İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Diş çürümesini yavaşlatan bakteri bulundu

Bilim adamları dişleri çürüten bakterilerin zararlı etkilerini azaltan yeni bir bakteri keşfetti

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Mart 2016 10:17, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Diş çürümesini yavaşlatan bakteri bulundu

Bilim adamları, diş çürümelerine neden olan bakterilerin etkisini hafifleten yeni bir bakteri türü buldu.

"Applied and Environmental Microbiology" dergisinde yayımlanan makaleye göre, Florida Üniversitesinden araştırmacılar Streptococcus adlı bakterinin bir türü olan ve A12 adı verilen bakterinin, ağızda diğer bakteriler tarafından üretilen ve diş çürümesine neden olan asit miktarını düşürdüğünü fark etti.

Araştırmacılar, yeni keşfedilen bakterinin, çürüklerinin oluşmasında en önemli etkenlerden olan amino asit arjinini parçaladığını belirtti.

Araştırma ekibinde yer alan Robert Burne, yaptığı açıklamada, A12 bakterisinin diş çürüklerine karşı önleyici tedavi olarak kullanılabileceğini kaydetti.

"Arjinini parçalayabilen bu doğal bakteriden probiyotik bir formül üretilebilir" ifadesini kullanan Burne, risk altındakilerin A12 bakterilerinden yapılan hapları düzenli kullanarak çürüklerden korunabileceğini dile getirdi.

Dünya Sağlık Örgütünün 2012 verilerine göre, dünya genelinde okul çağındaki çocukların yüzde 60 ila 90'ının, yetişkinlerin ise neredeyse yüzde 100'ünün dişlerinde çürük bulunuyor. 65-74 arasındakilerin yaklaşık yüzde 30'unun ise doğal dişi bulunmuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber