Rektörlerin tepki gösterdiği ?bursları tek elde toplayan' yasanın, üniversiteleri önemli bir maddi yükten kurtaracağı ortaya çıktı.

Haber Giriş : 28 Mart 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YURTKUR, bursu üniversitelerin bildirdiği öğrencilere verecek

Rektörlerin tepki gösterdiği ?bursları tek elde toplayan' yasanın, üniversiteleri önemli bir maddi yükten kurtaracağı ortaya çıktı.

Buna göre her üniversiteye öğrenci kontenjanı kadar burs tahsis edilecek. Öğrenci sayısını belirleme yetkisi de rektörlüklere ait olacak. Bunun karşılığında üniversiteler kendi bütçelerinden herhangi bir harcama yapmayacak. Yeni uygulamanın ÖSS'de derece yapan öğrencilerin devlet üniversitelerini tercih etmesini sağlayacağı belirtiliyor.

Öte yandan bursların Yükseköğrenim ve Kredi Yurtlar Kurumu çatısı altında toplanmasına rektörlerin niçin karşı çıktığına anlam verilemiyor. Uzmanlar, 7 üyeden 3'ünü rektörlerin oluşturduğu kurumun yönetim kurulu başkanlığını Gazi Üniversitesi Rektörü Rıza Ayhan yürüttüğüne işaret ediyor.

Vakıf üniversiteleri burs veremeyecekler listesi dışında tutulurken, burs alırken başarısız olan öğrencilere öğrenim kredisi verilmesi öngörülüyor. 'Burs ve krediler ile ilgili devlet kaynaklarının tek elden, etkin ve verimli kullanılması' amacıyla çıkarılan kanun başlangıçta herkesin övgüsünü aldı. Ancak üniversiteler daha sonra kanuna yönelik eleştirilere başladı. Bugüne kadar, ?fakir ve başarılı, ÖSS'de dereceye girmiş veya üniversitede part time çalışanlar' gibi çeşitli şekillerde öğrencilere burs veren üniversiteler bu kanunla, tüm diğer devlet kurumları gibi, öğrencilerine burs, kredi ve nakdi yardım adı altında herhangi bir ödeme yapamaz hale geldi. Buna tepki gösteren üniversitelerin, burs vermek istedikleri öğrenciler için YURTKUR'a kaynak aktaracaklarını düşünmeleri tepkilerin dozunu artırdı. Ancak üniversitelerin burs için YURTKUR'a kaynak aktarmayacakları belirlendi. Buna rağmen tepkiler bitmedi.

YURTKUR Genel Müdürü Hasan Albayrak, üniversitelerin burs verilmesini istediği öğrencilerin sadece isimlerini YURTKUR'a bildireceklerini, herhangi bir kaynak aktarmayacaklarını söyledi. Albayrak, YURTKUR'un, üniversitelerin gönderdiği öğrencilere hem de öncelikli olarak kurum bütçesinden burs vereceğini, burs miktarını da üniversitelerin belirleyebileceğini açıkladı. Albayrak'ın verdiği bilgiye göre, YURTKUR üniversitelere ÖSYM kılavuzundaki öğrenci kontenjanlarına göre kontenjan ayıracak. Üniversiteler ayrılan burs kontenjanlarının yıllık tutarını dikkate alarak aylık burs miktarını belirleyebilecek. Üniversiteler burs miktarları ile birlikte burs verilmesini istediği öğrencilerini de seçerek YURTKUR'a bildirecek. Yani üniversiteler halen bir öğrenci için verilen 90 milyonluk bursu yine bir öğrenciye verebileceği gibi, burs almasını istediği öğrenci sayısını azaltıp burs miktarının yükseltilmesini de sağlayabilecek. Böylece üniversiteler ÖSS'de derece yapan öğrencilerin kendilerini tercih etmesi veya zor durumdaki öğrenciler için yüksek burs, diğer öğrencilere ise normal burs verdirebilecek. Üniversitelerin öğrenci kontenjanlarına göre kullanabileceği burs kontenjanı, aylık burs miktarı ve üst limit burs miktarı rektörlerin ağırlıkta olduğu YURTKUR Yönetim Kurulu'nca belirlenecek.

Albayrak, üniversiteler tarafından öğrencilere yapılan ayni yardımların engellenmesinin de söz konusu olmadığını, üniversitelerin öğrencilerine beslenme, barınma, çalışma gibi sosyal ihtiyaçlarını karşılayabileceklerini kaydetti. Devlet kurumlarının burs faaliyetlerini disiplin altına almak için çıkarılan kanun, devletten bütçe almayan vakıf üniversitelerini ise kapsamıyor. 6 Mart 2004'te yürürlüğe giren yasa sayesinde bu yıl başvuran tüm öğrencilere ya burs, ya da kredi verileceğini belirten Albayrak, üniversitelerin, hükümetle olan sorunlarına bir madde eklemek için burs kanununu kullandığını savundu. Albayrak, ?Aslında kanun tamamen üniversitelerin lehine. Hem üniversitelerin istediği kişilere burs vereceğiz, hem de onları önemli oranda mali yükten kurtaracağız.? diye konuştu.

Öte yandan üniversitelerin 30 binden fazla öğrenciye burs verdiği ortaya çıktı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın yazısına cevap veren 30 üniversitenin 19 bin 646 öğrenciye karşılıksız burs, 1.796 öğrenciye hizmet karşılığı burs, 7 bin 91 öğrenciye ayni, 3 bin 720 öğrenciye ise nakdi yardım olmak üzere toplam 32 bin 253 öğrenciye muhtelif yardım yaptıkları belirlendi. 23 üniversite ise yazıya cevap vermedi.

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber