İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

ÜAK, sağlık bilimi lisansiyeri sayılma görüşünü değiştirdi

Üniversitelerarası Kurul, psikologların sağlık bilimi lisansiyeri sayılmasını öngören görüşünü değiştirdi.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 16 Mart 2016 10:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
ÜAK, sağlık bilimi lisansiyeri sayılma görüşünü değiştirdi

Üniversitelerarası Kurul (ÜAK), tam 26 yıl sonra, 1990 yılında verdiği görüşü değiştirdi.

Memurlar.net olarak, 2014 yılında yaptığımız haberde, kimlerin sağlık bilimi lisansiyeri sayıldığını ele almıştık. Tıklayınız.

ÜAK, 1990 yılında, fen edebiyat fakültelerinden psikolog olarak mezun olanların sağlık bilimi lisansiyeri sayılması gerektiğine karar vermişti. Bu görüş doğrultusunda da haklarında, 657'nin 36. maddesi hükmü gereğince bir derece uygulanması gerektiği bildirilmişti. Tıklayınız.

Ancak, ÜAK, Gençlik Bakanlığının başvurusu üzerine, 1990 yılında verdiği görüşü iptal etmiş ve Fen edebiyat fakültesi psikoloji bölümü mezunlarının Psikolog unvanını kullanabilecekleri ancak "Sağlık Bilimi Lisansiyeri" sayılamayacağını kararlaştırmıştır. Tıklayınız.

Sağlık personeli için sağlık bilimi lisansiyeri sayılmak ek 1 derece verilmesinde, ek göstergede ve döner sermaye ödemesinde değişiklik yaratmaktadır. 657 sayılı Kanun 36. maddesinin A-5 bendinde yer alan "5 - Dört yıl ve daha fazla süreli yüksek öğrenim görenlerden tabip, diş tabibi, veteriner hekim, eczacı ile benzeri sağlık bilimleri lisansiyerleri (Hayvan sağlığı dahil) Biyolog unvanına sahip akademik personel giriş derece ve kademelerine bir derece eklenmek suretiyle bulunacak derece ve kademelerden hizmete alınırlar." hüküm gereğince, hangi hizmet sınıfında çalıştığına bakılmaksızın sağlık bilimi lisansiyerine 1 derece verilmektedir. Yine, ek gösterge cetvelindeki düzenlemeye göre, sağlık bilimi lisansiyeri sayılanlara 3000 ek gösterge verilirken, sağlık bilimi lisansiyeri sayılmayan sağlık personeline ise 2200 ek gösterge verilmiştir. Ek göstergeler ise hem maaşa hem de emeklilik maaşına etki etmektedir.

Üniversitelerarası Kurulun yıllar sonra vermiş olduğu bu görüş, çok büyük bir kargaşaya neden olacaktır. ÜAK'ın görüş değiştirmesinin yaratmış olduğu sıkıntıları, geçtiğimiz ay içinde ele aldığımız, "YÖK'ün bölüm denkliği kararları, KPSS adaylarını mağdur ediyor" başlıklı haberde ele almıştık.

Haberimize konu bu örnek olayda, ek gösterge değişikliğinden dolayı emeklilerin de emekli maaşlarının değişmesi söz konusu olabilecektir. Bu nedenle, ÜAK'ın görüş değişkliklerinin geçmişi kapsamayacağına dair bir acil bir düzenleme yapılması yerinde olacaktır.


Memurlar.net'in Notu: SGK kural olarak bu tür durumlarda geriye dönük olarak borç çıkarmamakta. Sadece YÖK'ün kararının kendisine bildirildiği tarihten itibaren yapılacak emeklilik işlemlerinde, 3000 ek göstergeye göre değil 2200 ek göstergeye göre emeklilik maaşı bağlanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber