Eylül'de asıl görev yerine gidecek öğretmene harcırah verilir mi?

Şuan tercih ettiği ilde yetişme sürecine tabi tutulan, Eylül'de ise asıl atandığı okula gidecek olan öğretmen harcırah alır mı?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 23 Şubat 2016 10:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Eylül'de asıl görev yerine gidecek öğretmene harcırah verilir mi?

Bilindiği üzere, Şubat ayında atanan aday öğretmenlerin görev yerleri, asıl görev yapacakları eğitim kurumları ile yetiştirme sürecini geçirecekleri iller olmak üzere ikiye ayrılmıştır.

Aday öğretmenler Eylül ayına kadar yetiştirme sürecini geçirecekleri illerde görev alacaktır. Memurlar.net olarak daha önce açıkladığımız üzere, bu aşamada ilk defa atanan öğretmenlere harcırah verilmeyecektir. Detaylı bilgi için tıklayınız.

Ancak, Eylül ayında asıl görev yapacakları eğitim kurumlarına gidecek öğretmenler için durum farklıdır. Zira öğretmenler bu kez nakil olacaktır. İller arası nakilde harcırah alınması kesindir. Ancak aynı il içinde ilçeden ilçeye nakilde harcırah alınıp alınmayacağı konusunda, şu yazımıza bakınız.

MEB'in aday öğretmenlerle ilgili yaptığı 10. maddelik açıklamada da bu yönde görüş verilmiş ve harcırahı da yetişme sürecinin geçtiği il tarafından ödenmesi istenmiştir.


İŞTE MEB'İN RESMİ YAZISI

Bilindiği gibi ilk defa bu atama döneminde uygulanmak üzere aday öğretmenlerle ilgili olarak yetiştirme süreci öngörülmüştür. Buna bağlı olarak aday öğretmenlerin asıl görev yapacakları eğitim kurumları ile yetiştirme sürecini geçirecekleri illerin belirlenmesine yönelik iki ayrı atama gerçekleştirilmiştir. Aday öğretmenlerin yetiştirme sürecini geçirecekleri iller Bakanlıkça belirlenmiş, bu süreçte görev yapacakları eğitim kurumları da valiliklerce belirlenmektedir.

Uygulamanın ilk defa yapılıyor olması nedeniyle ortaya çıkabilecek bazı tereddütlerin önlenerek uygulamada birlik ve beraberliğin sağlanması bakımından aşağıdaki açıklamanın yapılması gerekli görülmüştür.

Bu bağlamda, asıl görev yapacakları eğitim kurumlan ile yetiştirme sürecini geçirecekleri eğitim kurumları farklı olan;

1- Aday öğretmenlerin, asıl görev yapacakları eğitim kurumlarının öğretmen norm kadrolarıyla ilişkilendirilmiş oldukları göz önünde tutularak bu norm kadrolar boş tutulacaktır.

Dolayısıyla bu norm kadrolar, yetiştirme sürecine rastlayan gerek mazerete bağlı yer değişikliği gerekse diğer nedenlere bağlı yer değişikliği işlemlerinde boş gösterilmeyecektir.

2- Aday öğretmenlerin yetiştirme sürecinde görev yapacakları eğitim kurumları, eğitim kurumlarının öğretmen normlarından bağımsız olarak belirlenecektir. Bir başka ifadeyle, aday öğretmenlerin yetiştirme sürecini geçirecekleri eğitim kurumlarının mevcut öğretmen normları bu süreçten herhangi bir şekilde etkilenmeyecektir. Dolayısıyla bu eğitim kurumlarının boş öğretmen norm kadroları, gerek mazerete bağlı yer değişikliği gerekse diğer nedenlere bağlı yer değişikliği işlemlerinde boş gösterilebilecektir.

3- Aday öğretmenlerin maaşları, göreve başladıkları tarihten itibaren olmak üzere yetiştirme sürecini geçirecekleri eğitim kurumlarının tahakkuk birimlerince ödenecektir. Aday öğretmenler bu eğitim kurumlarında bağımsız olarak ders görevi yapmayacaklarından, bu süreçte ek ders ücretinden yararlandırılmayacaktır.

4- Aday öğretmenlerin yetiştirme sürecini tamamlayıp asıl görev yerlerine gitmeleri sırasında Personel Nakil Bildirimi yetiştirme sürecini geçirdikleri eğitim kurumlarının tahakkuk birimlerince düzenlenecek; 6245 sayılı Harcırah Kanunu çerçevesinde yapılacak değerlendirmeye göre hak etmeleri halinde aynı Kanunun 10'uncu maddesine göre ödenmesi gereken sürekli görev yollukları da, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 62'nci maddesi hükmü göz önünde bulundurularak bu eğitim kurumlarının tahakkuk birimlerince ödenecektir.

5- Yetiştirme sürecini tamamlayıp asıl görev yapacakları eğitim kurumlarında göreve başlayacak aday öğretmenlerin maaşları, göreve başladıkları tarihi takip eden ayın 15'inden itibaren asıl görev yapacakları eğitim kurumlarının tahakkuk birimlerince ödenecektir.

Aday öğretmenlerin bu eğitim kurumlarında fiilen yerine getirdikleri ders görevleri ile diğer görevleri, kadrolu öğretmenlere uygulandığı şekilde ek ders ücreti karşılığında değerlendirilebilecektir.

6- Aday öğretmenlerin yetiştirme sürecinde ve asıl görev yapacakları eğitim kurumlarında geçen hizmet sürelerinin tamamı, adaylıklarının kaldırılmasını takiben kademe ilerlemesinde ve derece yükselmesinde değerlendirilecektir.

7- Aday öğretmenler, yetiştirme sürecinde görev yaptıkları eğitim kurumları ile asıl görev yapacakları eğitim kurumları için belirlenen hizmet puanlarından, fiilen görev yaptıkları eğitim kurumları göz önünde tutularak ayrı ayrı yararlandırılacaktır.

8- Aday öğretmenlerden yetiştirme sürecinde görev yaptıkları eğitim kurumları ile asıl görev yapacakları eğitim kurumlarından biri zorunlu çalışma yükümlülüğü kapsamında bulunanların, yalnızca zorunlu çalışma yükümlülüğü kapsamında bulunan eğitim kurumunda fiilen geçen hizmet süreleri zorunlu çalışma yükümlülüğü kapsamında değerlendirilecektir.

9- Aday öğretmenler, asıl görev yapacakları eğitim kurumlarında bir yıllık görev süresini doldurmadan aile birliği mazeretine bağlı olarak yer değiştirme isteğinde bulunamayacaktır.

10- Özel öğretim kurumlarında görev yapmaları nedeniyle göreve başlamaları Eylül 2016 tarihine kadar dondurulan aday öğretmenler hakkında da, göreve başladıkları tarihten itibaren aynı uygulamalar yapılacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber