Aracımızda termostat arızası nasıl anlaşılır?

Aracımızı kullanırken çoğumuz dikkat etmesek de hararet göstergesini izlemek takip etmek önemlidir. Aracımızın en önemli göstergelerinden birisi olan hararet göstergesi, hem arıza belirlemekte kullanılır, hem de motor sıcaklığını bizlere gösterir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 29 Şubat 2016 09:12, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Aracımızda termostat arızası nasıl anlaşılır?

Motor sıcaklığının araçların çalışma ısısı olan 90C* de sabit olarak durması hem aracımızın sağlıklı çalışmasına, motorda çok daha az aşınma olmasına hem de yakıt ekonomisi için gerekli bir koşuldur. Aracımız olduğundan daha soğuk çalışırsa yakıt tüketimi artar, kalorifer tesisatı düzgün çalışmaz. Aşırı ısınması da aracın aracın güçten düşmesine, zor çalışmasına, pistonlar içindeki basıncı tutan, yağ ile su kanallarını birbirinden ayıran silindir kapak contasının yanmasına ve külfetli arızalara neden olur. Bu yüzden motor ısısı sabit kalmalıdır ve bunun takibi de sürücünün arada bir hararet göstergesine göz atması ile sağlanabilir.

Bu sıcaklığı aracımızda sabit tutan parça da "termostat"dır. Aracın çalışmasına çok etki etmese de oldukça önemli ve hayati bir parçadır. Aracın motor bloğunun, radyatöre giden su hortumu çıkışında bulunan bu parça, ısıya göre içindeki civalı bir valf ile açılıp kapanma şeklinde çalışır.Aracımızın soğutma suyu ısısı 92-93 C* ye gelince radyatörden gelen soğuk su girişine izin verir ve 87 C* de kapatarak motorun içindeki suyu tutarak su sıcaklığını sabit tutar, hararet yapmasını veya motorun soğuk çalışmasını engeller. Ayrıca motorun ilk çalışmasından sonra çalışma ısısına gelene kadar içindeki suyun dolaşımını engelleyerek motorun içindeki suyun çok çabuk bir şekilde ısınmasını ve çalışma sıcaklığına gelmesini sağlar.

ARACIMIZDA TERMOSTATIN ARIZALI OLDUĞUNU NASIL ANLARIZ?

Hararet göstergesine dikkat ediniz!

Bu parça üzerinde arıza gösteren elektronik bir denetleme teçhizatı olmadığı için arızalandığında sürücülerimizin çok büyük bir bölümü arızayı fark etmez, çalışmasında değişiklik olmadığı için arızayı fark etse de önemsemez. Hararet göstergesinin düzensiz çalıştığını fark etse de arızanın nereden kaynaklandığını bilmez.

Peki nasıl anlayacağız?

1-Aracınızla hareket halinde iken hararet göstergesi aşağı doğru düşüp motorun gereğinden fazla soğuduğunu gösteriyorsa termostat kesinlikle arızalı demektir.

2-Aracınız çalıştığında çok geç ısınıyorsa termostat arızalı demektir.

3-10-15 km gittiğinizde bile aracınız çalışma ısısına erişememişse termostat arızalı demektir.

4-Aracınızın kaloriferi sıcak üflemiyorsa termostattan şüphe duyulabilir.

5-Aracınız sebepsiz hararet yapıyorsa termostat, hararet ve fan müşürü gözden geçirilmelidir.

6-Sıkışık trafikte aracınız normal olarak çabuk ısınıyorsa ve araç hızlanınca ısı düşüyorsa termostat arızalı demektir.

7-Bazı araçlarda hararet göstergesi bulunmaz, sadece hararet gösteren sıcaklık ışığı bulunur. Bu ışık motor soğuksa mavi renk yanar, hararet yapmışsa kırmızı renk yanar ve uyarı verir. Bu tür araçlarda bizim için kaloriferin ısınmaması ip ucu veren işarettir.

Bu belirtileri aracınızda fark ederseniz ve hararet göstergesinde düşme görürseniz aracınızın termostat değişim zamanı gelmiş demektir. Çok pahalı bir parça değildir ve değişimi basittir.Hemen hemen her araç belirli bir zaman sonra bu arızayı verebilir, oldukça normal bir durumdur endişe etmek gerekmez. Acil yapılması gereken bir parça olmamasına rağmen ilk fırsatta değişim yapılması önemlidir.

Kazasız ve esenlik dolu günler dilerim.

Oto-danışman-expert

Serdar EREN

Maddi hasarlı kaza sonrası ne yapılmalı? Alacağımız araç seçimini nasıl yaparız? Araç alırken nelere dikkat etmeliyiz? İlan sitelerindeki kapora dolandırıcılığı Araç içi kamera, GPS sistemleri gerekliliği Kış lastiği ve önemi Araçlarımızın kışlık bakımı ve önemi Trafik kazaları ve nedenleri Kışın araç kullanırken dikkat edilmesi gerekenler Kışın otomatik araçlarda neye dikkat edilmeli? Zorunlu kış lastiği uygulaması ve ayrıntıları Otomatik araç kullanma kuralları Trafikte farlarınızı açık tutun Kilometresi düşürülmüş araçlar nasıl anlaşılır?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber