Kariyer meslek mensuplarının talepleri dikkate alınmalı

Bugünkü yazımızda Kariyer Meslek Mensupları Derneği'nin bize göndermiş olduğu kariyer meslek mensuplarıyla ilgili önemli bir konuyu gündeme getireceğiz.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 22 Şubat 2016 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kariyer meslek mensuplarının talepleri dikkate alınmalı

Bugünkü yazımızda Kariyer Meslek Mensupları Derneği'nin bize göndermiş olduğu kariyer meslek mensuplarıyla ilgili önemli bir konuyu gündeme getireceğiz. 666 sayılı KHK ile 657 sayılı Kanun'a eklenen Ek 41'inci maddede düzenlenen merkez teşkilatı uzmanlıklarında yeterlilik şartlardan biri olan yabancı dil C (70) düzeyi mevcut şartlarda oldukça yüksek olduğu için, uzman yardımcıları asgari 70 dil şartından dolayı dershanelere akın etmekte ve tüm performanslarını işlerinde başarılı ve verimli olmak, kurumlarına faydalı olmak yerine yabancı dil kitaplarına ve dershanelerine giderek harcamaktadırlar.

Bu durum genellik arzetmekte olup, birçok kurumda uzman yardımcıları yabancı dil korkusuyla yaşamakta ve çalıştıkları kuruma adapte olamamaktadır. Bu durum kişilerin sürekli kurum değiştirmelerinde de etkili olmakta ve kurum değiştirmek dil yeterlik şartı süresini uzatma amaçlı kullanılmakta ya da kaçış olarak görülmektedir.

657 sayılı Kanun'un Uzman İstihdamı başlıklı ek 41'inci maddesinde; 36'ncı maddenin "Ortak Hükümler" bölümünün (A) fıkrasının (11) numaralı bendinde belirtilen uzman ve uzman yardımcılarından merkez teşkilatına ait kadrolarda bulunanlar, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı İdari Teşkilatı yasama uzman ve yasama uzman yardımcıları ile 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nun eki (III) sayılı Cetvel'de yer alan düzenleyici ve denetleyici kurumların Uzman yardımcılığına atananlardan, yeterlik sınavında başarılı olanların uzman kadrolarına atanabilmeleri, Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı'ndan asgari (C), Dışişleri Uzmanlığı için asgari (B) düzeyinde veya dil yeterliği bakımından bunlara denkliği kabul edilen ve uluslararası geçerliliği bulunan başka bir belgeye yeterlik sınavından itibaren en geç iki yıl içinde sahip olma şartına bağlıdır. Sınavda başarılı olamayanlar veya sınava girmeye hak kazandığı halde geçerli mazereti olmaksızın sınav hakkını kullanmayanlara, bir yıl içinde ikinci kez sınav hakkı verilir.

Verilen ilave süre içinde tezlerini sunmayan veya ikinci defa hazırladıkları tezleri de kabul edilmeyenler, ikinci sınavda da başarı gösteremeyen veya sınav hakkını kullanmayanlar ile süresi içinde yabancı dil yeterliliği şartını yerine getirmeyenler, uzman yardımcısı unvanını kaybederler ve kurumlarında durumlarına uygun memur unvanlı kadrolara atanırlar.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber