Aylıksız izne esas hizmet süresi nasıl hesaplanır?

Bir Devlet memuruna 5 yıl hizmeti olması halinde, talebin göre, 1 yıla kadar ücretsiz izin verilebilmektedir. Bu yazıda 5 yıllık sürenin hesabında nelerin dikkate alınacağına yer verilmiştir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 15 Mart 2016 13:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Aylıksız izne esas hizmet süresi nasıl hesaplanır?

SORU: Sayın Memurlar.net Soru/Cevap Ekibi,
Öncelikle bizi aydınlatan çalışmalarınızdan dolayı ve soruma vereceğiniz cevabınızdan dolayı şimdiden teşekkür ederim.
2011 yılı Haziran ayında 4/B Sözleşmeli statüde .... Üniversitesi'nde memuriyete başladım.
2013 yılı Eylül ayında hükümetin tanıdığı haktan yararlanarak 4/A statüsünde memur oldum ve (...Üniversitesi'nde yani aynı kurumumda) görevime devam ettim.
12 aya kadar ücretsiz yıllık izin hakkına sahip olabilmem için 5 yıllık memuriyetimin dolması gerektiğini sitenizde yayınlanan ilgili kanun maddelerinden öğrendim.
Burada 5 yılımın hesaplanmasında 4/B'li statüde çalıştığım yılların da hesaba dahil edilebilmesi için nasıl bir yol izlemeliyim?
Ailemle ilgili hususlardan dolayı bu ücretsiz izin hakkına çok ihtiyacım var. Bana bir yol göstermenizi istirham eder, ilginize çok teşekkür ederim.

CEVAP: 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 108 inci maddesi şu şekildedir:

"E)Memura, yıllık izinde esas alınan süreler itibarıyla beş hizmet yılını tamamlamış olması ve isteği halinde memuriyeti boyunca ve en fazla iki defada kullanılmak üzere, toplam bir yıla kadar aylıksız izin verilebilir..."

154 Seri no'lu Devlet Memurları Kanunu Tebliğinde ise şu hüküm yer almaktadır:

"1- Yıllık izin sürelerinin hesabında, hangi statüde olursa olsun kamu kurum ve kuruluşlarında geçen hizmet süreleri ile kamu kurum ve kuruluşlarında geçmese dahi Devlet memurlarının kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilen hizmet sürelerinin dikkate alınması, gerekmektedir."

Anılan düzenlemem uyarınca Devlet memurlarının kamu kurumlarında hangi statüde olura olsun kamu kurumlarında geçen hizmet süreleri yıllık izinde değerlendirilmektedir.

108 inci maddesinin (D) bendi uyarınca aylıksız izin verilmesi şu şartlara bağlanmıştır:
-5 yıllık hizmete,
-Memurun isteği,
-İdarenin takdirine
(uygun bulmasına) .

HİZMET SÜRESİNDEN SAYILAN SÜRELER

1- Hangi statüde olursa olsun kamu kurum ve kuruluşlarında geçen süreler:

Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanların statülerini sıralayacak olursak kamu çalışanları;
Memurlar
Sözleşmeli personel
657 sayılı Kanunun 4/B maddesi
399 Sayılı KHK KİT
Diğer sözleşmeli personel
Geçici Personel(657 S K.4/C
İşçiler
Kadrolu (sürekli) işçiler
Geçici İşçiler

Diğer Kamu Görevlileri
Askeri Personel
Hakim ve Savcılar
Akademik Personel

2- Kamuda geçmese dahi kazanılmış hak aylık derece ve kademesinde değerlendirilen süreler

Devlet memurlarının memuriyete girmeden ya da memurluktan ayrılarak özel sektörde veya serbest olarak yapmış olduğu hizmetlerinin kazanılmış hak aylık derece kademesinde değerlendirilmesi için yasal düzenleme bulunması gerekmektedir.

Memuriyet dışında geçen hizmetlerin değerlendirilmesi, 657 sayılı Kanunun 36/C maddesinde açıklanmıştır. Buna göre memuriyet dışındaki sürelerin değerlendirilmesi hizmet sınıfına göre değişmektedir. 657 sayılı Kanunun 36/C maddesine göre memuriyet dışındaki serbest olarak çalışılan veya resmi ve özel sektörde geçen süreler, Teknik Hizmetler, Sağlık Hizmetleri, Avukatlık Hizmetleri sınıfları ile Milli Eğitim Bakanlığı kadrolarında ve basınla ilgili kadrolarda çalışanlar için değerlendirilirken, aynı süreler Genel İdare Hizmetleri Sınıfında çalışan memurlar açısından değerlendirilmemektedir.

657 sayılı DMK 83 ve 84 üncü maddeleri uyarınca askerlik süresi SGK borçlanılmasına bakılmaksızın Kazanılmış hak aylık derece ve kademesinde değerlendirilmektedir.

657sayılı Kanunun 108 inci maddesinin B bendi uyarınca doğuma bağlı verilen aylıksız izin süreleri de kazanılmış hak aylık derece ve kademede değerlendirilmektedir.

657 sayılı Kanunun 77 maddesi uyarınca yabancı memleketlerin resmi kurumları veya uluslararası kuruluşlarda çalışmasına izin verilenlerin bu süreleri de kazanılmış ha aylık derece ve kademelerinde değerlendirilmektedir.

Ayrıca, diğer kanunlar ile kazanılmış hak aylık derece ve kademelerde değerlendirmeye ilişkin hükümler bulunabilmektedir. Burada bütün mevzuat taranmamış bazı örneklere yer verilmiştir. Örneğin, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanununun 18 inci maddesi uyarınca aylıksız izinli geçirilen sürelerin kesenek ve karşılıkları ödenmek suretiyle kazanılmış hak aylık derece ve kademesinde değerlendirilmektedir.

Yukarıda yer verilen mevzuat ve açıklamalar uyarınca;
-657 sayılı Kanunun 108 inci maddesinin E bendi uyarınca aylıksız izin vermenin şatları bellidir.

-Bu fıkra uyarınca izin alabilmek için 5 yıllık hizmet süresini doldurmak gerekmektedir.

-Anılan fıkra uyarınca izin verilmesinde değerlendirilecek süreler yıllık izin sürelerinde değerlendirilen süreler olarak belirlenmiştir.

-4/B statüsünde çalışmakta iken 6495 sayılı Kanun uyarınca kadroya geçenlerin bu statüdeki hizmetleri Kazanılmış hak aylık derece ve kademesinde değerlendirilmektedir. Bu sebeple toplam hizmetinizin 5 yıl olması halinde aylıksız izin talebinde bulunmanız mümkün bulunmaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber