kendi mesleğimle ilgili bir kurumda çalışmak istiyorum ama şu anda da mutlaka çalışmam lazım.

CEVAP: Memur adaylarının KPSS yerleştirmelerine başvururken yanıldıkları en önemli noktalardan birisi daha sonra istediği unvana bir şekilde geçiş yapabileceğini düşünerek çalışmak istemediği bir kadroyu tercihleri arasına yazması ve daha sonra atanmasıdır. Oysaki 199 yılında sistem değişmiştir. Artık unvan değişikliği sınavı olmadan unvan değiştirmek mümkün değildir. Adaylar ya unvan değişikliği sınavına girmeli (eğer kurum böyle bir sınav açarsa, ki böyle bir sınav açmak zorunlu değildir) ya da yeniden yeni bir KPSS'ye girerek yeniden yerleştirmelere katılmaları gerekmektedir.

Diğer taraftan siz memur olarak yerleştiğinizde bir daha 2006 KPSS puanınızı kullanmayacaksınız. Çünkü aynı puanla iki kez yerleşilememektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber