Damarları kesti kalbi bombalıyor

Rusya ve Esad rejimi Şubat başında muhaliflerin Türkiye ile bağlantısını kesmek için Halep'in kuzeyinde başlattıkları saldırıları merkeze yoğunlaştırdı. Amaç şehri tamamen kuşatmak.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 19 Şubat 2016 08:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Damarları kesti kalbi bombalıyor

25 Şubat'ta tekrar başlatılması planlanan Suriye barış görüşmeleri öncesi muhaliflerin gücünü bütünüyle kırmak isteyen Rusya ve Esad rejimi muhaliflerinin en önemli kenti durumundaki Halep'i bombalamaya devam ediyor. Rus savaş uçakları dün Halep merkezde Firdes, Ensari, Tarik Bab ve Sahur semtlerine saldırdı. Rusya'ya rejim helikopterleri de bölgeye ve çevresine varil bombaları atarak katıldı. Saldırıda çok sayıda ölü ve yaralı olduğu bildirildi. Yaralılar, çevredeki sahra hastanelerine kaldırılırken, yerleşim yerlerinde ciddi hasar meydana geldi.

AMAÇ KUŞATMA

Daha önce saldırılarını Halep'in kuzeyine yoğunlaştıran ve muhaliflerin Türkiye ile bağlantısını da keserek rejim ile PYD'ye bölgede alan açan Rusya, bu sefer yine Halep'in merkezini hedef almaya başladı. Halep'teki yerel aktivistler, Rus uçaklarının kentin kuzeyindeki Tamur köyüne de saldırdığını kaydederek, ''Rus hava desteği altındaki rejime ait helikopter, kent merkezindeki Hayyan ve Hreytan beldesi ile Anadan ilçesine varil bombasıyla saldırdı" dedi. Şehri kuşatmak ve merkezdeki siviller ile muhalif unsurları Halep'ten uzaklaştırmak isteyen Rusya, bölgeye ilk saldırısını 7 Ekim'de gerçekleştirmişti.

DURMAYACAKLAR

Rusya ve Esad rejimi bu yeni saldırıları ile 'uluslararası hassasiyetleri' hiçbir zaman umursamayacaklarını da göstermiş oldu. Daha bir hafta önce Münih'te hem barış görüşmelerini hızlandırmak hem de Suriye'den gelecek yeni göç dalgalarını durdurmak için Uluslararası Suriye Destek Grubu (ISSG) zirvesi düzenlenmiş, toplantıda 'ateşkes' üzerinde durulmuştu. Bu arada İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), rejim ve Rusya'ya yaptığı çağrıyla sivilleri hedef alan saldırılara son verilmesi gerektiğini bildirdi.

MUHALİFLER ARTIK ABD'YE GÜVENMİYOR

Halep'in kuzeyinde muhaliflerin son kalelerinden Mare ilçesi, dün batıdan terör örgütü PYD, doğudan ise DAEŞ'in saldırılarına maruz kaldı. Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) saldırıları püskürttü. ÖSO'ya bağlı Şam Cephesi komutanlarından Beşir Haci, Mare ilçesini teslim etmemek için PYD'ye bağlı güçler ve DAEŞ ile savaşmaya kararlı olduklarını söyledi. Haci, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine hem PYD'ye destek verdikleri hem de Rus saldırılarına sessiz kaldıkları için artık güvenmediklerini belirtti.

ABD, Rusya'ya Suriye'deki özel kuvvetlerinin yerini bildirdi. Pentagon, Rusya'dan Suriye'nin kuzeyinde Suriyelilerle DAEŞ'e karşı mücadele eden özel harekat birliklerinin bulunduğu bölgelerin hedef almamasını istediklerini açıkladı.

SINIR TANIMAYAN DOKTORLAR: RUS SALDIRILARI KASITLI

Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü (MSF), Suriye İdlib'te hastaneye Rusya tarafından düzenlenen ve 25 kişinin hayatını kaybettiği "kasıtlı" saldırı hakkında bağımsız soruşturma açılması çağrısında bulundu. MSF Uluslararası Başkanı Joanne Liu, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlediği basın toplantısında "MSF'nin destek verdiği hastaneye saldırı sadece 'kasıtlı' olarak tanımlanabilir" dedi ve soruşturma açılması çağrısında bulundu. Birleşmiş Milletler, kasıtlı olduğunun ispatlanması halinde Suriye'de hastane ve okullara yönelik saldırıların "savaş suçu" sayılabileceği açıklamıştı.

AZEZ'E TÜRKİYE'DEN GEÇİŞ: 2000 İSYANCI TAKVİYE EDİLDİ

Halep'in kuzeyinde YPG ile mücadele eden muhalif unsurlara destek olmak amacıyla 2000 muhalif savaşçı Türkiye üzerinden Azez'e geçti. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin de doğruladığı habere göre silahlı ve araçlı 2000 muhalif Halep'in kuzeyinde YPG'nin ilerleyişiyle karşı karşıya kalan isyancılara yardım etmek amacıyla Türkiye üzerinden Azez'e vardı. Bilgiyi Şam Cephesi'nden bir komutan olan ve kendini Ebu İssa olarak tanıtan bir muhalif de doğruladı. İssa, geçişine izin verilenler arasında terör örgütü sayılan Nusra cephesi olmadığını söyledi.

ABD'DEN 'PYD'YE DESTEK' ŞAKASI

Terör örgütü PYD'nin Türkiye'yi hedef alan terör saldırısının ardından ABD'ye yönelik tepkiler artarken ABD öncülüğündeki DAEŞ ile mücadele koalisyonu sözcüsü Albay Steve Warren'dan gelen sorumsuz açıklamalar şaşırttı. Bağdat'tan telekonferansla Pentagon muhabirlerinin sorularını yanıtlayan Warren, terör örgütü PYD'nin Kuzey Suriye'deki ılımlı muhalif unsurlara yönelik saldırılarının Esad'ın ülkenin kuzeyine yönelmesini engellemek için yapıldığını söyledi. PYD ile Esad arasındaki saldırıların sınırlı olduğunu belirten Warren, rejimin kuzeye uzanmasını engellemesine rağmen nasıl PYD ile çatışmadığı sorusunu ise cevapsız bıraktı. Suriye'de işgal ettiği şehirlerde etnik ayrımcılık yapan, ele geçirdiği Menniğ'e 'Serok Apo' adını veren ve en son Türkiye'yi hedef alan terör örgütü PYD ile ilgili ABD tarafından bu şekilde sorumsuz bir açıklama gelmesi şaşkınlıkla karşılandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber