KOAH hastalarına öneri

MANİSA Sekiz Eylül Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nevin Sofuoğlu, her geçen gün artan KOAH hastaları için bir tedavi yöntemi olan pulmoner rehabilitasyon önerisinde bulundu.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 12 Mart 2016 13:54, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
KOAH hastalarına öneri

Manisa Sekizeylül Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nevin Sofuoğlu, günümüzde her geçen gün artan KOAH hastalarına Pulmoner Rehabilitasyon önerisinde bulundu. Sofuoğlu, "Günümüzde kronik solunum hastalıklarının tıbbi tedavisinin standart bir bileşeni olarak kabul edilen pulmoner rehabilitasyon, kronik solunum hastalarının fiziksel ve psikolojik durumlarını düzeltmeyi ve sağlığı iyileştirmeyi hedefleyen kapsamlı uygulamaların bütünüdür. Hastanın değerlendirilmesini takiben belirlenen egzersiz eğitimi, davranış değişikliği ve hasta eğitimi gibi yaklaşımları içerir. Tıbbi tedavinin etkinliğini arttırdığı gibi, yaşam aktivitelerini de geliştirir. Pulmoner rehabilitasyon programı ile kişinin aktivitesine göre belirlenen egzersiz programı, nefes darlığı ile baş edebilme yöntemleri, balgam atmaya yönelik yöntemler, hastalıkla ilgili eğitim, beslenme danışmanlığı, psikososyal danışmanlık ve tedavisinden oluşmaktadır" dedi.

"DESTEK TEDAVİSİDİR"

Tedevinin destek amaçlı uygulanacağını söyleyen Sofuoğlu, "Pulmoner Rehabilitasyon KOAH, astım, bronşektazi, interstisyel akciğer hastalıkları, göğüs duvarı deformiteleri, nüromüsküler hastalıklar, akciğer kanseri ve obezite ile ilgili akciğer hastalıklarında solunumun sınırlandığında, akciğer kapasitesini arttırmaya, hastanın fiziksel gücünü efor gücünü arttırmaya yönelik uygulanan destek tedavisidir. Normal tempoda çalışmayan insanlar zaten solunum kapasitesinin tamamı kullanılmaz. Akciğerlerinde hep belirli miktarda hava kalır. Solunum yoluyla bu arttırılarak hastanın daha iyi nefes alması, oksijene olan ihtiyacı daha da azalması hedeflenmektedir. Hiç hareketi olmayan hastalarda bile karın ve solunum yolunu güçlendirerek daha iyi nefes almasını ve nefes vermesini sağlayabilir. Özellikle cerrahi müdahalelerin ardından hastalarımız mutlaka top kaldırma, balon şişirme veya mutlaka düzenli yürüyüşler yapmalı. Vatandaşlarımız sürekli akciğer hastalığından dolayı nefes darlığı, çabuk yorulma ve güçsüzlük hissettiği an, günlük aktivitelerini yapmakta güçlük çekiyorsa mutlaka ve mutlaka göğüs hastalıkları uzmanına başvurmalı" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber