Maaştan, yanlış emeklilik kesintisi yapılırsa ne olur?

Devlet memurunun maaşından, yanlış sosyal güvenlik kesintisi yapılırsa ne olur?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 21 Mart 2016 10:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Maaştan, yanlış emeklilik kesintisi yapılırsa ne olur?

SORU: Merhaba,

Araştırma görevlisi iken Ekonomi Bakanlığı na Programcı kadrosu ile Ekim 2010' da atandım. Araştırma görevlisi iken hak etmiş olduğum emekliliğe esas 2300 ek gösterge SGK ya bildirilmeyip maaşım 1100 ek göstergeye göre 6 yıl boyunca yanlış hesaplanarak maaşımdan eksik kesinti yapılmış. 6 yıl sonunda bu yanlışlık fark edilmiş ve benden 7900 TL geri ödeme yapmam isteniyor. Bu konuda yapabileceğim bir şey var mı? 6 yıl boyunca ödenen parayı faizi ile tek seferde ödemem isteniyor.

CEVAP: Sorunuzu 2008 yılı Ekim ayından önce memurluğa başlamış kişiler açısından değerlendirmekteyiz.

2914 sayılı Yüksek Öğretim Personel Kanunundaki Ek Gösterge Cetvelinde Öğretim Yardımcılarından olan Araştırma Görevlilerinin ek göstergeleri;

Derecesi 1 olanların 3600

Derecesi 2 olanların 2700

Derecesi 3-7 arasında olanların 2300

Olarak belirlenmiştir.

Bu derecelerde görev yaparken başka bir göreve geçenlerin ek göstergelerinin daha yüksek bir ek gösterge değişikliğine kadar aynı şekilde devam ettirilmesi gerekmektedir.

5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu Ek Madde 67 hükmünde belirlenmiş olan kural;

Daha önce atanmış ya da seçilmiş oldukları kadro, görev veya aylık almış oldukları dereceler için belirlenmiş olan ek göstergelerden daha düşük ek gösterge ödenmesi gereken veya ek göstergesi olmayan bir kadro, görev veya dereceye atanan ya da seçilenler; daha önceden yararlanmış oldukları ek gösterge rakamı ile halen bulundukları kadro, görev veya dereceye ilişkin ek gösterge rakamı arasındaki farktan kaynaklanan kesenek ve karşılık tutarının tamamının aylıklarından kesilmesi suretiyle emeklilik açısından yüksek olan ek göstergeden yararlanmaya devam ederler.

Yorumu:

Memur bulunmuş olduğu ek göstergeli bir görevden ek göstergesi olmayan veya daha aşağıda belirlenmiş ek göstergeli bir göreve geçerse, göstergeler arasında meydana gelen Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderilmesi gereken tutarları kendilerinden kesilmektedir.

Bu işlem 5510 sayılı Kanuna tabi yeni memurlar için uygulanmaz. Yeni memurların Sosyal Güvenlik Kesintileri almış oldukları aylıklara göre değişir.

5434 sayılı Kanun Madde 17 hükmünde Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderilmesi gereken tutarların şayet süresi içerisinde gönderilmemesi durumunda faiz uygulanacağını şu şekilde belirtiyor; "Sandık gelirlerini tahakkuk ettirmeyen, yukarıda yazılı süreler içinde kesmeyen veya göndermeyen kurumların ve tediye merkezlerinin tahakkuk ve ödemeyle ilgili memurları ile sorumlu muhasiplerinden bu paralar % 10 fazlasıyla birlikte ve Sandığın talebi üzerine 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanuna göre mahalli maliye teşkilatınca tahsil olunur."

Değerlendirmemiz:

Proğramcı olarak göreve başladığınız tarihte Kurumunuzca belirttiğimiz madde hükmü doğrultusunda sizin görev aylıklarınızdan ek gösterge farkı tutarını Sosyal Güvenlik Kurumuna göndermesi gerekir. Bu işlemi geç yapmasında esas tutarın sizin aylık tutarlarınızdan kesmesi doğru bir işlem olduğunu, ancak, faiz tutarının sizden kesilmesinin doğru bir uygulama olmadığını değerlendirmekteyiz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber