Davutoğlu: 1 kişi kesin canlı bomba

Başbakan Davutoğlu, 1 kişi kesin canlı bomba, diğeri de yarım eden olabilir. Bütün araştırmalar bitince daha net ifade edebileceğiz bunları.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 14 Mart 2016 18:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Davutoğlu: 1 kişi kesin canlı bomba

- Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ankara'daki terör saldırısının hedefinin bütün millet olduğunu belirterek, "Terör saldırılarını gerçekleştirenler ise dünyanın en barbar, en alçak, hain odaklarıdır. Evine gitmek için otobüs durağında bekleyen ya da seyir halinde otobüs içinde sevdiklerine kavuşmak için yola çıkan insanlara karşı böyle bir saldırı gerçekleştirenler, insan olamazlar. Barbarlığın en alçakçasını yapmışlardır. Bu barbarca ve milletimizi hedef alan saldırılar, kesinlikle amacına ulaşmayacaktır" dedi.

Başbakan Davutoğlu, eşi Sare Davutoğlu, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik ile Ankara Üniversitesi İbni Sina Hastanesinde tedavi gören yaralıları ziyaret etti.

Ölenlere rahmet, yaralılara acil şifalar dileyen, ailelere taziyelerini sunan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Büyük milletler, zor dönemlerde karşı karşıya kaldıkları sınamalardaki tutumlarıyla tarihe geçerler. Türkiye ateş çemberinin ortasında, demokrasiyle hukuk devletiyle kalkınmasıyla örnek bir performans sergilerken, bütün bu değerlerimize yönelik olarak saldırılar da son dönemlerde artmakta. Hepimiz buna şahit oluyoruz. Türkiye içinde bazı terör odakları, dışarıda onları kullanan bazı çevreler, ülkemizi istikrarsızlaştırmak, demokrasimize darbe vurmak, kalkınmamızı engellemek istiyor. Onun için de dünyanın birçok yerinde görülen terör saldırılarının benzeri, Ankara'da, başkentimizde de dün bir kez daha yaşandı."

Davutoğlu, her şeyden önce bu terör olaylarının asıl hedefinin bütün milletimiz olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu terör saldırılarını gerçekleştirenler ise dünyanın en barbar, en alçak hain odaklarıdır. Evine gitmek için otobüs durağında bekleyen ya da seyir halinde otobüs içinde sevdiklerine kavuşmak için yola çıkan insanlara karşı böyle bir saldırı gerçekleştirenler insan olamazlar. Barbarlığın en alçakçasını yapmışlardır. Bu barbarca saldırılar, milletimizi hedef alan bu saldırılar kesinlikle amacına ulaşmayacaktır. Bir kez daha bu sınamalardan geçerken, milletimizin dün bu saldırının olduğu andan itibaren göstermiş olduğu vakar, kararlılık, dayanışma için bir kez daha takdirlerimi, teşekkürlerimi ifade etmek istiyorum. Toplumun her kesiminden teröre karşı yek vücut olduğumuzu hissettiren açıklamaların gelmiş olması bu saldırın siyasi ve ideolojik gerekçesi ne olursa olsun bütün bir milleti ülkemizi hedef aldığını açık şekilde bütün çevrelerin vurgulamış olması önemlidir."

- "Bu saldırılar karşısında topyekun ayakta durma iradesi"

Başbakan Davutoğlu, böyle günlerde terörü yenilgiye uğratacak en önemli konunun, milletin birliği, beraberliği ve topyekun bu saldırılar karşısında ayakta durma iradesi olduğunu vurguladı.

Davutoğlu, "Geçmişte bu saldırılar milli birliğimizi, beraberliğimizi, ülkemizin bütünlüğünü yıkamadığı gibi bundan sonra da yıkamayacaktır" dedi.

Bu saldırıyı gerçekleştirenlerle ilgili yoğun bir çalışma içinde olduklarını anlatan Davutoğlu, saldırının hemen ardından tüm güvenlik birimleriyle bir araya geldiklerini, gece yarısına kadar gelişmeleri takip ettiklerini söyledi.

Bakanlar Kurulunda da bu konuları bir kez daha gözden geçirdiklerini ifade eden Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Yaralı vatandaşlarımızın da ifade ettiği gibi, 1,5 dakika içinde 15 ambulansımız olay yerine ulaştı ve süratle yaralılarımız intikal etti. Şu ana kadar 35 cenazemizin kimliği tespit edildi, 34'ü ailelerine teslim edildi. Terörist veya teröristlerin üzerinde hala incelemeler devam ediyor. Cesetleri üzerinde DNA çalışmaları yoğun bir şekilde devam ediyor. Dün ve bugün yapılan çalışmalar neticesinde, bu hain saldırının kaynağı açık bir şekilde tespit edilmiştir. Şu anda DNA çalışmaları sürüyor. En kısa sürede çok net bir şekilde fail ve arkasındaki güçler ortaya konulacak, tespit edilecektir.

Şu ana kadar 11 gözaltı yapıldı. Bütün bir network, bütün bir ağ ortaya çıkartılıyor. Onun için şu anda elimizde olan bilgileri paylaşırken son derece teenniyle davranıyoruz. Çünkü hala üzerinde çalıştığımız ve ortaya çıkarılması gereken bir cinayet şebekesi, bir terör şebekesi var. Fakat bunun kaynağı bellidir. Türkiye 23 Temmuz'dan bu yana birçok terör örgütüne karşı kapsamlı bir mücadele veriyor. Daha önce de verdik, 30 yılı aşkın süredir bu mücadeleyi sürdürüyoruz."

Davutoğlu, bu son mücadelede, teröristlerin alanda karşı karşıya kaldıkları ağır hezimet ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin, polis, jandarma, bütün güvenlik birimlerinin gösterdiği üstün başarının teröristleri bu kez savunmasız insanlara yönelttiğini söyledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ankara'daki terör saldırısına ilişkin, "Bu terör saldırısı, Türkiye'nin 23 Temmuz'dan bu yana, özellikle de bölücü terör örgütüne karşı, DEAŞ'a karşı, DHKP-C'ye karşı sürdürdüğü son derece haklı ve başarılı faaliyete, mücadeleye karşı yapılan bir hamledir" dedi.

Davutoğlu, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesinde, Ankara'daki terör saldırısında yaralananları ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada, hala terörü mazur gösterme çabasında olanların bir kez daha millete hesap vermek zorunda olduğunu belirtti.

"Bu terör saldırısı Türkiye'nin 23 Temmuz'dan bu yana özellikle de bölücü terör örgütüne, DEAŞ'a, DHKP-C'ye karşı sürdürdüğü son derece haklı ve başarılı faaliyete, mücadeleye karşı yapılan bir hamledir" diyen Başbakan Davutoğlu, şunları söyledi:

"Bir kez daha ifade ediyorum, bölücü terör örgütü ve arkasındaki odaklar kim olursa olsun bu meselenin sonuna kadar gideceğiz. Bugün yüreğimiz yanıyor, bugün sadece bu kaybettiğimiz vatandaşların evine değil, hepimizin ocağına ateş düştü. Hepimizin yüreği yanıyor ama gelecek nesillerin yüreğinin yanmaması ama bu ülkenin bekasının sağlanabilmesi için hepimiz fedakarlık yapmaya hazırız. Bu fedakarlıkları yapan ailelere bir kez daha takdirlerimi, vakar içinde... Biraz önce, eşini kaybeden o muhterem vatandaşımızın ifadeleriyle, 'Biz size güveniyoruz, biz devletimize, milletimize güveniyoruz' diye seslenen bütün vatandaşlarıma hitap etmek istiyorum. Hiç kaygılanmayın, hainler ve alçaklar ne kadar barbarca saldırılar yaparlarsa yapsınlar onun karşısında en güçlü iradeyle duracak bir devletimiz, milletiniz, ülkeniz var. Bu ülkenin bekası gelecek nesillerin başı dik ve özgür bir ülkede korkusuzca yaşayabilmeleri için atılması gereken adımlar ne olursa olsun atmaktan bir an dahi tereddüt etmeyeceğiz."

- "Milletinize, ülkenize, devletinize güveniniz"

Başbakan Davutoğlu, Türkiye'nin doğusunun batısının, kuzeyinin güneyinin, başkenti ile herhangi bir şehrinin eşit olduğunu, hepsinin kaderinin bir olduğunu belirterek, "Bu mücadele yüreğimizin parçası olan bu topraklarda, bu ülkede nihai kamu düzeni sağlanana kadar sürecektir" ifadesini kullandı.

Terör saldırısını gerçekleştirenlerin "Milletin psikolojisini sarsabiliriz, karamsarlığa sevk edebiliriz, toplumsal psikolojiyi tümden olumsuz yönde etkileyebiliriz" diye düşündüğüne dikkati çeken Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Onlar bu milleti tanımıyorlar. Bu millet en zor zamanlara nasıl bir tavır göstermesi gerektiğini işte birkaç gün sonra yıl dönümünü idrak edeceğimiz Çanakkale Savaşı'nda da İstiklal Harbi'nde de göstermiştir ve bugün teröre karşı verilen mücadelede de göstermektedir. Üstümüze ne kadar gelirlerse, içeridekiler ve onların dışarıdaki patronları, ne kadar gelirlerse gelsinler bu ülkenin savunması, milletimizin huzuru için gereken her türlü adımı atacağız. Aziz milletime bir kez daha sesleniyorum. Milletinize, ülkenize, devletinize güveniniz. Bu terör odaklarının oluşturmaya çalıştığı karamsar psikolojiye ve yeise kesinlikle kapılmayınız. Türkiye demokratik sistemi, demokratik hukuk devleti kuralları ve ekonomik kalkınmasıyla hedef gözettiği yolda kararlılıkla yoluna devam edecektir."

- "Teröre karşı mücadele irademiz sürecektir"

"Terör odakları ve onların arkalarındaki sahiplerine" de seslenen Başbakan Davutoğlu, "Bizim irademizi kıramayacaksınız. İşte dün gece bu olayı müteakip, olayın terör örgütü anlamında tespitini müteakip silahlı kuvvetlerimiz Kuzey Irak'ta çok kapsamlı bir harekat gerçekleştirdi. Aynı şekilde Nusaybin'de, Yüksekova'da bu terör odaklarına karşı mücadelemiz en kararlı şekilde sürüyor. Her zaman söylediğimiz gibi siz ne kadar alçakça saldırı yaparsanız yapın teröre karşı mücadele irademiz sürecektir" diye konuştu.

Davutoğlu, "Terör örgütlerini yurt dışında birbirinden ayırarak davranan uluslararası çevrelere" de seslenerek, şu ifadeleri kullandı:

"Nasıl bugün yüreğimiz parçalanmış ve birbirinden ayrılamaz hale gelmişse, nasıl dün Ankara'da şehit düşen vatandaşlarımızın kimi şu, kimi bu etnik kökenden, kimi şu, kimi bu mezhepten, kimi doğudan kimi batıdan, kimi kuzeyden kimi güneyden olmakla birlikte hepsi bu ülkenin ayrılmaz, birbirine eşit vatandaşlarıysa bundan sonra da biz herhangi bir şekilde ayrımcılığa izin vermeyeceğiz. Teröre karşı işbirliği bütün dünyanın gözetmesi gereken bir ilkedir."

Bazı ülkelerin başbakanlarının doğrudan telefonla aradığını, çok sayıda mevkidaşının ise mesajla dayanışma ifade ettiğini anımsatan Başbakan Davutoğlu, bu devlet adamlarına teşekkür etti. Davutoğlu, Allah'ın bu acıları bir defa daha yaşatmaması temennisinde bulunarak, "Bütün bu acılar üzerinde istikbalimizi karartmak isteyenlere karşı da mücadele azmimiz kesinlikle sürecektir" dedi.

- "Her zamankinden daha vakur olmak durumundayız"

Terör saldırısının ardından güvenlik toplantısı düzenlediklerini anımsatan Başbakan Davutoğlu, "Dün ilgili güvenlik birimlerimizle, Genelkurmay Başkanımızla, diğer güvenlik birimlerimizle yaptığımız toplantıda da açık bir şekilde talimatımız yenilenmiştir, Türkiye'nin her bir karış toprağı, her ilçesi, her şehri, her dağı, her ovası temizleninceye kadar ve bu alçak odaklara hadleri ve dersleri bildirilinceye kadar bu mücadele sürecektir. Yüreğimizin ateş gibi yanıyor olması bu mücadelede kararlılığımızı kesinlikle etkilemeyecektir" diye konuştu.

Davutoğlu, dayanışma için kendisini ziyarete gelen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye de teşekkürü borç bildiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Bugünler siyasiler için de imtihan günleridir. Kim bu acıları siyasi hesaba tahvil etmek isterse, kim bu acılar üzerinden siyasi bir hesap görmek isterse millet karşısında hesap vermek zorunda kalır. Bu bir siyasi parti meselesi değildir, bu şu veya bu siyasi görüş meselesi de değildir. Bu her şeyden önce bir insanlık meselesidir. Dün kaybettiğimiz 35 canımızın her biri yüreğimizin parçası olan bu canların hangi ilden, yurt köşesinden olduğu değil insan olduğu önemli. Onların canlarına kıyanlar aslında terörün gerçek yüzünü de bu terör örgütünün arkasındaki çirkin odakların gerçek yüzünü de ortaya koymuştur. Biz insanımıza, vatandaşımıza, ülkemizin her karış toprağına sahip çıkacağız, başımız her zamankinden daha dik, her zamankinden daha vakur olmak durumundayız."

Bu vakarı gösteren millete hürmetlerini, takdirlerini ifade eden Davutoğlu, "Gece ve gündüz ülkemizin her yerinde ve dünyanın her köşesinde bu aziz milleti temsil etmek bakımından bundan sonra da şimdiye kadar taşıdığımız azimden daha da fazla bir azimle gayret sarf edeceğimizden kimsenin şüphesi olmamalıdır" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ankara'daki terör saldırısına ilişkin, bu sefer bütün partilerin terörü lanetlemek konusunda ortak bir tavırda buluşmasını ümit ettiğini belirterek, "Daha önceki saldırılarda olduğu gibi daha biz canlarımızı hastaneye taşımaya çalışırken, 'katil devlet' diye, son olarak Başbakan olarak bana, hükümete dönük 'katil' diye yaklaşım sergileyenlerin tutumlarında herhangi bir samimiyet, samimi bir değişim olacağına inancımı kaybettim açık söylemek gerekirse" dedi.

Davutoğlu, eşi Sare Davutoğlu, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik ile Ankara Üniversitesi İbni Sina Hastanesinde tedavi gören yaralıları ziyaret etti.

Ziyaretin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Başbakan Davutoğlu, bir gazetecinin sorusu üzerine, terör saldırısında hayatlarını kaybedenlerden isimleri tespit edilen 35'inin cenazesinin ailelerine teslim edildiğini söyledi.

Ahmet Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Bir tanesinin kesin terörist olduğu belli ve kimliği üzerinde çalışmaların son aşamasına geldik. Diğerinin de yardım eden bir terörist olduğu noktasında ciddi veriler, bulgular var birlikte oldukları noktasında. Onun da son aşamasına geliyoruz. Bunlar ciddiyetle yürütülmesi gereken çalışmalar. İnşallah bu DNA testleri ve diğer çalışmalar bittiğinde bu kamuoyumuza açıklanacak, paylaşılacak ve bu terörist yapılanmanın, ki dediğim gibi 11 gözaltı var, bütün networku çıkartıldı, ilginç bazı bağlantılar da bu anlamda var. Özellikle bölücü terör örgütünü işaret eden çok ciddi, kesinleşmiş, neredeyse kesinleşmiş bulgular var ama bütün araştırmalar bitince çok daha net ifade edebileceğiz bu hususu."

Saldırının doğrudan sivilleri muhatap alan bir saldırı olduğunu vurgulayan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Merasim Sokak'taki de öyleydi aslında, Gar saldırısı da. Daha önce bildiğiniz gibi Kumrular olayında olduğu gibi bu tür saldırılar daha önce de gerçekleşmişti. Bu terör örgütü ne zaman köşeye sıkışsa, ne zaman ciddi bir güvenlik harekatı ile karşı karşıya kalsa hep milleti yeise sürüklemek için bu tür, doğrudan sivilleri de hedef alan saldırılar gerçekleştirir. Dediğim gibi bu ilk defa olan bir olay değil ama bu dahi terör örgütünün çirkin yüzünü açık şekilde ortaya koyuyor."

Başbakan Ahmet Davutoğlu, hayatını kaybeden bir kadın ile ilgili olarak DNA testinde son aşamaya gelindiğini bildirdi.

- "İnancımı kaybettim"

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin kendisini ziyaret ettiğini anımsatan Davutoğlu, şunları söyledi:

"Sayın Bahçeli'ye teşekkür ettim, çünkü talep kendisinden geldi ve çok açık bir ifade ile teröre karşı verilen mücadelede destek beyan ettiler. Alınacak tedbirlerin hepsinde hükümetin yanında olduğunu ifade ettiler. Bu noktada muhalefet lideri olarak kendisinden gelen bu desteğe teşekkür ifade ettim.

Biz her seferinde dikkat ederseniz terör saldırılarından sonra ortak tavır için çağrıda bulunduk ama maalesef bu çağrılara istediğimiz ölçüde cevap gelmedi hiçbir zaman. Ümit ederiz bu sefer bütün partiler terörü lanetlemek konusunda ortak bir tavırda buluşurlar. Daha önceki saldırılarda olduğu gibi daha biz canlarımızı hastaneye taşımaya çalışırken, 'katil devlet' diye, son olarak Başbakan olarak bana, hükümete dönük 'katil' diye yaklaşım sergileyenlerin tutumlarında herhangi bir samimiyet, samimi bir değişim olacağına inancımı kaybettim açık söylemek gerekirse."

- İmtihan günleri

Bugünleri "siyasilerin imtihan edildiği günler" olarak niteleyen Başbakan Davutoğlu, "Bizim tavrımız açık, terörün karşısında dimdik duracağız, teröriste kim destek olursa onun karşısında dimdik duracağız. İster siyasi olsun, ister içeride olsun, ister dışarıda olsun canımıza kast eden kim olursa olsun yakalayıp adalete teslim edeceğiz. Eğer bu anlamda canımıza kast etme tavrını sürdüren odak varsa, onlarla da ülkenin içinde ve dışında her alanda mücadele etmeye devam edeceğiz" görüşünü dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber