Memur ve işçiler gelebilsin diye Cenaze cumartesi

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 07 Kasım 2006 08:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ecevit'in cenaze töreninin çarşamba günü yapılması planlanıyordu. Ancak Rahşan Hanım işçi ve memurları düşünerek cenazenin 11 Kasım Cumartesi kaldırılmasını istedi

07.11.2006

Bülent Ecevit'in cenaze töreninin tarihi konusunda küçük çaplı bir kriz yaşanıyor. Tarih konusu, Cumhurbaşkanı Sezer'in dün eşi Semra Sezer ile Rahşan Hanım'ı Oran'daki evinde ziyareti sırasında gündeme geldi. Bu sırada Enerji Bakanı Hilmi Güler ile ATO Başkanı Sinan Aygün de taziye için konuttaydı. Rahşan Ecevit'e başsağlığı dileyen Sezer, cenaze için tarih belirlenip belirlenmediğini sordu.

CUMHURBAŞKANI ŞAŞIRDI

Rahşan Ecevit'in ?Cumartesi' yanıtı odada derin bir sessizliğe sebep oldu. Daha sonra Cumhurbaşkanı Sezer, Rahşan Ecevit, Bakan Güler ve Aygün arasında şu ilginç diyalog yaşandı:

* Sezer: Cumartesi mi..?

* Rahşan Ecevit: Evet.

* Sezer: (Bir süre sessiz kaldıktan sonra) Cumartesi dediniz... Bugün pazartesi.

* Sinan Aygün: Neden Cumartesi efendim?

* Ecevit: Cenazeye katılmak isteyen çok sayıda vatandaş var. Memurlar ve işçiler hafta içi olursa katılamaz. Hükümet izin vermez.

* Hilmi Güler: Niye öyle diyorsunuz? Sayın Başbakan saat 19.00'da Ankara'ya geliyor. Konuşulur, hükümet olarak memurlara cenazenin yapılacağı gün için izin verebiliriz.

* Ecevit: Gerek yok, Cumartesi yapılsın.

BİRLİKTE Mİ GÖMÜLMEK İSTİYOR?

Sezer Rahşan Hanım'ın kararlı tavrı üzerine ses çıkartmadı. Ama yanından ayrıldıktan sonra DSP kurmaylarına ?Cuma günü de 10 Kasım. Hanımefendi ile konuşulsa, perşembe günü yapsak? dedi. Rahşan Hanım'ın töreni cumartesiye erteleyerek, Ecevit'le aynı yere defnedilmesinin bir formülünü bulmak için zaman kazanmaya çalıştığı yorumları yapılıyor. Zira Ecevit, ?Ölünce Rahşansız kalmak bana kaygı veriyor? demişti.

KİMLER KATILACAK?

Tarih krizi, cenazeye katılmayı planlayan siyasileri de tereddütte bıraktı. Şili'de olan Baykal'ın çarşamba yapılacak olsa da cenazeye yetişeceği belirtiliyor. Kemal Derviş ise cumartesi yapılması durumunda törene gelebilecek. Tansu Çiller de cenazeye katılacağını bildirdi. Cumhurbaşkanı Sezer, 9. Cumhurbaşkanı Demirel, 7. Cumhurbaşkanı Evren ile parti liderleri ve komutanların ise topluca katılması bekleniyor.

Nereye gömülecek?

BÜLENT Ecevit'in defnedileceği yer için iki alternatif ortaya atıldı: Devlet Mezarlığı'na gömülmesi veya Alpaslan Türkeş'inki gibi bir anıt mezar yapılması... Her iki durumda da Bakanlar Kurulu'nun kararı gerekiyor. Çünkü Devlet Mazarlığı Atatürk Orman Çiftliği içinde bulunan Devlet mezarlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanları ve Atatürk'ün yakın silah arkadaşları olan İstiklal Harbi Komutanları için düzenlendi. 12 Eylül döneminde gündeme gelen ve 1988'de açılan Devlet Mezarlığı'nda Cemal Gürsel, Cevdet Sunay ve Fahri Korutürk'ün de olduğu cumhurbaşkanları ile 61 Kurtuluş Savaşı Komutanı'nın mezarı var.

KARARNAME HAZIRLANIR

Enerji Bakanı Hilmi Güler de Rahşan Hanım'a Ecevit'in defni konusunda bir kararnamenin hazırlanabileceğini söyledi. Ancak Rahşan Hanım Güler'in bu jestine bir yanıt vermedi.

'O olmasaydı Kıbrıs'ta tek bir Türk kalmazdı'

KKTC eski Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Bülent Ecevit'in ölüm haberini Türkiye'de aldı. Fethiye'ye bir sempozyum için gelen Denktaş, taziye mesajını açıklarken gözyaşlarını tutamadı: ?Ecevit, şair bir adam, muazzam bir diplomat. Konjonktürü göz önünde tutarak, Türkiye'nin atması gereken adımları korkusuzca atan bir başbakan, bir can adam. Barış harekatı yapılmamış olsaydı, bugün Kıbrıs'ta tek bir Türk kalmamış olacaktı. Kendisini hiç unutmayacağız. Ecevit'in ruhu ancak Kıbrıs meselesi çözüldüğünde şad olacak.?

KKTC'de bayraklar yarıya indirildi

Ecevit'in vefatı, KKTC'de üzüntüyle karşılandı. Ölümü radyo ve televizyonlarda ilk haber olarak verildi. Bazı Kıbrıslı Türkler, yakınlarına gönderdikleri cep telefonu mesajında, ?Kıbrıs Türkü, Girne'den Anadolu'ya yol bağlayan Karaoğlanını kaybetti. Başımız sağ olsun? diye yazdı. Bir KKTC vatandaşı da Ecevit'in Kıbrıs'a gömülmesini talep etti.

'Karaoğlan öldü' diyorlar adam gibi adamlar ölür mü!

Dün acı haberi alanlar GATA'ya koştu. Hastane önünde, Oran'daki evinde ve DSP Genel Merkezi'nde açılan taziye defterleri hüzünlü satırlarla doldu...

BİR YILDIZ KAYDI: Türk halkının başı sağolsun, bir yıldız kaydı. Allah gani gani rahmet eylesin.

(Murat Ulusam)

ÖMRÜMDE 3 ADAM TANIDIM: Saygıdeğer Başbakanım ömrümde üç adam tanıdım. Biri Atam, biri babam, biri de siz. Rahat uyu yüce insan.

(Osman Altınsoy -Emekli öğretmen)

SENİ UNUTMAK MI ASLA: Sayın Karaoğlan, şu anda ne yazacağımı, ne diyeceğimi bilemiyorum. Senin için Allah'tan rahmet dilemek bile beni çok üzüyor. Seni unutmak mı asla!

(Ender Eş-Partili)

RAHAT UYU: Bir Cumhuriyete saldırıdan sonra hastalandınız. Bir Cumhuriyet yürüyüşünden sonra vefat ettiniz. Sizi çok özleyecek ve arayacağız. Allah rahmet eylesin, rahat uyu. Türkiye'nin başı sağolsun.

(Nursel Kızılırmak)

MHP'LİYİM AMA... MHP sempatizanı olmama rağmen sizin çizdiğiniz bu yolu örnek alarak yaşantımı sürdüreceğime söz veriyorum.

(Saadettin Şenol)

BİZİ İLK KEZ AĞLATTINIZ: Babamla birlikte daha küçükten tanıdım sizi. Dinledik, DSP kültürünü öğrendik. Yıl 2006, yaşım sizlerle çalışmaya yetti. Hepimizi ilk kez ağlattınız.

(Sevcan Yiğit)

CENNET BAHÇESİNDESİN ARTIK: Seni hep özleyeceğiz sevgili dedeciğim. Itırlı kokuların burnunda tüttüğü cennet bahçesindesin artık. Seni seviyorum. (Şule Denker)

KAHRAMANLAR ÖLÜR MÜ: Ecevit baba. ?Karaoğlan öldü' diyorlar. Sormak istiyorum: Hiç halk kahramanları ölür mü? Devlet adamları ölür mü? Şairler ölür mü? Adam gibi adamlar, dürüstlük sembolleri ölür mü?

(Osman Çetinyılmaz)

SEVGİLİ KOMŞUM: Sevgili komşum sayın Ecevit, ölüm haberin beni ve ailemi çok üzdü. Annem rahmetli senin resmini hep koynunda taşırdı. Her sabah seni görmek ümidiyle kapının önünden geçerdim. Bazen görür el sallardınız. Bence Atatürk'ten sonra ikinci adamsınız. (Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu emekli üyesi olan Sevim Çameli)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber