KPSS Soru Cevap Dosyası 2

Sitemize gelen çok sayıda soru nedeniyle yanıtladığımız sorulardan önemli gördüklerimizi yayımlamaya başlayacağımızı belirtmiştik. İlk dosyamızı 2 Kasım'da yayımlamıştık. İkinci dosyamızı 4 Kasım tarihi itibariyle yayımlıyoruz. Sitemiz mail adresine gelen sorulardan cevapladıklarımız ve bu cevaplardan sizler için seçmiş olduklarımıza ulaşmak için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 04 Kasım 2006 23:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KPSS Soru Cevap Dosyası 2

Sitemize gelen çok sayıda soru nedeniyle yanıtladığımız sorulardan önemli gördüklerimizi yayımlamaya başlayacağımızı belirtmiştik. İlk dosyamızı 2 Kasım'da yayımlamıştık. İkinci dosyamızı 4 Kasım tarihi itibariyle yayımlıyoruz. Sitemiz mail adresine gelen sorulardan cevapladıklarımız ve bu cevaplardan sizler için seçmiş olduklarımıza ulaşmak için başlığa tıklayınız.

KILAVUZDAKİ ÖĞRETMEN KADROLARI İÇİN NEDENE KPSSP10 KULLANILMIYOR?

SORU: merhaba ben ingilizce öğrt.lisans mezunuyum. 2006 kpss tercihlerinde öğretmenlik için de tercihler var, ama çok az kadro var ustelik kpssp3 puanına gore atama yapılacakmıs. Öğretmen adayı olarak kpssp10 puanına gore atama yapılması gerekmiyor mu? neden boyle? benim kpss10puan ingilizce bransında 67,... ama kpssp3 puanım 61,... Acaba atanabilirmiyim?

CEVAP: ÖSYM tarafından yapılan atamalarda sadece KPSSP3 dikkate alınmaktadır. Ancak, MEB tarafından yapılan atamalarda KPSSP10 kullanılmaktadır. Bu uygulama ne kadar saçma olsa da, mevzuat açısından yanlış bir uygulama değildir. Ancak uygulanmanın doğru bir tarafı bulunmamaktadır. Zira KPSSP3 puanının hesaplanmasında eğitim bilimleri testi dikkate alınmamaktadır.


MEMUR OLANLAR DAHA SONRA SAĞLIK PERSONELİ KADROLARINA BAŞVURABİLECEK Mİ

SORU: hayırlı çalışmalar. Eşim tıbbi laboratuvar mezunudur. 8 kasım a kadar yapılacak memurluk alımlarına müracaat etmez ise alınacak 13500 sağlık personeli alımına başvurabilecek mi? Yoksa o personel alımları da bu müracaatlardan mı alınacak? Eğer ayrı bir müracaat yapılacak ise bu müracaatlar ne zaman yapılacak bu konuda bilginiz varsa bizimle paylaşırsanız memnun olurum. çalışmalarında başarılar dilerim ALLAH'a emanet olun.

CEVAP: Yönetmeliğin Ek 2'nci maddesinde; "Yapılan yerleştirme sonucu B grubuna ait herhangi bir kadroya yerleştirilip ataması yapılanlar, daha sonraki personel alımları için, yerleştirmelerine esas alınan puanla başvuruda bulunamazlar." hükmü yer almaktadır.

Diğer taraftan Sağlık Bakanlığının önümüzdeki günlerde 10 bin aşkın sağlık personeli alacağı belirtilmektedir. Yerleştirmelerin, ÖSYM tarafından yapılması halinde, yukarıdaki hüküm gereğince bir kadroya yerleşenler ÖSYM'deki havuzdan düşecek ve bu nedenle sağlık personeli alımına başvuramayacaktır. Ancak burada, yerleştirme işlemlerinin sadece 657'e tabi kadrolar ile 399 sayılı KHK'ya tabi sözleşmeli pozisyonlar için bu hükmün uygulanabileceği, bu nedenle de 4924 ve 4/B'ye tabi sözleşmeli sağlık personeli alımında bu hükmün uygulanmayacağı da söylenebilirki, bu konudaki kesin açıklamanın ÖSYM ve Sağlık Bakanlığı tarafından yapılması gerektiğini düşünüyoruz.


SÖZLEŞMELİ KADROLAR NASIL KADROLARDIR

SORU: Klavuzda yer alan sözleşmeli muhendislik pozisyonlarını tercih ettim yerleştim diyelim. Benim bu kurumda 1 sene çalışmam durumunda kadrolu pozisyonlarda olduğu gibi asaletim tasdik olurmu. Sitenizde biraz araştırdım ancak tam bir cevap bulamadım. Eğer bilgilendirirseniz çok

CEVAP: Kılavuzdaki sözleşmeli pozisyonlar KİT kadrolarıdır. KİT'de asalet bulunmamaktadır. Burada ilk defa çalışanlarla 6 aylık sözleşme saypılmakta, daha sonra da yıllık sözleşme yapılmaktadır. Ancak KİT sözleşmeli statüsü memurluk kadar güvencelidir. Tek sıkıntı taraf sözleşmeli pozisyondan memurluğa geçiş yoktur. Örneğin bir sözleşmeli pozisyona yerleşemeye hak kazandığınızı varsayalım. Yarın Maliye Bakanlığına geçmek isterseniz geçemezsiniz. Zira Maliye Bakanlığında hep memur kadropsu vardır. Ancak başka bir KİT sözleşmeli pozisyona geçmeniz mümkündür.


TAŞRA NE DEMEKTİR

SORU: Kpss tercih rehberindeki İstanbul tasra ve istanbul merkez den kasit nereleridir?Ayni sekilde bir anadolu sehrinin de tasrasi köy ve kasabalari midir?Bu huusta bilgilendirirseniz sevinirim.

CEVAP: Taşra demek merkez teşkilatındaki diğer kurumlar demektir. Örnek verecek olursak Maliye Bakanlığının merkezi Ankara Dikmen'dei binadır. Diğer tüm birimler taşradır. Ayrıca taşra olunca kişi il emrine atanır. İl emrine atanan kişinin il içindeki bir teşkilat biriminde mi yoksa ilçede mi çalıştırılacağına il müdürlüğü ve valilik karar vermektedir.


ATAMALAR NE ZAMANA YAPILIR?

SORU: merhaba memurlarnet,
bu yıl kpss2 sınavına girdim ve ortaöğretim kadrolarından tercih yapmayı düşünüyorum.sormak istediğim soru şu tercihlerin sonuçlarının açıklanması ve atamaların gerçekleştirilmesi ne kadar zaman alır.örneğin atanan kişinin göreve başlaması 2007 haziran ayını bulur mu
teşekkürler

CEVAP: Güvenlik soruşturması yapılacak kadrolar hariç, atamaların yapılması 2007 yılına sarkmaz. Zaten açıktan atama izinleri 2006 yılı için alındığından bir an önce atamalar yapılmaya çalışılacaktır.


İKİ LİSANS MEZUNU HANGİ ÖĞRENİMDEN TERCİH YAPAR

SORU: 2006 KPSS ye girdim.P3 81 , P10 69 aldım. Öğretmenlik için tercih yapamadım. Bununla beraber 2001 yılı İTÜ GemiMakineleri İşletme Mühendisliği, 2006 Marmara Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği Mezunuyum. Tercih yapmak için giriş yaptığımda sistem beni Sınıf Öğretmeni olarak tanımlıyor ancak ben, Gemi Sörvey Kurulu için başvuru yapmak istiyorum. Bu durumda ben tercih yapamaz mıyım? Sistem ilk bitirdiğim Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Bölümünü dikkate almaz mı? Bilgi verebilirseniz sevinirim.

CEVAP: Bu ÖSYM'nin getirmiş olduğu bir sistemdir. En son öğrenimi dikkate almaktadır. Ancak yapılan işlemde kamu yararı ve hizmet gereği görmüyoruz. İşlemi dava etmeniz halkinde kazanileceğinizi düşünüyoruz. ÖSYM'ye acilen başvurmanız ve gelen cevap üzerine de dava açmanız uygun olacaktır.


KADRO ŞARTINDA 6003 OLANLARIN DURUMU

SORU: öncelikle hepinize kolay gelsin.. eminim benim konumumda bir çok kişi vardır. onun için benim soracağım soruyu yanıtlarsanız çok memnun olurum.. ben su an ki memur atamalarına basvuracağım askerlik tecilim de 30 kasımda bitiyor, tercihlerimde 6003 maddesi var, atanmam durumumda bu bana bi sorun yaratır mı?

CEVAP:
6003, "Erkek Adaylar İçin Muvazzaf Askerlik Çağına Gelmemiş Veya Askerlik Çağına Gelmiş İse Muvazzaf Askerlik Hizmetini Yapmış Veya Muaf Veya Erteletmiş Veya Yedek Sınıfa Geçirilmiş Olmak" demektir. Siz ÖSYM'ye başvuru tarihi itibariyle bu şartı karşılıyorsunuz. Önemli olan ÖSYM'ye başvuru tarihidir. Siz şuan tecilli olduğunuz için, sizin için şuan bir problem bulunmamaktadır. Ancak, Kasım'a kadar atamanızın yapılmaması ve sizin de askere alındıktan sonra atamanızın yapılması halinde, siz askerde olacağınız için göreve başlayamacaksınız. ancak bu halde mutlaka dava açın. Bu davayı kazanırsınız.


2006 LİSANS MEZUNU DEĞİLİM

SORU: Bir sorum olacak size , 2004 kpss sınavına orta öğretim mezunu olarak girmiştim. Son sınıfta okumaktayken 2006 kpss ye lisans düzeyinde başvurdum. Ancak mezun olamadım. Şimdi 2004 sonuçlarımla tercih yapamayacakmıyım ?

CEVAP: Lisans düzeyinden yapmanız gerekmektedir. Lisans mezunu olmadığınız için detercih yapamayacaksınız.


YERLEŞİP DE GÖREVE BAŞLAMAZ İSEM NE OLUR?

SORU: Tercih yaptıktan sonra bir yerlerin geldiği halde gitmezsem 2.memur alımında tercih yapma hakkım var mı? teşekkür ederim

CEVAP: http://www.memurlar.net/haber/40064/ adresine bakınız.


EHLİYET VE SERTİFİKAYA EN SON NE ZAMAN SAHİP OLMALIYIM?

SORU: şu anda b sınıfı ehliyetim yok ve m.e.b den onaylı sertifikam da. diyelim ki bu gibi şartları arayan bir kadroyu tercih ettim ve yerleştirildim acaba bu şartları tam olarak ne zaman yerine getirmem istenecek.çünkü şu anda başvursam söylediğim belgeleri yaklaşık 2 ay sonra tamamlayabiliyorum. yardımcı olursanız sevinirim.

CEVAP: Her iki belgeye de, kılavuzda yer alan açıklamaya göre, internet üzerinden başvuru yaptığınız gün sahip olmalısınız.


İŞLETME MEZUNU 4421'İ YAZABİLİR Mİ?

SORU: Öncelikle verdiğiniz hizmet için teşekkür ediyorum. Sorum şu; Lisans mezunları için açılan bazı kadrolarda 4421 kodlu şart aranıyor. Bu şart İşletme-Ekonomi veya İşletme-İktisat mezunu olmayı gerektiriyor.Bu bölümlerin klavuzdaki kodu 6229. Ben Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü mezunuyum ki bu klavuzda 3226 koduyla tanımlanıyor ve 4431 numaralı şartı içeriyor. Acaba 4421 şartı taşıyan kadrolara yani örneğin örneğin 3958015 kodlu Sağlık Bakanlığı VHKİ memurluğuna müracaat edebilir miyim? ÖSYM'nin numaraları cevap vermiyor aynen tercih sayfası açılmadığı gibi... Dolayısıyla bu bilgiyi sizden rica ediyorum. Şimdiden teşekkür eder saygılar sunarım.

CEVAP:
4421 Ekonomi, İktisat, İş idaresi ve iktisat, Işletme-Ekonomi, işletme-lktisat lisans programlarının birinden mezun olmak.
4431 işletme, İşletmecilik, İş idaresi, İş idaresi ve iktisat, İşletme-Ekonomi, işletme-lktisat lisans programlarının birinden mezun olmak.

4421 kodunun yer aldığı ancak 4431 kodunun yer almadığı bir kadroyu işletme mezunu yazmalıdır. Zira ilgili kurum hangi kadrolara hangi bölüm mezunlarının tek tek başvurabileceğini belirtmiştir. Ancak elinizde İşletme bölümünün 4421'de geçen bölümlerle denk olduğuna dair bir YÖK kararı varsa, bu halde başvuru yapabilirsiniz, ancak bu halde dahi, bilgisayar atamanızı yapmaz, çünkü buna göre programlanmamıştır. Siz böyle bir karar varsa sadece kılavuzun bu bölümü hakkında dava açabilirsiniz.


ŞİMDİ YERLEŞİRSEM SONRAKİ ATAMALARA BAŞVURABİLİR MİYİM?

SORU: merhaba sayın editör.benim sorum kpsyle ilgili genelleyici bi soru olacak bi çok kişi bunu merak ediyor.lise mezunu olarak sınava girdik ve demiryollarının sözleşmeli pozisyonlarına tercih yapacaz.Eğer atanırsak ve şubatta tekrar atama olursa tercih yapıp sözleşmeli işi bırakıp kadrolu yerlere geçebilirmiyiz??

CEVAP: Yerleştirmenize esas KPSS puanlarınızı bir kez kullanabiliyorsunuz. Bu nedenle yerleştirseniz sonraki atamalara artık katılamazsınız. http://www.memurlar.net/kategori/221/ adresine bakınız.


BİRİNCİ TERCİHİME YERLEŞEMEZSEM 2.'YE ATANABİLİRMİYİM?

SORU: Ben enerji ve tabi kaynaklar bakanlığı'nda memurluk istiyorum.dil şartı koymuşlar.bu ayın onikisinde sınav var ondan b derce kpds puanı alacağimı düsünerek tercih yapar ve b derece puan alamazsam ve puanım yuksek olduğu için atamam yapılırsa benim şartları tasımadığımdan 2. tercihimi yerlşestirme olanagım war mı?yoksa atamam yaplıp bende o puanı alamadığım yani b derece kpds puanı hakkım gider mi? şimdiden teşekkurler bu soruya cevap alırsam cok sevinecegim.

CEVAP: Kılavuzda yazana göre belgelere internet üzerinden başvuru tarihi itibariyle sahip olmalısınız. Bu nedenle KPDS'den ilgili puanı alsanız dahi yerleştiğiniz kurum büyük bir ihtimalle atamanızı yapmayacaktır. diğer taraftan, şartları taşımadığınız için yerleştirmeniz iptal olursa ikinci tercihinize ataamnız gibi bir uygulama yoktur.


SERTİFİKAYA NE ZAMAN SAHİP OLMALIYIM?

SORU: MEB onaylı bilgisayar sertifikasını yerleşince alsak olur mu?

CEVAP: Belgelere başvuru tarihi itibariyle sahip olunması gerektiği kılavuzda yazmaktadır.


BİLGİSAYAR DERSİ ALDIM, AYRICA SERTİFİKAYA GEREK VAR MI?

SORU: Öncelikle MEMURLAR.NET sitesi ile vermiş olduğunuz hizmetler ve yardımlar için kendim ve siteden faydalanan herkes adına teşekkür ederim. Ben ÖNLİSANS Elektrik Bölümü mezunuyum. Öğrenimimi 95 / 96 ve 96 / 97 öğrenim yıllarında tamamladım. Öğrenim sürecimde 96 / 97 öğrenim yılı botunca 3 kredilik (haftada 3 saat) PROGRAMLAMA DİLLERİ ve 3 kredilik (haftada 3 saat) MİKROBİLGİSAYAR dersleri gördüm ve bunu okuldan almış olduğum resmi olarak onaylı olan transkript ile belgeleyebiliyorum. Bu şartlara göre tercih kılavuzunda; .
3. BİLGİSAYAR İŞLETMENİ
"Bilgisayar İşletmeni" kadro veya pozisyonlarını tercih edecek adayların;
a) öğrenim kurumlarının ilgili bölümlerinden mezun olmaları veya,
b) öğrenim kurumlarının diğer bölümlerinden mezun olanların Milli Eğitim Bakanlığınca onaylı Bilgisayar İşletmeni Sertifikası sahibi olmaları,şarttır.

ifadesinin karşılığı olarak aşağıda belirtilen maddeden faydalanarak tercih yapabilirmiyim?

3.9. Örgün eğitim yoluyla zorunlu/ortak/seçmeli bilgisayar dersi alan ve bu hususu resmi olarak belgeleyen adaylar, "M.E.B.'dan Onaylı Bilgisayar İşletmeni Sertifikasına Sahip Olmak" niteliğine ve aynı şekilde daktilo dersi alan ve bu hususu resmi olarak belgeleyen adaylar da, "M.E.B.'dan Onaylı Daktilo Sertifikasına Sahip Olmak" niteliğine sahip olarak değerlendirilecektir.

CEVAP: Bunların tümü sorunlu konulardır, yerleştirme sonrasında kamu kurumu bile ne yapacağını bilemeyecektir. Ancak biz mikrobilgisayar dersi aldığınız için ayrıca sertifikaya sahip olmanız gerektiğini düşünmüyoruz. Ancak, kesin bir cevap veremiyoruz.


2007'DE KPSS VAR MI?

SORU: 2007 yılında KPSS-B yapılacak mı?

CEVAP: 2007 yılında KPSS-B'nin yapılmayacağını düşünüyoruz. Ancak KPSS-B ve öğretmenlik için sınav açılabilir.


70 PUAN SINIRI VAR MI?

SORU: Önlisanas mezunuyum 2006 kpss sınavından 59 puan aldım, tercih yapma hakkım varmı, var ise ( deri konfeksiyon üzerine okudum) hangi alanları tercih edebilirim. İlgi ve alakanıza çok teşekkür ederim.

CEVAP: 70 puan sınırı bulunmamaktadır. Sınava giren her aday tercihte bulanabilir.

DAHA SONRA KPSS-A'YA BAŞVURABİLİR MİYİM?

SORU: Merhabalar.. Ben makine mühendisiyim. Şu an merkezi atamalar için açılan kadroların haricinde A grubundan da mühendis alan yerler var. ÖSYM'ye başvururken aynı anda başka yere de başvurmamızın bir sakıncası var mı? Teşekkür ederim...

CEVAP: Bir sakıncası yok, başvuru yapabilirsiniz. Daha sonra bir KPSS-A kadrosuna yerleşmeye hak kazanırsanız muvafakat alarak kurumlar arası nakişl yoluyla geçiş yapabilirsiniz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber