Karayolları memurları, kurumda gelecek görmüyor

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 24 Şubat 2016 09:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Karayolları memurları, kurumda gelecek görmüyor

Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı açılmıyor!

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü'ne bağlı 13 Ulaştırma Bölge Müdürlüğü'nde ve bu Bölge Müdürlüklerine bağlı her ilde bulunan 77 adet Yol Kenarı Denetim İstasyonunda Karayolu Taşımacılığı Yetki Belgeleri ve Denetim'i icra ediliyor.

Faaliyet alanı, Karayolu Taşıma Yönetmeliğinde şu şekilde ifade edilmiştir. Amaç; Madde:1 de geçen ifadesiyle;

Karayolu taşımacılık faaliyetlerini ülke ekonomisinin gerektirdiği şekilde düzenlemek; taşımacılık faaliyetlerinde düzeni ve güvenliği sağlamak; taşımacı, acente, taşıma işleri komisyonculuğu, taşıma işleri organizatörlüğü, nakliyat ambarı işletmeciliği, kargo işletmeciliği, lojistik işletmeciliği, terminal işletmeciliği, dağıtım işletmeciliği ve benzeri taşımacılık faaliyetleri için mali yeterlilik, mesleki yeterlilik, mesleki saygınlık ilkelerine uygun olarak pazara giriş şartları ile bu faaliyetlerde bulunanların, gönderenlerin, yolcuların, çalışanların haklarını, sorumluluklarını, yükümlülüklerini tespit etmek; taşımacılık faaliyetlerinde istihdam edilenler ile taşımacılık faaliyetlerinde yararlanılan taşıt, araç, gereç, yapı, tesis ve benzerlerinin niteliklerini belirlemek; karayolu taşımalarının diğer taşıma sistemleriyle birlikte ve birbirlerini tamamlayıcı olarak hizmet vermesini, denetimini ve mevcut imkanların daha yararlı bir şekilde kullanılmasını sağlamak

Yani herkesin anlayabileceği ifadeyle 02.01.2016 Tarihinde açıklanan Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü verileriyle Türkiye Çapında Karayolu Taşımacılık faaliyetlerini yürüten 962.247 Aracın takriben 300 bin yetki belgesi ve firmanın sürücüsü, göndereni, işleteni, Araç Ağırlık ve Boyut kontrolleri ve Tehlikeli Madde Taşımacılığı Denetimleri, Mesleki Yeterlilik Merkezleri Denetimleri (Src Kursları, ODY ÜDY Kursları ve Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Kursları), Otogar ve Yolcu Taşımacılığı Denetimleri de dahil olmak üzere işlemleri yürüten Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü'nde yaklaşık 16 yıldır Görevde Yükselme ve Unvan değişikliği sınavı açılmıyor. Şube Müdürleri ve Şefler VEKALETEN görev yürütüyor ve Şube Müdürü Vekili maaşıyla Memur arasında maaş farkı bulunmuyor. Yeri geldiğinde aile hayatını ihmal ederek yıllarını bu kuruma hizmet ederek geçirmiş 15-20 yıllık hizmet süresi olan lisans ve lisans üstü öğrenimini tamamlamış kurum çalışanları Vekaleten Bölge Müdürlüğü Görevlendirmesiyle çalıştırılıyor.

Hizmet Alımı İşçi Şube Müdüründen fazla kazanıyor

Şube Müdürü Vekili ile Ulaştırma Bölge Müdürlüklerine bağlı Yol Kenarı Denetim İstasyonlarında çalışan Taşeron Hizmet Alımı İşçi arasında maaş farkı bulunmuyor hatta bazı aylar aldıkları mesai ücretleriyle birlikte ilkokul yada lise mezunu 4 yıllık Hizmet Alımı İşçi'nin maaşı 5-10 yıl hizmet süresini tamamlamış Memur'u veya 9-16 yıl hizmet süresini tamamlamış Şube Müdür Vekilini geçebiliyor.

-Açılacak olası bir Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavında Şube Müdürü olmak için gerekli olan Şef kadrosuna asaleten atanmış olarak çalışan sayısı yok denecek kadar az durumda.

-Lisans ve Lisansüstü öğrenimini bitiren kurum çalışanları Şube Müdürü yada Şef bir yana dursun, Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni, Bilgisayar İşletmeni gibi kadrolara dahi atanmak için birbiriyle yarışır halde.

Geçen yıl 142 Milyon Türk Lirası ceza yazıldı

Yılın 365 günü 7/24 esasına göre çalışan Yol Kenarı Denetim İstasyonlarında tam olarak faaliyete geçtiği 2013 yılından bu yana Türkiye çapında 13 Bölgeye bağlı 77 İstasyonda görevli memurlar vardiya esasına göre çalışıyor.

www.kugm.gov.trde açıklanan verileriyle yalnız 2015 yılında bu bölge ve istasyonlarda 35 Milyon araç denetlendi ve 142 milyon Türk lirası ceza tatbik edildi.

Görüldüğü üzere Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü ve Yol Kenarı Denetim İstasyonları Memurlarının ülke ekonomisine, Taşımacılık Faaliyetleri ve Karayolu Trafik güvenliğine yaptığı katkının yukarıda gösterilen resmi verilerle ifadesine karşılık bu özverisinin hiçbir şekilde karşılığını alamıyor.

Kurum Çalışanlarının can güvenliğinin tehlikeye düştüğü durumlar yaşanıyor

Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü Memurları bu ölçüde geniş bir kitleyi ilgilendiren ve fazlasıyla teknik donanım gerektiren bu çalışmalar sırasında denetleme işinin gerektirdiği Denetçi, Denetim Görevlisi gibi ünvanlar verilmeden, güvenliğinin tehlikeye düştüğü durumlarla,küfür,tehdit ve hakaretlerle karşı karşıya kalarak çalışarak 35 Milyon araç denetlerken gün geçmiyor ki bir denetim istasyonundan darp ve saldırı haberi gelmesin.

Araç Muayene'den Ağırlık ve Boyut Kontrolüne, Kış Lastiğinden Biletsiz Yolcuya, Sürücülerin ve Firmaların Mesleki Yeterlilik Belgelerinden Tehlikeli Madde Denetimlerine kadar geniş bir alanda Denetim uygulaması yapan İstasyonlarda görevlendirilen Memurlara Denetleme İşinin yürütüldüğü tüm kurumlarda verilen müktesep hak niteliğinde Denetim Tazminatı, Seyyar Görev Tazminatı, resmi elbise veya silah ruhsatı tahsis edilmiyor.

Ayrıca 2015 yılında ULAŞTIRMA HİZMET KOLUNA İLİŞKİN TOPLU SÖZLEŞME'de belirtilen Madde 1- (1) Bu hizmet kolu kapsamında bulunan kurum ve kuruluşlarda zehirleyici, boğucu ve insan sağlığını tehdit eden ortamlarda bilfiil çalışan personele, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve bu hizmet kolunda yetkili sendikanın görüşleri dikkate alınarak kurum ve kuruluşlarca tespit edilen koruyucu gıda maddeleri, iş yerlerinde tüketilmesi kaydıyla gıda yardımı olarak verilir. Hükmü gereğince verilmesi gereken Koruyucu gıda yardımı dahi talep edilmesine rağmen ciddiye alınmıyor.

İl dışı geçici görevlendirmeler

Bölge Müdürlüğüne bağlı olan illerde ve istasyonlarda yapılan denetimlerde; Denetleme yapılan illerde kurumun yerinden denetim faaliyetlerini yürütecek herhangi bir yapılanması bulunmadığından tüm bu şartlar altında vatandaş şikayeti üzerine bile görevlendirilebilen Memurlar aynı gün birkaç il değiştirip seyahat etmek zorunda kalıyor.

Sürekli personel sıkıntısı yaşanmasına rağmen mesleki bilgi ve teknik donanım gerektiren işler farklı kurumlardan istihdam fazlası memur getirilerek yürütülmeye çalışılıyor.6 aylık geçici görevle getirilen memurlar da kurumdan fazlasıyla şikayet edip geldiği kuruma geri dönmeye çalışıyor.

7/24 vardiya esasına göre hizmet alımı taşeron personel alınmasına ve maaşı ödenmesine rağmen Memur yetersizliğinden kaynaklı Anadolu'nun bazı şehirlerinde Denetim İstasyonları kapalı tutulurken Büyükşehirlerde Bayram da ve resmi tatil günlerinde mesai ücreti ödenmeden Memur göreve gönderiliyor .

Sonuç

Tüm bu sorunlar altında Ulaştırma Bakanlığı bütçesine her yıl daha fazla katma değer oluşturan Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü Memurları bir şekilde farklı kurumlara gitmenin planlarını yapmaktadır. Bu amaçla her yıl KPSS sınavına tekrar hazırlananların ve kurum değiştirenlerin sayısı giderek artmaktadır. Kuruma atanan yada 8-9 yıl çalışan bir Kamu Görevlisinin gelecek planını bu kurumda planlamak istememesi ve istikbalini görememesi, Daire Başkanları, Bölge Müdürleri ve yardımcıları dışında, hiçbir memurun kuruma aidiyet hissetmemesi yürütülen işlerin kalitesine ve kurumların devamlılığı esasına her geçen gün daha fazla zarar vermektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber