'Masa terk ederek, kavga ederek sorunlar çözülmez'

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Malkoç, yeni anayasa çalışmalarına ilişkin, "Bu tartışmaların önündeki engel hükümet sistemleriyse, bu konuda bir referandum yapılıp ardından anayasa yapılabilir. Yeter ki sorunlar çözülmek istensin yol bulunur. Ama masa terk ederek, kavga ederek sorunlar çözülmez" dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Şubat 2016 21:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Masa terk ederek, kavga ederek sorunlar çözülmez'

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Şeref Malkoç, yeni anayasa çalışmalarına ilişkin, "Bu tartışmaların önündeki engel hükümet sistemleriyse, madem bu ön mesele olarak görüşülüyor, bu konuda bir referandum yapılıp ardından anayasa yapılabilir. Yeter ki sorunlar çözülmek istensin yol bulunur. Ama masa terk ederek, kavga ederek sorunlar çözülmez" dedi.

Malkoç, yaptığı açıklamada, CHP'nin masayı terk etmesinin doğru bir davranış olmadığını söyledi. "Bizim kanaatimiz başkanlık sisteminin daha faydalı olacağı yönünde" diyen Malkoç, "Bu tartışılmadan masayı terk etmekle CHP hiçbir şey elde etmez. CHP masaya dönmelidir. Dönmezse ne olur? AK Parti, diğer partilerle devam etmeli, bu da mümkün olmazsa kendi anayasa değişikliğini hazırlayıp Meclis'e getirmelidir" ifadesini kullandı.

Daha önce de dile getirdiği sürece ilişkin önerisini hatırlatan Malkoç, "Bu tartışmaların önündeki engel hükümet sistemleriyse, madem bu ön mesele olarak görüşülüyor, bu konuda bir referandum yapılıp ardından anayasa yapılabilir. Yeter ki sorunlar çözülmek istensin yol bulunur. Ama masa terk ederek, kavga ederek sorunlar çözülmez" diye konuştu.

Malkoç, Türkiye'nin anayasasının değişmesi konusunda ortak fikir varlığına dikkati çekerek şu değerlendirmeyi yaptı:

"Bu bir insanın dişinin sallanması gibidir. Bir diş yerinden oynadığı zaman bugün çıkmazsa yarın çıkacak, yarın çıkmazsa ertesi gün çıkacak. Ama önemli olan, bu sallanan anayasanın yerine en iyi anayasayı nasıl koyarız. Sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, aydınlara, gazetecilere, televizyonculara, siyasi partilere görev düşüyor. Herkes üzerine düşen görevi yaptığında Türkiye en iyisini bulacaktır."

"Başkanlık sistemini es geçmek mümkün değil"

Eski bakanlardan Hasan Celal Güzel de "Hem 12 Eylül döneminde sol görüşlü kişilerin, CHP'lilerin ezildiğini çile çektiğini söyleyeceksiniz, 12 Eylül Anayasası'nı antidemokratik olarak göstereceksiniz hem de 12 Eylül Anayasası'nın değiştirileceği bir çalışmaya katılmayacaksınız. Bu çelişkiyi CHP'nin izah etmesi mümkün değildir" dedi.

Anayasa çalışmaları kapsamında başkanlık sisteminin es geçilmesinin mümkün olmadığını dile getiren Güzel, şöyle konuştu:

"Başkanlık sisteminin federatif sistemle bir arada uygulanmasının doğuracağı mahsurlar özellikle halkımızı ürkütüyor. Zaten terör had safhada problem haline gelmişken bir de onlara federatif bölgeler şeklinde özerklik verilmesi ihtimali elbette hiç kimsenin istemediği, benim de yıllardır başkanlık sisteminin müspet taraflarını bilmeme rağmen karşı durduğum bir konudur. Başkanlık sisteminin nasıl işleyeceğini, federatif bir sistem olmadığını, özerkliklerden meydana gelmediğini ve benzeri yanlış anlaşılan konuları halka anlatmak lazım. Bu bizzat sayın Cumhurbaşkanının yapacağı iş değildir. Ona düşmez. Mutlaka bunu, hükümetin teşvik edeceği birtakım kişilerin anlatması lazım. Özellikle iktidar partisine bağlı çalışma grupları halkı bu konuda aydınlatmalı."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber