Yükseköğretim Kurulu'nun 'strateji taslağı'na öneriden çok eleştiri geldi

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 03 Kasım 2006 08:12, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

YÖK'ün önce Cumhurbaşkanı'na sonra da kamuoyuna sunarak görüş beklediği 'yükseköğretim strateji taslağı'na öneriden çok eleştiri geldi.

Üniversitelerden taslağa kurumsal olarak beklenen sayıda rapor gelmezken, öğretim elemanlarının kişisel olarak önemli sayıda değerlendirme gönderdiği öğrenildi. Atılım Üniversitesi'nin düzenlediği 'Türkiye'de Yükseköğretimin 2023 Vizyonu' konulu konferansta YÖK ve üniversitelerin sorunları masaya yatırıldı. Konferansın açılışında konuşan YÖK üyesi Prof. Dr. İlhan Tekeli, "Strateji taslağına gelen öneri, eleştiriden daha az. Ama bir sürecin katılımcısı olmak başka bir şey, entelektüel olarak eleştirmek başka bir şey." diyerek göndermede bulundu. 17 civarında üniversiteden görüş geldiğini, bunlar ışığında kasım ayı sonunda yeniden bir değerlendirme yapacaklarını belirten Tekeli, "Bizdeki aydınlar genelde her şeyi öneri yapmadan eleştiriyorlar. Herkes kafasına göre taslağın bir yerini eleştirmiş. Öğrenci kâğıdını okur gibi okumuşlar. Ama genel anlamda taslağa olumlu görüş bildirmişler. Ben eleştiriden çok öneri bekliyorum ki, geliştireyim taslağı." diye konuştu. Gelen önerilerin merkezileştirmeye yönelik olduğunu savunan Tekeli, şöyle devam etti: "Bizim niyetimiz yerelleşme, ama buna en büyük engel üniversitelerimizin değerlendirme sistemlerinde objektifliğin olmaması. Bunu gizlemiyoruz."

Konferansta oturum başkanlığı yapan Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras ise, 'kurulduğu günden beri YÖK sisteminden YÖK dahil hiç kimsenin memnun olmadığını' belirterek, YÖK'ün bir strateji raporu hazırlayarak yeni arayışlara gitmesinin önemine işaret etti. 'Siyaseti, üniversitelerin önündeki en büyük engel olarak' gören ve üniversitelere ayrılan bütçenin her yıl azaldığını savunan Aras, Türk üniversitelerinin yayın sayısında dünyada 19'unculuğa yükselmesine rağmen bu yayınlara yapılan atıf sayılarının artmadığını kaydetti. AK Parti İzmir Milletvekili Mehmet Tekelioğlu ise siyaset kurumunun üniversitelerin gelişmesi için çalıştığını anlattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber