ÖSYM'nin Puan Hesabı Da Yanlış...

ÖSYM'nin puan hesaplaması bugüne kadar hiç sorgulanmadı... Bugün, puan hesabına dair ayrıntılı bir dosya yayımlıyoruz. ÖSYM'nin puan hesaplamasında hata yaptığı iddia edilen sınav "İcra Müdür ve Müdür Yardımcılığı Seçme Sınavı"dır. Puan hesaplamasında hata olabileceğini, hata olması halinde bunun diğer sınavlarda da tekrarlanmış olabileceğini gözönüne alarak konuya ilişkin dosyayı sitemizde manşet olarak yayımlıyor ve tartışmaya açıyoruz.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 06 Kasım 2006 00:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÖSYM'nin İcra Müdür ve Müdür Yardımcılığı Seçme Sınavı"na ilişkin olarak hazırladığı sayısal veriler için tıklayınız.

Bu verilerdeki standart sapma ve ortalamalara yanıt verilemediği gibi çarpan olarak kullanılan 20'nin ne olduğu da bilinmemektedir. ÖSYM geçen yılki sınav için çarpan olarak 15'i kullanmıştı.
Buradaki iki sayısal veriyi karşılaştıran adaylar, doğru cevap sayılarını hesaplamadaki yerine koyması halinde genel kültür ile alan bilgisi puanları arasındaki 0,85 ile 0,15 dengesinin bozulduğunu görecektir. (Yönetmeliğe göre alan bilgisinin ağırlığı yüzde 85, genel kültür ve genel yeteneğin ağırlığı yüzde 15'tir) ÖSYM bozulan bu dengeyi, sayısal verilerin en alt satırına yazdığı göstermelik puan hesabıyla dengelemeye çalışmaktadır.

Bu açıklanamayan puan sistemine dair ayrıntılı bilgiler aşağıda yer almaktadır.


ÖSYM BAŞKANLIĞI'NIN SKANDAL PUAN HESABI

KONU: 02 Ekim 2005 ve 01 Ekim 2006 tarihlerinde yapılan İcra Müdür ve Müdür Yardımcılığı Seçme Sınavı neticesi hesaplanan sınav puanların hukuka ve yönetmeliğe aykırı hesaplandığının anlaşılması hakkında.

HUKUKİ GEREKÇELER : Adalet Bakanlığı'nın açıkladığı sınav ilanında sınava giriş koşulları, sınavın değerlendirilmesi yapılırken hesaplama sisteminin nasıl olacağı açık ve net bir şekilde belirtilmiş ve herkesin ona göre hazırlanması için sınav genelgesinde; İcra Müdür ve Yardımcılarının Sınav, Mülakat, Atama ve Nakil Yönetmeliği baz alınarak genel esaslar düzenlenmiştir.

Ekte de sunmuş olduğumuz yönetmeliğin 18.maddesinde açıkça; ?Yazılı sınav ve test kağıtları 100 puan üzerinden değerlendirmeye tabi tutulur.? ibaresi yer almaktadır. Fakat ÖSYM Başkanlığı sınav sonuçlarını açıkladığında görüyoruz ki; bu sınavda en yüksek puanı alan adayın 85,072 puan almış olduğunu görmekteyiz. İcra Müdür ve Yardımcılarının Sınav, Mülakat, Atama ve Nakil Yönetmeliği'nin 18. maddesine baktığımız zaman açıkça hukuka aykırı hesaplamanın yapıldığı daha ilk bakışta anlaşılmaktadır.

ÖSYM Başkanlığı'nın sınav puanlarıyla birlikte açıkladığı sayısal bilgilere baktığımız zaman şunu görmekteyiz: Alan Bilgisi; sınav puanının %85'ini etkilemesi gerekirken bu oran % 55 lere kadar aşağıya çekilmiştir. Genel Yetenek ve Genel Kültür puanı ise %15 etkili olması gerekirken bu oran %45 lere kadar yukarıya çekilmiştir. Tabi bu hukuka aykırı hesaplama sonucu 200 kişilik kadro verilmişken 168 kişi 70 puan barajını geçebilmiştir. Bu hatalar eşliğinde, bu hukuka aykırı işlemin düzeltilmesi gereği ortaya çıkmıştır.

Adalet Bakanlığı her yıl sınav yapmaya karar verdiği zaman ÖSYM Başkanlığı ile protokol yapmaktadır. Bu protokol ile kendisine yetki verilen ÖSYM Başkanlığı, sınavı ve gerekli hesaplamayı yapmaktadır. Fakat bu protokolün Yönetmeliğe aykırı olmaması gerekmektedir. Zaten bu protokolün içeriği incelendiği zaman; protokol yönetmeliğin içerdiği esasların aynısını içermektedir. Yani Protokol ile yönetmelik birbirinin aynısıdır diyebiliriz. Bu protokol ile Adalet Bakanlığı ÖSYM Başkanlığı'na kısaca ; sınavı yapması ve değerlendirmesi için yetki vermektedir.

ÖSYM Başkanlığı'nın 2005 ve 2006 yılında yaptığı İcra Müdür ve Müdür Yardımcılarını seçme sınavlarına ilişkin sayısal veriler ve sonuçlar incelendiğinde; ÖSYM Başkanlığı'nın açıkça Yönetmeliğe ve Protokole aykırı hesaplama yaptığı gerçeği karşımıza çıkmaktadır. Artık ÖSYM Başkanlığı bunu bilerek mi, yoksa Bakanlığın talimatı doğrultusunda mı yaptığı sorunu karşımıza çıkmaktadır. Bu protokolün Yönetmeliğe aykırı olmayacağını baz aldığımızda ve sınav sonuçlarının Yönetmeliğe uygun hesaplanması gerektiği halde Sayın ÖSYM Başkanlığı hangi esaslara göre puanları Yönetmeliğe aykırı hesaplamıştır. Sayın Adalet Bakanlığı ÖSYM Başkanlığı'na; sınavı Yönetmelikte belirtilen esaslara aykırı olarak hesaplaması için bu protokolden ayrı bir yetki mi vermiştir?

Bir tarafta bu ülkede her yıl yaklaşık 2 milyon insanı sınav yapan ve bağımsız olması gereken kurumlardan birisi ÖSYM Başkanlığı, diğer tarafta bu ülkenin Adalet Bakanlığı bulunmaktadır.

ÖSYM Başkanlığı Alan Bilgisi puanı %85 etkili olması gerekirken bu oranı %55 lere, Genel Yetenek ve Genel Kültür Bilgisi puanı %15 etkili olması gerekirken bu oranı yetkisi olmadığı halde kanuna aykırı olarak olarak %45 lere kadar çıkartıyor. Bu yetmiyormuş gibi Yönetmeliğin 18.maddesine aykırı hesaplama yaparak sınav puanını 100 puan üzerinden hesaplamayarak daha az adayın barajı geçmesini sağlamak için puanları aşağıya çekiyor.

ÖSYM Başkanlığı'nın 2 Ekim 2005 tarihli sayısal verileri ile 1 Ekim 2006 tarihli sayısal veriler karşılaştırıldığı zaman herkesin kafasında soru işareti uyandıracak bir hesaplama sistemi karşımıza çıkmaktadır.

Aşağıda açıkça gösterilen; 2005 yılı ve 2006 yılında ÖSYM Başkanlığı'nın yaptığı İcra Müdür ve Müdür Yardımcılığı Seçme Sınavının sonuçlarına ilişkin sayısal veriler incelendiği zaman karşımıza sınav yönetmeliğine aykırı hesap sistemi çıkmaktadır. Bu hesap sistemine göre daha ilk bakışta Yönetmeliğe aykırı olarak Alan Bilgisi puanının aşağıya çekildiğini, genel kültür puanının yukarıya çekildiğini görmekteyiz. Biraz daha incelediğimizde aşağıda da gösterilen 2005 yılında 15 + 50 , 2006 yılında ise 20 + 50 toplamı karşımıza çıkıyor. Bu toplamları incelediğimizde şu gerçek karşımıza çıkıyor. Çıkan puanlar 15 ile çarpılıp 50 ile toplandığında aday daha az puan alarak barajın altında kalıyor, 20 ile çarpılıp 50 ile toplandığında adayların tümü biraz daha fazla puan alarak 70 puan barajını geçen sayısı biraz daha fazla oluyor. Fakat bu 20 sayısı 25 e çıkarılırsa barajı geçen aday sayısında daha da artış oluyor. Sayın ÖSYM Başkanlığı bu oran ile dilediği gibi oynayarak, istediği kadar adaya barajı geçirebiliyor, istediği kadar adayı da barajın altında bırakabiliyor. Sınava aylarca hazırlanan adayların hem Alan Bilgisi, hem de Genel Kültür Bilgisi Puanlarıyla, hem de puan toplamlarıyla oynayarak 2 şekilde hukuka aykırı hesaplama ile emekleriyle oynuyor. ÖSYM başkanlığı hukuk kurallarını çiğneyerek bu hesaplamayı resen mi yapmaktadır? Bize göre buradaki oranla oynayarak insanların hayatlarıyla oynuyor. Sayın ÖSYM Başkanlığı'na bu hakkı ne kanunlar ne yönetmelikler nede başka bir mevzuat? Hiçbir şey vermiyor bu hakkı ÖSYM Başkanlığı'na.

2005 Yılı Sayısal Verileri

 

Genel Kültür St.Puan =   Genel Kültür Doğru Sayısı ? 27,78971962  x  15  +  50  

                                                                      6,04341682

 

Alan Bilgisi St.Puan =      Alan Bilgisi Doğru Sayısı ? 32,89919893  x  15  +  50

                                                                     8,50713006

 

 

Puan = ( Genel Kültür St.Puan x 0.15 ) + ( Alan Bilgisi St.Puan x 0.85 )

 

 

2006 Yılı Sayısal Verileri

 

Genel Kültür St.Puan =   Genel Kültür Doğru Sayısı ? 30,20780322  x  20  +  50 

                                                                      5,34196381

 

Alan Bilgisi St.Puan =      Alan Bilgisi Doğru Sayısı ? 32,1526715  x  20  +  50

                                                                     8,04109347

 

 

Puan = ( Genel Kültür St.Puan x 0.15 ) + ( Alan Bilgisi St.Puan x 0.85 )

Sınava giren tüm adayları cezai ve İdari dava açması için göreve çağırıyoruz. İdari Yargılama Usul Kanunu'nun 11. maddesi kapsamında: ?İlgililer tarafından idari dava açılmadan önce, idari işlemin kaldırılması, geri alınması değiştirilmesi veya yeni bir işlem yapılması üst makamdan, üst makam yoksa işlemi yapmış olan makamdan, idari dava açma süresi içinde istenebilir.? hükmü uyarınca sayın ÖSYM Başkanlığı ve Adalet Bakanlığı'nı göreve çağırıyoruz. Tüm adayların puanının yeniden hesaplanarak mağduriyetlerinin giderilmesi, meşruluğu kalmayan bu sınav hesaplamalarının tekrar hukuka uygun olarak hesaplanması için Sayın Adalet Bakanlığı'nın harekete geçip bu hukuka aykırı işlemi düzelttirmesi, ÖSYM Başkanlığı'nın da tekrar puanları hukuka uygun olarak hesaplaması, gerekirse mülakat tarihinin ertelenmesi gerekiyor.

 

            Ayrıca kamuoyu olarak her yıl en az 2 milyon insanın kaderiyle oynayan ÖSYM Başkanlığı'nın yaptığı bu hukuka aykırı uygulamanın sorgulanması, bunu yapan ilgililer hakkında cezai yargılamanın ilgili kurumlar tarafından yapılması, vicdani yargılamanın ise 70 milyon Türk insanı tarafından yapılması için bu gerçekleri yorumlarınıza sunmayı Memurlar Net Yönetimi olarak görev sayıyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber